Ceai de coada calului

0 Comentează
Share:

Interesantă denumire!!!

Există în lumea plantelor medicinale un trio - așa îmi place să-l numesc, anume: trioul cozilor (coada șoricelului, coada calului și coada racului).

ceai de coada şoriceluluiCoada calului (Equisetum arvense – Familia Equisetaceae) este o plantă perenă, căreia îi plac locurile argiloase și umede. În unele zone ale țării, coada calului este denumită: brăduleț, barba-ursului, barba-sasului, coada iepii, iarbă-de-cositor, părul-porcului sau codîie.

Substanțele conținute de coada-calului

De la coada calului se folosește întreaga plantă, fără rădăcină, Herba Equiseti – care conține: o saponină, equisetanine, săruri de potasiu, bioxid de siliciu, compuși flavonici, ulei volatil, substanțe amare, acid salicilic, magneziu, calciu, sodiu, etc.

Beneficii și întebuințări ale ceaiului de coada-calului

În medicină, coada-calului cunoaște multe întrebuințări, datorită conținutului ei bogat în acizi și săruri minerale, așadar este recomandat celor care suferă de anemie sau convalescență să consume ceaiul de coada calului sau 1 – 2 g /zi de pulbere de coada calului.

Ceaiul de coada calului - știm de la străbuni - este bun pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. Medicii recomandă ceaiul de coada calului în caz de: insuficiență cardiacă, reumatism, gută, diaree, tuberculoză, ulcer gastrointestinal, bronșite (saponinele pe care le conține coada calului ajută la calmarea tusei), etc.

Extern: Băile de șezut cu ceai de coada-calului rece, terciul din coada calului sau compresele cu ceai rece sunt eficiente în caz de hemoroizi, herpes genital și infecții urinare.

De asemenea ceaiul de coada-calului este un bun dezinfectant în afecțiuni ale pielii la nivelul membrelor inferioare: panarițiu, răni, eczeme etc.

Coada calului este o plantă medicinală uimitoare, cu proprietăţi benefice chiar şi în detoxifierea organismului de aluminiu. Pentru mai multe informaţii urmăriţi prezentarea doctorului Mike Adams: Horsetail Herb removes toxic Aluminum from your body with silica!

Bibliografie:
  • Farmacia verde, Editat de COOP, 1989.
  • Îndrumar profilactic şi terapeutic de medicină naturistă, Dr. Doru Laza, Editura Păzitorul Adevărului, 2000.
  • Incursiune în fitoterapie, Valentin Nădăşan, Editura viaţă şi sănătate, 2014