Caju - 10 beneficii și rețete

0 Comentează
Share:

Vă place să mâncați caju sau preparate din caju? Aici veți găsi informații utile despre caju și câteva rețete rapid de preparat care au printre ingrediente și caju.

Nucile (sau alunele) caju sunt cu siguranță preferatele multora atunci când le apare nevoia să servească o gustare savuroasă și sănătoasă, ceea ce se întâmplă fie prin consumul de nuci caju ca atare, fie într-un mix de caju cu fructe uscate, nuci, semințe, migdale și alune. De ce?

În primul rând, pentru că acestea sunt foarte gustoase. Cumperi un kilogram de caju crud și începi să ronțăi o nucă după alta și nici măcar nu realizezi prea bine când s-a golit punga!

În al doilea rând, caju este preferat din cauza numărului relativ scăzut de calorii în comparație cu alte nuci și alune: 553 kcal/100 grame de nuci.

Consumul de caju a luat avânt în Occident în ultimul timp, cauza fiind legată de răspândirea tot mai largă a informațiilor referitoare la multiplele beneficii pe care la aduce consumul de nuci sănătății omului, reprezentând un supliment important la dieta zilnică în vederea evitării și combaterii unei palete largi de boli cronice.

Semințele de caju crud sunt foarte apreciate pentru poprietățile lor nutritive - reprezentând o sursă importantă de magneziu (lipsa acestuia în alimentație produce nervozitate, iritabilitate, depresie, crampe, oboseală și chiar spasme ale organelor cavitare: colon, uter, arterele coronaiene). Dr. George D. Pamplona-Roger precizează în cartea "Sănătate prin alimentație" că acest fruct se numără printre alimentele cu un conținut ridicat de magneziu (260mg/100g) fiind întrecut doar de semințele de floarea soarelui (magneziu 354 mg/100g); în timp ce carnea, laptele și ouăle sunt sărace în magneziu (niciuna dintre acestea nu depășesc 24 mg/100g).

Caju crud este bogat în acizi grași nesaturați (exemplu: acid oleic), în vitamine (B1 și B2), în minerale (magneziu, potasiu, fosfor și fier, zinc) și în acid pantotenic (vitamina B5).

Din recomandările făcute de medicul mai sus numit descoperim importanța semințelor de caju crud (împreună cu alte câteva alimente: lăptuca, migdalele, nuci braziliene, ovăzul, semințele de pin) în tratarea bolilor sistemului nervos (Alzheimer, anxietate, demență, epilepsie, imsomnie, parkinson, scleroză multiplă etc.) Pentru toate aceste boli este imperios necesar un consum zilnic de migdale, nuci, caju, avocado, polen, germeni de grâu, ovăz și evitarea consumului de zahăr, carne, băuturi alcoolice și excitante.

Mod de preparare și utilizare: se consumă ca și oricare alt tip de nucă, fie sub forma de caju crud, fie de caju prăjit. La micul dejun cu divese cereale, fructe și semințe.

Poate fi uilizat în prepararea compozițiilor pentru diverse mâncaruri (pateuri, dropuri, în sortimente de lasagna, unt etc.) sau în deserturi (bomboane, halva, prăjituri) și se poate utiliza chiar și tulpina cărnoasă a acestui fruct, fie în prepararea gemurilor, fie în sucuri cu condiția de a fi băut imediat deoarece este dificil de păstrat.

Caju (Anacardium occidentale) este originar din Brazilia și poate ajunge înălțimi de până la 12 metri.

Consumul de caju crud aduce foarte multe beneficii pentru sănătatea omului

  1. Contribuie la întărirea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor cardiovasculare – datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale nucile caju, la fel ca și alte feluri de nuci, sunt adesea recomandate în vederea întăririi sănătății inimii. Nucile caju sunt o sursă bogată în fibre alimentare și acizi grași care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului, având totodată și un efect de protecție împotriva aterosclerozei și a infarctului miocardic. Datorită profilului benefic al grăsimilor găsite în caju asupra metabolismului și a funcțiilor desfășurate în organism multe studii au asociat consumul de caju (și a nucilor în general) cu reducerea riscului de apariție a bolilor la inimă, a cancerului, a diabetului și a obezității.

