Cardamom şi ulei de cardamom

0 Comentează
Share:

Cardamomul (La Cardamome - în franceză) este o plantă ierboasă perenă care îşi are originea în Asia Centrală. În India, Sri Lanka şi Guatemala este cultivă planta cardamom, datorită interesului sporit pentru fabricarea de ulei de cardamom, dar şi pentru alte întrebuinţări (în care se utilizează concentraţii de maximum 0, 01%), precum: aromatizarea băuturilor, dulciurilor şi pâinii; la condimentarea conservelor de carne sau de peşte se foloseşte uleiul de cardamom. Pentru obţinerea uleiului de cardamom sunt zdrobite fructele uscate sau seminţele cardamomului şi apoi se păstrează ferit de lumină pentru că prin expunerea la lumină acesta din incolor devine brun. În industria farmaceutică, uleiul de cardamom este benefic datorită acţiunii de eliminare a gazelor intestinale şi de calmare a durerilor abdominale.. Şi în industria cosmetică, uleiul de cardamom se regăsește în diverse compoziţii pentru loţiuni, săpunuri etc.

Ce conţine cardamomul?

În compoziţia chimică a cardamomului sunt: cineol (25 – 60%), acetat de terpenil, α şi β-terpineol, nerol, geraniol, bisabolen, farnesol, citronelol, camfen, linalil etc.

Reţete cu cardamom

La arabi este tradiţională cafeaua cu aromă de cardamom, însă pentru toţi cei care doresc să se răsfeţe cu diverse delicatese cu aromă de cardamom, nu trebuie decât adăugată în compoziţia delicateselor, pe care le pregătim, puţină pudră obţinută prin râşnirea câtorva seminţe de cardamom.

Pentru a vă deschide apetitul pentru aroma de cardamom am să vă dezvălui în scris un secret din industria alimentară, anume: uleiul volatil de cardamom, de scorţişoară, de nucşoară şi de trandafir sunt întrebuinţate pentru aromatizarea bomboanelor cu cognac, a băuturilor răcoritoare, a mustului stabilizat, a produselor de panificaţie şi a prăjiturilor (de exemplu: prăjitura cu mere şi cardamom, etc).

Reţetă de bomboane cu cardamom

Ingrediente

Mod de preparare

Se râșnesc nucile, migdalele și caju – ul, apoi se amestecă cu dulceața de prune. Se adaugă toate ingredientele până ce compoziția devine consistentă. Se formează biluțe pe care le trecem prin nucă de cocos, care se aranjează frumos în cupe cupcakes pentru decorarea bomboanelor.


 

Gh. Rădoiaş, T. Cădariu - Odorante şi aromatizante - Chimie, tehnologie, aplicaţii, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1988
Cardamomul - beneficii şi proprietăţi,