Ceai de fructe de pădure – beneficii și proprietăți

4 comentarii
Share:

Un rol important printre produsele pădurilor nu îl are doar lemnul, pe care acestea îl furnizează unităților de exploatare, ci și varietatea de fructe de pădure care sunt folosite în alimentația oamenilor și a animalelor.

ceai de fructe de padure

Așa se explică interesul tot mai mare pentru adaptarea în culturi a majorității arbuștilor fructiferi care se găsesc în sălbăticia pădurilor, căci fructele de pădure, precum: agrișele, alunele, nucile, castanele, coacăzele, merele pădurețe, zmeura, murele, perele pădurețe, moșmoanele, gherghinele, scorușele, porumbele, cătina, cireșele și vișinele de pădure, mălinele, coarnele, afinele, măceșele și altele, întăresc imunitatea organismului și combat anumite boli.

Valoroase datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive, fructele, în general, și cele de pădure, în special, sunt apreciate și utilizate în: industria alimentară (la prepararea gemurilor, a siropurilor, a dulcețurilor, a băuturilor răcoritoare, etc.), în industria farmaceutică (pentru producția de medicamente și de ceai din fructe de pădure benefice în tratarea diverselor afecțiuni de sănătate) sau la fabricarea cosmeticelor de foarte bună calitate (naturale – care au în componență uleiuri și arome extrase din alune, nuci și alte fructe de pădure).

Ce conține ceaiul din fructe de pădure?

Ceaiul din fructe de pădure este un amestec de mai multe fructe de pădure, selectate cu grijă și trecute prin procesul de deschidratare până devin fructe uscate; așadar beneficiile oferite de acestea pot fi savurate și în sezonul rece, atunci când frigul ne determină să bem o ceașcă de ceai.

Ceaiul de fructe de pădure conține acizi organici (acid malic, acid benzoic – se găsește în coacăzele roșii și în răchițele în proporție de 0, 05 – 0, 15 % și are proprietăți antiseptice care împiedică fermentarea sucului acestor fructe; acid ascorbic – se găsește din abundență în scorușe, cătină, porumbe; acid formic – este conținut de cireșe și de zmeură); minerale (potasiu, calciu, magneziu, urme de cupru); substanțe pectice care au rolul de a gelicia sucul fructelor (benefice în păstrarea îndelungată a compozițiilor dulcețurilor din fructe de pădure); pigmenți (responsabili de culoarea fructelor); tanin (care are proprietăți astrigente). De asemenea, ceaiul de fructe de pădure conține zaharuri.

Conținutul de glucide din fruct diferă în funcție de specie și în conformitate cu procentajele lui S. Corlățeanu, avem următoarele informații: boabele de ienibahar au 20 - 25 % zaharuri, cireșele 9 – 15 %, coarnele 8 - 9%, merele cu variații în funcție de soi conțin între 7, 6 – 16, 4 % glucide, merișoarele 4 – 7%, afinele 5, 6 – 12, 1 %, murele 2, 9 – 7, 1 %, iar coacăzele și agrișele 3 – 9 %.

Vitaminele (A, B1, B2, C, D, E, K, PP) pe care le conține ceaiul de fructe de pădure sunt substanțe hrănitoare care ajută la buna dezvoltate și funcționare a corpului uman. Aceste substanțe variază ca proporție în funcție de fruct. Dintre fructele de pădure cu cel mai mare conținut de vitamina C sunt coacăzele negre benefice în tratarea reumatismului și a anemiei.

De o deosebită importanță este conținutul de uleiuri eterice al fructelor de pădure (fructele de ienibahar au cel mai ridicat procentaj de uleiuri eterice 0, 9 – 3 %) Uleiurile eterice furnizează aroma fructelor de pădure și implicit și a ceaiului din fructe de pădure.

 

Beneficii ale consumului de ceai de fructe de pădure

  1. Oferă energie organismului! Conținutul bogat de zaharuri și vitamine este binevenit celui extenuat de munca fizică sau intelectuală.

  2. Terapie preventivă și menținerea sănătății! Răceala și gripa pot fi ținute la distanță dacă obișnuiești să-ți hidratezi organismul cu ceai de fructe de pădure.

  3. Detoxifierea organismului! Pectinele se găsesc în pereții fructelor și în mod implicit și în ceaiul de fructe de pădure. Aceste substanțe au rolul de a colecta toxinele și colesterolul, detoxifiind organismul prin evacuarea acestora.

  4. Ochi sănătoși și frumoși! Elementele nutritive pe care le poți consuma bând 2 căni de ceai de fructe de pădure pe zi pe ajută să-ți menții sănătatea vederii.

  5. Combat îmbătrânirea sistemului nervos! Sigur vrei o minte ageră, așadar hrănește-o cu elementele benefice pe care Dumnezeu le-a așezat frumos ambalate în fructele de pădure. Ceaiul de fructe de pădure alungă depsesia și tonifică sistemul nervos. Gustați și vedeți!

Bibliografie:

Avram Lucescu & Traian Ionescu, Fructele de pădure, Editura Ceres, 1985.