Ceai de mere
Mărul este cel mai consumat fruct din lume, cu o producție anuală de peste 40 de milioane de tone. Mărul (denumirea latină „Pirus malus”) a ajuns să fie considerat „regele fructelor” datorită proprietăților sale culinare și medicinale.
Potrivit dr. George D. Pamplona-Roger, autorul cărții „Sănătate prin nutriție”, conținutul de carbohidrați (fructoză sau levuloză, denumirea zahărului din fructe) din măr este de doar 12, 6%, iar grăsimile și proteinele sunt prezente în cantități foarte mici.
Printre vitaminele conținute de măr se numără vitamina C și E. Conține și minerale: potasiu, fier și bor (previne osteoporoza). Coaja mărului este bogată în pectină (fibră vegetală) și acizi organici (malic, salicilic, citric, succinic) care favorizează curățarea intestinelor de toxine.
Substanțele tanine din măr sunt antiinflamatorii la nivel de intestine; iar consumul zilnic de mere ajută organismul să lupte împotriva arteriosclerozei.
Merele sunt bogate în flavonoizi, dintre care cel mai important este quercetina (având efect antioxidant). Sunt indicate pentru tratarea constipației, dar și a diareei, în boli ale ficatului (ciroză), în caz de exces de acid uric (merele ajută la eliminarea acidul uric din organism prin urină) și în cancer de colon (impiedică dezvoltarea tumorilor canceroase localizate în colon).
Ca utilizări sunt cunoscute numeroase modalități de folosire a merelor: crude, coapte, fierte în compoturi sau gemuri. De asemenea în garnisirea prăjiturilor sau în prepararea siropurilor. Mai nou ne putem bucura de aroma ceaiului de măr verde cu scorţişoară la cină împreună cu familia sau într-o gustare împreună cu prietenii.
Bibliografie:
- Farmacia Verde, Editat de RECOOP, Bucuresti, 1989.
- Cultura plantelor săbatice comestibile, Rene Auburn - Didier Magnan, M. A. S. T., 2014.
- Plante alimentare din flora spontană a României, Constantin Drăgulescu, Editura Sport - Turism, București, 1991.
- Plante medicinale, Rosemary Gladstar, Editura Litera, 2015.
- Plante medicinale, legume, fructe și cereale în terapeutică, Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu, Editura Militară, București, 1989.
- Sănătate prin alimentație, dr. George Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2011.
Actualizat la: 04.11.2019
Comentarii