Ceapa (denumirea latină “Alium cepa”, familia Liliaceae, Zwiebel – germană, Ognon – franceză, Onion - engleză) este o plantă bianuală cultivată pe toate continentele, fiind un condiment foarte utilizat. Ceapa, prazul și usturoiul sunt legume ce fac parte din grupa bulboase. Foarte apreciate pentru gustul lor picant și pentru aportul de beneficii pe care îl aduc sănătății oamenilor, legumele bulboase (ceapa, usturoiul și prazul) sunt consumate crude, fierte sau deschidratate (ingrediente de bază pentru mix-urile de legume pentru supe și mâncăruri).

Ceapă

Ce conţine ceapa?

Gustul aromat al cepei este dat de conținutul bogat în compuși cu sulf, derivați de cisteină (cicloaliină, cistein-sulf-oxid, trans-S-(1-propenil), S-metil cistein sulfoxid, etc.), care în momentul în care bulbul cepei este tăiat, datorită prezenței enzimei aliinaza (enzimă prezentă în celulele vegetale, se descompun sufuri responsabile de aromă (metil-propil-disulfură, metil-propil-trisulfură și dipropil-trisulfură).

Ceapa – beneficii și utilizări

Ceapa nu este doar bună la gust, dar este și foarte efecientă pentru întărirea sistemului imunitar uman, pentru că substanțele pe care le conține ajută la:

  • reglarea sistemului endocrin (poate fi consumată împreună cu morcovi și țelină, în curele de sucuri pentru detoxifierea organismului);

  • prevenirea formării de cheaguri și la reglarea tensiunii arteriale,

  • calmarea durerilor și stoparea infectiilor (uleiurile eterice pe care le conține ceapa grăbesc vindecarea în caz de infecții ale aparatului auditiv – se folosește ceapă mărunțită pusă într-o batistuță, care se aplică pe urechea necăjită de dureri sau în caz de amigdalită și faringită – consumul de ceapă și usturoi este benefic pentru că aceste plante bulboase conțin substanțe antimicrobiene;

  • inhibarea celulelor canceroase (ceapa conține seleniu și quercitină, care sunt elemente anticancer);

  • fabricarea de medicamente (farmaceutic se folosesc extracte din ceapă datorită acțiunii hipoglicemiante, antihipercolesterolemice și antifungice),

  • fabricarea uleiului volatil din ceapă, care este întrebuințat alimentar în concentrație maximă admisă de 0,083% pentru aromatizarea preparatelor den carne, a coservelor, a supelor concentrate, etc.).

Ceapa și în special ceapa verde este excelentă în salate.

Iată, una dintre rețetele de salată ale Cristinei:

Rețetă de salată cu semințe de chia și ceapă verde

Ingrediente pentru 6 – 8 porții

  • 1 salată verde mai mare,

  • 250 g de roșii cherry,

  • o legătură de ceapă verde,

  • 100 g măsline fără sâmburi,

  • 1 cutie de ciuperci,

  • 50 g semințe de chia,

  • 3 – 4 linguri de fulgi de drojdie,

  • sare după gust,

  • 1 lingură de ulei de măsline.

 

Mod de preparare

  1. Se pun semințele de chia la înmuiat într-un vas cu apă de seara.

  2. Dimineață vom avea o compoziție gelatinoasă, iar dacă aceasta este prea densă vom mai adăuga puțină apă.

  3. Se spală salata, roșiile și ceapa verde; iar după ce le vom tăia, le vom adăuga peste compoziția obținută din semințele de chia.

  4. Conținutul unei cutii de ciuperci îl trecem prin sită, apoi ciupercile le adăugăm peste legumele deja tocate.

  5. Vom adăuga și măslinele, fulgii de drojdie, puțin ulei de măsline și sare după gust.

  6. Amestecăm toate ingredientele și astfel salata cu semințe de chia și ceapă verde este gata.

  7. Putem să servim salată cu semințe de chia ca atare sau alături de preparate din: cartofi sau leguminoase (drob de soia, linte, mazăre galbenă etc.).

 

Ceapă, crudă - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Allium cepa
Nume original USDA: Onions, raw
Cod USDA: 11282

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 40 kcal 2%
Calori din carbohidrați 35.9 kcal
Calorii din lipide 0.8 kcal
Calorii din proteine 3.1 kcal
Energie 166 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 9.34 g 3%
Fibre alimentare, total 1.7 g 7%
Glucide, total 4.24 g
Sucroză 0.99 g
Glucoză (dextroză) 1.97 g
Fructoză 1.29 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
Amidon 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 23 mg 2%
Fier, Fe 0.21 mg 1%
Magnesiu, Mg 10 mg 3%
Fosfor, P 29 mg 3%
Potasiu, K 146 mg 4%
Sodiu, Na 4 mg 0%
Zinc, Zn 0.17 mg 1%
Cupru, Cu 0.039 mg 2%
Mangan, Mn 0.129 mg 6%
Seleniu, Se 0.5 μg 1%
Fluor, F 1.1 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 7.4 mg 12%
Vitamina B-1, tiamină 0.046 mg 3%
Vitamina B-2, riboflavină 0.027 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.116 mg 1%
Acid pantotenic 0.123 mg 1%
Vitamina B-6 0.12 mg 6%
Folat, total 19 μg 5%
Acid folic 0 μg
Folat 19 μg
Folat, DFE 19 μg
Colină, total 6.1 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 2 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 1 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 4 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.02 mg 0%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 0 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0.04 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 0.4 μg 1%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.1 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.042 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.004 g
15:0 0 g
16:0 0.034 g
17:0 0 g
18:0 0.004 g
20:0 0 g
22:0 0 g
24:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.013 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 0.013 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.017 g
18:2 undifferentiated 0.013 g
18:3 undifferentiated 0.004 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 15 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.1 g 2%
Triptofan 0.014 g
Treonină 0.021 g
Izoleucină 0.014 g
Leucină 0.025 g
Lizină 0.039 g
Metionină 0.002 g
Cisteină 0.004 g
Fenilalanină 0.025 g
Tirozină 0.014 g
Valină 0.021 g
Arginină 0.104 g
Histidină 0.014 g
Alanină 0.021 g
Acid aspartic 0.091 g
Acid glutamic 0.258 g
Glicină 0.025 g
Prolină 0.012 g
Serină 0.021 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 89.11 g
Cenușă 0.35 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Gh. Rădoiaş, C. Emil, T. Cădariu - Odorante şi aromatizante - Chimie, tehnologie, aplicaţii, Ed.Tehnică, Bucureşti, 1988
Sorin Nicola - Sănătate şi vindecare folosind stilul de viaţă edenic şi remediile naturale, Ed. Texte, Dej, 2009