Ceapa – 10 beneficii și utilizări

0 Comentează
Share:

Ceapa (denumirea latină “Alium cepa”, familia Liliaceae, Zwiebel – germană, Ognon – franceză, Onion - engleză) este o plantă bianuală cultivată pe toate continentele, fiind un condiment foarte utilizat. Ceapa, prazul și usturoiul sunt legume ce fac parte din grupa bulboase. Foarte apreciate pentru gustul lor picant și pentru aportul de beneficii pe care îl aduc sănătății oamenilor, legumele bulboase (ceapa, usturoiul și prazul) sunt consumate crude, fierte sau deschidratate (ingrediente de bază pentru mix-urile de legume pentru supe și mâncăruri).

Ce conţine ceapa?

Gustul aromat al cepei este dat de conținutul bogat în compuși cu sulf, derivați de cisteină (cicloaliină, cistein-sulf-oxid, trans-S-(1-propenil), S-metil cistein sulfoxid, etc.), care în momentul în care bulbul cepei este tăiat, datorită prezenței enzimei aliinaza (enzimă prezentă în celulele vegetale, se descompun sufuri responsabile de aromă (metil-propil-disulfură, metil-propil-trisulfură și dipropil-trisulfură).

Ceapa – 10 beneficii și utilizări pentru sănătate

Ceapa nu este doar bună la gust, dar este și foarte efecientă pentru întărirea sistemului imunitar uman, pentru că substanțele pe care le conține ajută la:

  1. Regimul alimentar bogat în ceapă și usturoi ajută la reglarea sistemului endocrin (poate fi consumată împreună cu morcovi și țelină, în curele de sucuri pentru detoxifierea organismului);

  2. Consumul de regulat de ceapă previne formării de cheaguri și la reglarea tensiunii arteriale, Consumul de ceapă fluidizează sângele și astfel reduce riscul de infarct.

  3. Ceapa este benefică pentru calmarea durerilor și stoparea infectiilor (uleiurile eterice pe care le conține ceapa grăbesc vindecarea în caz de infecții ale aparatului auditiv – se folosește ceapă mărunțită pusă într-o batistuță, care se aplică pe urechea necăjită de dureri sau în caz de amigdalită și faringită – consumul de ceapă și usturoi este benefic pentru că aceste plante bulboase conțin substanțe antimicrobiene;

  4. Inhibarea celulelor canceroase (ceapa conține seleniu și quercitină, care sunt elemente anticancer);

  5. Fabricarea de medicamente (farmaceutic se folosesc extracte din ceapă datorită acțiunii hipoglicemiante, antihipercolesterolemice și antifungice),

  6. Fabricarea uleiului volatil din ceapă, care este întrebuințat alimentar în concentrație maximă admisă de 0, 083% pentru aromatizarea preparatelor din carne, a coservelor, a supelor concentrate, etc.).

  7. Ceapa te ajută în tratarea tusei! Ești răcit și nu știi ce să faci să scapi de răgușeală și te tuse? Este bine de știu că o ceapă curățată și dată prin răzuitoarea mică, apoi amesteca cu o lingură de miere este excelent remediu natural pentru vindecare a laringelui și a gâtului inflamat în caz de răceli și gripă. Infuzia din 5 - 6 cepe la un litru de apă este benefică datorită proprietăților pectorale și se bea îndulcită cu puțin zahăr brun sau după ce infuzia este lăsată să se mai răcească se poate îndulci cu miere. Se recomandă ca infuzia caldă de ceapă să se bea dimineața 1 - 2 căni, înainte de micul dejun cu o jumătate de oră.

  8. Ceapa ajută rinichii să se curețe de infecții! Vrei să și rinichi sănătoși, atunci consumă ceapă la crudă în salate, la mâncăruri și supe și vei avea un sistem imunitar bun și rinichii tăi se vor bucura de sănătate, căci ceapa are proprietăți de eliminarea clorurii de sodiu din organism și a ureei.

  9. Ceapa este un remediu natural benefic în caz de diabet! Ceapa are proprietăți hipoglicemiante și asta face ca ea să fie recomandată în alimentația celor care se luptă cu diabetul.

  10. Ceapa calmează durerile dentare! Te lupți cu infecții dentare și cu probleme ale gingiilor, cu afte sau alte probleme buco-faringiene și nu știi ce să mai faci pentru a te bucura de vindecare? Ceapa este un remediu natural eficient pentru grăbirea vindecării în caz de afte sau stomatite și furunculoze și procedura constă în tamponări locale cu suc de ceapă și consum de ceapă în fiecare zi.

Ceapa și în special ceapa verde este excelentă în salate.

Iată, una dintre rețetele de salată ale Cristinei:

Rețetă de salată cu semințe de chia și ceapă verde

Ingrediente pentru 6 – 8 porții

  • 1 salată verde mai mare,

  • 250 g de roșii cherry,

  • o legătură de ceapă verde,

  • 100 g măsline fără sâmburi,

  • 1 cutie de ciuperci,

  • 50 g semințe de chia,

  • 3 – 4 linguri de fulgi de drojdie,

  • sare după gust,

  • 1 lingură de ulei de măsline

Mod de preparare

  • Se pun semințele de chia la înmuiat într-un vas cu apă de seara.

  • Dimineață vom avea o compoziție gelatinoasă, iar dacă aceasta este prea densă vom mai adăuga puțină apă.

  • Se spală salata, roșiile și ceapa verde; iar după ce le vom tăia, le vom adăuga peste compoziția obținută din semințele de chia.

  • Conținutul unei cutii de ciuperci îl trecem prin sită, apoi ciupercile le adăugăm peste legumele deja tocate.

  • Vom adăuga și măslinele, fulgii de drojdie, puțin ulei de măsline și sare după gust.

  • Amestecăm toate ingredientele și astfel salata cu semințe de chia și ceapă verde este gata.

  • Putem să servim salată cu semințe de chia ca atare sau alături de preparate din: cartofi sau leguminoase (drob de soia, linte, mazăre galbenă etc.).

Vezi alte rețete cu ceapă...

Atât în supe, în salate sau în mâncăruri ceapa este foarte des utilizată. Iată mai jos și alte rețete de salate la care ceapa este prin ingredientele de bază.

10 salate de primăvară – detoxifiere cu verdețuri și legume proaspete

5 salate de varză Pekin

Mâncare de ștevie – rețetă tradițională românească

Vă doresc sănătate cu un consum bogat de ceapă!