  2. Ajută sistemul nervos – nucile caju sunt o sursă bună în vitamina B1 (tiamina), care mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina performanței intelectuale, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic. Beneficiile aduse de vitamina B1 nu se opresc însă aici. Aceasta mai este benefică și în următoarele cazuri: ajută la creștere; ajută la buna funcționare a sistemului digestiv, în special la digestia carbohidraților; are un rol în funcționarea mușchilor și chiar a inimii; în cazul durerilor dentare postoperatorii este utilă pentru calmarea acestora; este de folos în tratarea zonei zoster.

  3. Ajută organismul în lupta cu radicalii liberi - pentru a trăi un om are o nevoie permanentă de oxigen. Problema este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care odată scăpați de sub control pot să-ți afecteze negativ celulele, grăbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Pentru a combate radicalii liberi ai nevoie urgentă de antioxidanți. Caju conține antioxidanți sub forma de fitosteroli și compuși fenolici.

  4. Previne formarea pietrelor la vizica biliară – această boală este larg răspândită în Occident, 10% până la 15% dintre adulții care trăiesc în țările dezvoltate confruntându-se cu această neplăcere. Ce poți face pentru prevenirea formării pietrelor la vizica biliară? Factorii protectori împotriva lor includ o dietă bogată în fibre, proteine de origine vegetală, nuci (precum caju), calciu, vitamina C plus activitate fizică.

  5. Te ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă – datorită prezenței unor acizi grași esențiali și sănătoși (necesari pentru a păstra pielea hidratată, luptând împotriva iritațiilor și a îmbătrânirii premature), precum și a antioxidanților pe care îi conține. În plus, caju este o sursă foarte bună de cupru – element care face pozibilă utilizarea aminoacidului numit tirozină, permițându-i să acționeze ca factor de pigmentare a părului și a pielii. Cuprul este de asemenea necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină, fiind totodată esențial pentru utilizarea vitaminei C. Nu în ultimul rând, cuprul este de folos în menținerea unui nivel bun al energiei.

  6. Te ajută să-ți controlezi greutatea corupului – caju este format în proporție de 44% din grăsimi. Totuși profilul grăsimilor de origine vegetală, așa cum sunt ele găsite în nuci, este mult mai benefic pentru sănătate în comparație cu grăsimile de origine animală. Însă caju este în același timp bogată în nutrienți, minerale și acizi grași care exercită un efect pozitiv asupra greutății corpului. Datorită fibrelor conținute, caju poate duce la instalarea simțământului de sațietatea, ceea ce va reduce nevoie de a ciuguli între mese. Iar grăsimile conținute în nuci fac mâncarea mai satisfăcătoare, mărind totodată aborbția unor vitamine solubile în grăsimi precum vitamina A și vitamina D.

  7. Satisface necesarul de minerale al organismului – nucile de caju sunt o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.

  8. Ajută la păstrarea funcției de coagulare a sângelui în parametri normali – caju reprezintă o sursă bună de vitamina K, o vitamină esențială pentru formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui. În afară de aceasta, vitamina K este de ajutor la protejarea împotriva diabetului prin reducrea riscului de rezistență la insulină; ajută la menținerea oaselor în stare sănătoasă, contribuind la creșterea masei osoase; ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

  9. Poate fi benefic în prevenirea cancerului – consumul regulat al nucilor, inclusiv al nucilor caju, este asociat cu o reducere a riscului de apariție a unor forme răspândite a cancerului (cancer la colon, prostată sau ficat). Nucile sunt o sursă bună de antioxidanți – compuși necesari pentru combaterea radicalilor liberi care cauzează stresul oxidativ ce poate să ducă la afectarea ADN-ului, apariția mutațiilor în celule și formarea tumorilor.

  10. Te ajută în insomnii! Dacă suferi de tulburări ale somnului, atunci este momentul să te relaxexi cosumând nuci de caju cu o oră înainte de culcare, căci acestea conțin aminoacidul numit triptofan, care se transformă în corp în serotonină cu efect de inducere a somnului. Noapte bună!

