Cartofi copți în coajă

0 Comentează
Share:

Rapid de pregătit, cartofii copți în coajă cu puțină sare sau aromați cu puțin piper sunt excelent de gustoși și hrănitori. Cartofii copți în coajă pot fi consumați ca atare, cu smântână sau cu salate din legume proaspete (rădăcinoase sau cele cu frunze verzi).

Cartofi copți în coajă

Scurtă istorie a răspândirii plantei cartofului

Potrivit celor menționate în scrierile vechi, ca spre exemplu în lucrarea “Rariorum plantarum histria”  (Istoria plantelor rare), scrisă în 1601 de Clusius, aflăm despre cartof (Solanum Tuberosum, Latină, Familia Solanaceae) că avea denumirea de “papas” și reprezenta baza alimentației incașilor. La răspândirea plantei cartofului au contribuit persoane, precum: cuceritorul Perului, Pizzaro, despre cum descria în 1550 tovarășul lui de călătorie, Pedro de Creza; comisarul Francis Drake și amiralul Raleigh sunt indicați de unii că ar fi contribuit în Anglia la răspândirea plantei cartofului ca plantă medicinală, datorită aportului mare de săruri minerale și vitamine.
Descoperim totodată că farmacistul Parmentier (sec. XVIII) și-a avut contribuția sa deosebita la răspândirea plantei cartofului prin cultivarea cartofului cu tuberculi mari.
În zilele noastre se cultivă numeroase soiuri de cartofi și pe terenuri mari din diverse țări, căci tuberculii plantei cartofului au ajuns să fie consumați de populațiile mai multor țări.

Cartofi Cartofii pot fi pregătiți fierți la aburi, fierți cu alte legume în ciorbițele aromate cu pătrunjel verde, leuștean, cimbru uscat etc. sau în tocănițe, copți singuri sau cu ardei și ceapă ori cu sfeclă roșie și morcovi, prăjiți (această metodă de preparare a cartofului fiind cea mai puțin recomandată pentru menținerea sănătății organismului uman, pentru că prin prăjire cartofii absorb mult ulei și sare) sau în maniera cea mai simplă pentru neutralizarea acidului din stomac sunt recomandate sucurile de cartofi cruzi decojiți și băute înainte de consumarea meniurilor de la masă - informație precizată pe paginile cărții Sănătate prin alimentație scrisă de dr. George D. Pamplona-Roger.

Cartofi copți în coajăCartofii pentru copt în coajă trebuie selectați cu atenție, indicat este ca aceștia să fie bio pentru ca să fim feriți de  toxicitatea tratamentelor chimice folosite pentru culturile de cartofi și pentru eficiența în timp este preferabil să se aleagă cartofii soiurilor cu tuberculii mici, care se coc mai repede.

Mult succes la gătit de cartofi în coajă și nu numai!

 

1. Fructele și legumele - factori de terapie naturală, Ovidiu Bojor, Mircea Alexan, Ed. Ceres, 1983.

2. Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2011.