Ceai de gălbenele

2 comentarii
Share:

Pentru foarte mulți dintre noi cu siguranță gălbenele (denumirea latină: Calendula officinalis, Fam. Compositae) ne sunt cunoscute; le-am văzut poate prin grădini la țară sau poate la piață puse la vânzare de vreo bătrânică...

ceai de gălbeneleGălbenelele, cibrișorul, menta, salvia, mușețelul, sunătoarea, coada șoricelului și coada calului sunt plantele medicinale pe care le îndrăgesc; din raftul meu sunt nelipsite ceaiurile din aceste plante și unguentul pe bază de gălbenele.

Știu astăzi mai mult decât oricând că frumusețea unei flori nu este totul, ci beneficiile pe care le putem avea în urma utilizării corecte a unei plante este ceea ce contează pentru bunăstatea sănătății.

Să ne amintim câteva informații utile pentru toți cu privire la gălbenele: plantă anuală, cu flori galben – portocalii, care înfloresc începând cu sfârșitul lunii mai până în octombrie.

Ce conțin gălbenelele?

Florile – Flores Calendulae – conțin: caroten, ulei volatil, flavonoide, mucilagii, calendulină, saponine, rezine și substanțe cu gust amărui.

Beneficiile ceaiului de gălbenele

1. Calmează crampele de la stomac!

Nu există persoană care să nu fi avut măcar o dată un episod de disconfort la nivelul stomacului sau ficatului și care pentru a-și ușura neplăcerile provocate de balonare sau indigestie a recurs la ceaiul de gălbenele, asociat cu mușețel, mentă, coada șoricelului, sunătoare și pătlagină; acestă combinație de plante medicinale fiind recomandată în tratarea ulcerului gastric și duodenal.

Foarte util în tratarea afecțiunilor la nivelul stomacului este și ceaiul gastric, care are acțiune protectoare asupra mucoasei gastrice, fiind cicatrizant și antiseptic.

Compoziție: flori de găbenele, inflorescențe de coada-șoricelului, rădăcină de lemn-dulce, fructe de anason, rădăcină de obligeană, părți aeriene de sunătoare, fructe de coriandru.

2. Tratează dischineziile biliare!

Medicul Doru Laza recomandă ceaiul de gălbenele pentru tratarea afecțiunilor biliare și a febrei para-tifoide. Datorită principiului amar, florile de gălbenele măresc secreția biliară; pentru cei cu probleme de ficat este recomandat să se bea zilnic 3 căni de ceai de gălbenele.

3. Calmează durerile menstruale!

Ceaiul de gălbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice. Cura se va face cu o săptămână înainte de apariția fluxului menstrual, fiind benefic chiar și în spălăturile vaginale pentru distrugerea protozorului Trichomonas vaginalis (mod de preparare a ceaiului de gălbenele pentru băile la șezut: 100 g plantă uscată la un litru de apă).

4. Grăbește vindecarea rănilor!

Florile de gălbenele sunt utilizate la prepararea unguentelor și alifiilor recomandate pentru tratarea afecțiunilor pielii care se vindecă greu: arsuri, fistule, degerături, acnee, ulcerații, hemoroizi, varice, iar în tratarea cancerului de piele se utilizează chiar sucul proaspăt obținut prin centrifugarea florilor de gălbenele și a tulpinei cu frunze.

5. Te scapă de mătreață!

Ceaiul de gălbenele, urzică și brusture sunt benefice pentru tratarea afecțiunilor scalpului, menținând sănătatea și strălucirea nuanței naturale a părului (se folosesc aceleași cantități ce plantă ca în cazul băilor de șezut).

 

Mod de preparare a ceaiului de gălbenele

Pentru uz intern. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de flori peste care se toarnă 2 cești de apă clocotită. După 15 minute, se strecoară lichidul care se bea în cursul unei zile, de preferință pe stomacul gol.

Bibliografie:

  • Farmacia verde, Editat de RECOOP, Bucureşti 1989.
  • Dr. Doru Laza, Îndrumar profilactic şi terapeutic de medicină naturistă, Ed. Păzitorul Adevărului, 2000.