Ceai de mușețel - beneficii și utilizări

0 Comentează
Share:

Nu știu dacă vă place ceaiul de mușețel, dar eu vă scriu cinstit că-mi place parfumul ceaiului de mușețel și floarea mușețelului (Matricaria chamomilla, Fam. Compositae) îmi face bine: mă duce cu gândul la joaca de copil din curtea bunicilor – când adunam vara buchete cât putem de mari și le dăruiam bunicii, iar dânsa nu le punea în apă cum credeam eu, ci la uscat pe coli de hârtie. Ce vremuri demult apuse...

ceai de muşeţel

Astăzi mă bucur să știu că bunica era o femeie inteligentă, căci din cămara ei nu lipseau ceaiurile frumos aranjate în săculețe, iar pe fiecare dintre ele era brodat caligrafic denumirea plantei medicinale existente în interiorul său.

Mușețelul (originar din sud -estul Europei, popular denumit: morună, romaniță, mătricea, romaniță brună) este o plantă anuală, cu flori mici, formate din petale albe, subțiri și mijlocul galben ce emană un parfum specific, foarte plăcut, datorită conținutului de ulei volatil.

 

Substanțe conținute de mușețel

Florile de mușețel conțin ulei volatil bogat în: camazulenă (substanță activă care ajută organismul în combaterea infecțiilor la nivelul stomacului și al intestinelor), colină, flavonozide, rezine, acid salicilic, fitosterine, acizi grași, glucozide, bisabolol (are proprietăți antiseptice ce ajută calmarea durerilor abdominale și genitale), etc.

Beneficii și întrebuințări ale ceaiului de mușețel

Mușețelul este bun și pentru cei mici și pentru oamenii mari, căci această plantă medicinală cunoaște multe întrebuință în medicină.

  1. Combate colici (mușețelul intră in componența ceaiului pentru sugari) și are efect cicatrizant în ulcere, gastrite sau alte afecțiuni ale stomacului sau ale intestinelor (boli pe care mulți adulți le au datorită stresului, consumului de alcool sau a ingerării de medicamente pe bază de indometacin, etc.). Consumul de ceai de mușețel ajută la regenerarea florei intestinale, mai bine de cât o poate face iaurtul.

  2. Previne instalarea răcelilor și a gripei! Organismul epuizat este mai ușor atacabil de viroze și gripe, de aceea este indicată o bună hidratare zilnică a organismului cu sucuri naturale, apă sau ceai de mușețel, care este un remediu natural cu efect sedativ.

  3. Bun leac pentru tratarea sinuzitelor! Inhalațiile cu abur de ceai de mușețel ajută pentru calmarea durerilor faciale, iar pentru a mării efect de deblocare a nasului înfundat este indicat să adăugăm câteva picături de ulei de eucalipt la un litru de ceai de mușețel.

  4. Grăbește vindecarea afecțiunilor bucale! Este bine să se facă gargara ce ceai de mușețel (se infuzează 2 pliculețe de ceai de mușețel la o cană de apă) pentru dezinfectarea gurii (se clăteste gura de 3-4 ori pe zi cu ceai de mușețel – remediu excelent pentru combaterea aftelor bucale, a gingivitelor și a stomatitelor.

  5. În alinarea durerilor prin masaj, mușețelul este foarte apreciat! Pentru masajoterapie, uleiul de mușețel este reconfortant, deoarece ajută la îndepărtarea durerilor musculare.

  6. Diminuează durerile menstruale! Pentru a micșora disconfortul produs de durerile mentruale, este bine de știut că uleiul de mușețel sau cataplasmele cu terci din flori de mușețel aplicate pe abdomen au efect antispastic.

  7. Cicatrizant în afecțiuni ale pielii! Ceaiul de mușețel sau alifia de mușețel sunt benefice pentru vindecarea multiplelor afecțiuni ale pielii ( hemoroizi, acnee, răni, eczeme etc.).

  8. Oferă strălucire părului și frumusețe feței! Mușețelul este întrebuințat la fabricarea cosmeticelor și șampoanelor datorită proprietăților lui uimitoare ce redau părului și feței sănătate, frumusețe și strălucire. Pentru toți cei care vor să facă o cură de frumusețe cu ceai de mușețel, este simplu de făcut, trebuie doar ca părul și față să fie spălate cu ceai de mușețel. Mult succes pentru o sănătate mai bună!

 

Fitotehnie, Gheorghe Bâlteanu, Editura Ceres, 1993
Îndreptar profilactic și terapeutic de medicină naturistă, Dr. Doru Laza, Editura Păzitorul Adevărului, 2000
Incursiune în fitoterapie, Valentin Nădășan, Editura Viață și Sănătate, 2014