Pentru foarte mulţi dintre noi cu siguranţă gălbenele (denumirea latină: Calendula officinalis, Fam. Compositae) ne sunt cunoscute; le-am văzut poate prin grădini la ţară sau poate la piaţă puse la vânzare de vreo bătrânică...

ceai de gălbeneleGălbenelele, cibrişorul, menta, salvia, muşeţelul, sunătoarea, coada şoricelului şi coada calului sunt plantele medicinale pe care le îndrăgesc; din raftul meu sunt nelipsite ceaiurile din aceste plante şi unguentul pe bază de gălbenele. Ştiu astăzi mai mult decât oricând că frumuseţea unei flori nu este totul, ci beneficiile pe care le putem avea în urma utilizării corecte a unei plante este ceea ce contează pentru bunăstatea sănătăţii.

Să ne amintim câteva informaţii utile pentru toţi cu privire la gălbenele: plantă anuală, cu flori galben – portocalii, care înfloresc începând cu sfârşitul lunii mai până în octombrie.

Ce conţin gălbenelele?

Florile – Flores Calendulae – conţin: caroten, ulei volatil, flavonoide, mucilagii, calendulină, saponine, rezine şi substanţe cu gust amărui.

Beneficiile ceaiului de gălbenele

  1. Calmează crampele de la stomac! Nu există persoană care să nu fi avut măcar o dată un episod de disconfort la nivelul stomacului sau ficatului şi care pentru a-şi uşura neplăcerile provocate de balonare sau indigestie a recurs la ceaiul de gălbenele, asociat cu muşeţel, mentă, coada şoricelului, sunătoare şi pătlagină; acestă combinaţie de plante medicinale fiind recomandată în tratarea ulcerului gastric şi duodenal. Foarte util în tratarea afecţiunilor la nivelul stomacului este şi ceaiul gastric, care are acţiune protectoare asupra mucoasei gastrice, fiind cicatrizant şi antiseptic.
    Compoziţie: flori de găbenele, inflorescenţe de coada-şoricelului, rădăcină de lemn-dulce, fructe de anason, rădăcină de obligeană, părţi aeriene de sunătoare, fructe de coriandru.

  2. Tratează dischineziile biliare! Medicul Doru Laza recomandă ceaiul de gălbenele pentru tratarea afecţiunilor biliare şi a febrei para-tifoide. Datorită principiului amar, florile de gălbenele măresc secreţia biliară; pentru cei cu probleme de ficat este recomandat să se bea zilnic 3 căni de ceai de gălbenele.

  3. Calmează durerile menstruale! Ceaiul de gălbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice. Cura se va face cu o săptămână înainte de apariţia fluxului menstrual, fiind benefic chiar şi în spălăturile vaginale pentru distrugerea protozorului Trichomonas vaginalis (mod de preparare a ceaiului de gălbenele pentru băile la şezut: 100 g plantă uscată la un litru de apă).

  4. Grăbeşte vindecarea rănilor! Florile de gălbenele sunt utilizate la prepararea unguentelor şi alifiilor recomandate pentru tratarea afecţiunilor pielii care se vindecă greu: arsuri, fistule, degerături, acnee, ulceraţii, hemoroizi, varice, iar în tratarea cancerului de piele se utilizează chiar sucul proaspăt obţinut prin centrifugarea florilor de gălbenele şi a tulpinei cu frunze.

  5. Te scapă de mătreaţă! Ceaiul de gălbenele, urzică şi brusture sunt benefice pentru tratarea afecţiunilor scalpului, menţinând sănătatea şi strălucirea nuanţei naturale a părului (se folosesc aceleaşi cantităţi ce plantă ca în cazul băilor de şezut).

Mod de preparare a ceaiului de gălbenele pentru uz intern

Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori peste care se toarnă 2 ceşti de apă clocotită. După 15 minute, se strecoară lichidul care se bea în cursul unei zile, de preferinţă pe stomacul gol.

 

Bibliografie:

  • Farmacia verde, Editat de RECOOP, Bucureşti 1989.
  • Dr. Doru Laza, Îndrumar profilactic şi terapeutic de medicină naturistă, Ed.Păzitorul Adevărului, 2000.