 

Rețete cu caju 

Ingrediente:

  1. o cutie de năut fiert,
  2. 150 g de migdale,
  3. 150 g de caju,
  4. un avocado,
  5. 5 roșii mari,
  6. 1 castravete potrivit,
  7. o legătură de pătrunjel,
  8. o legătură de mărar,
  9. 1/2 linguriță de sare,
  10. 1 lingură de ulei de măsline,
  11. 3-4 căței de usturoi mari,
  12. 2 linguri de lapte praf de soia.

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele se pun într-un bol și se mixează până se obține o pastă omogenă, fină.

  2. Compoziția obținută se servește, după preferință, pe felii de pâine sau pe tortilla ornată frumos cu frunze de pătrunjel verde sau de salată.

  3. Timp de preparare 15 minute.

Bomboane cu nuci, caju și migdale

Doar 15 minute sunt necesare pentu a pregăti bomboane de casă cu nuci, caju și migdale, foarte dorite de toți cei mici sau mari, mai ales când ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă sau pentru aniversarea zilei de naștere.

Gustoase și foarte sănătoase datorită conținutului bogat de nutrienți pe care le conțin nucile, cajul și celelalte ingrediente care măresc savoarea bomboanelor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se râșnesc nucile, migdalele și caju – ul, apoi se amestecă cu dulceața de prune.

Se adaugă nuca de cocos până compoziția devine consistentă

. Se formează biluțe pe care le trecem prin nucă de cocos, care se aranjează frumos în cupe cupcakes pentru decorarea bomboanelor.

Vă doresc sărbători frumoase savurând bomboane cu nuci, migdale și caju!

Nuci

Comentarii

Fii primul care scrie un comentariu!
Adaugă un comentariu
Created in 0.0731 sec

Stocăm și/sau accesăm informații de pe dispozitivul dvs (cum ar fi module cookie) și prelucrăm date cu caracter personal (cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de dispozitiv) pentru scopuri precum: buna funcționare a site-ului, analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor.

În anumite cazuri nu ne bazăm pe consimțământ, ci pe interesul nostru legitim. Apăsați pe ”Opțiuni” pentru a afla care sunt acele cazuri și cum puteți obiecta. Aflați mai multe detalii și controlați modul în care sunt prelucrate datele dvs accesând în orice moment secțiunea Politica de Confidențialitate.

Apăsând pe ”Sunt de acord” vă exprimați consimământul cu privire la prelucrarea datelor dvs conform celor prezentate mai sus.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

X

Confidențialitatea dvs.

Procesăm datele dvs. cu scopul de a vă oferi posibilitatea să comandați produsele noastre online, precum și pentru a vă oferi conținut care să fie adaptat la interesele și nevoile dvs. Analizăm aceste date pentru a obține informații cu privire la comportamentul și interesele vizitatorilor noștri. Împărtășim aceste informații partenerilor noștri pe baza consimțământului și/sau a interesului legitim. Mai jos vă puteți exercita, la nivel de partener, dreptul de a consimți sau de vă opune unui interes legimit pe baza unui scop specific.

Module cookie strict necesare

Aceste fișiere sunt strict necesare pentru buna funcționare a magazinului online (pentru plasarea comenzilor online, autenficare în cont, salvarea/procesarea opțiunilor dvs cu privire la modulele de tip cookie, etc.). Acestea nu necesită acordul dvs. pentru plasare/accesare și nu pot fi dezactivate (decât dacă nu țineți meapărat să intrați în setările browser-ului dvs și să le dezactivați de acolo, având ca rezultat negativ întreruperea funcționării normale a site-ului).

Matomo Analytics

5Fructe.Ro utilizează, pe baza interesului său legitim, Matomo pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor, ajutându-ne în felul acesta să vă îmbunătățim experiența pe acest site. Matomo procesează IP-ul dvs și stochează cookie-uri în browser-ul dvs timp de 13 luni. Datele colectate de Matomo sunt procesate doar de către noi, fiind stocate pe un server care se află în România.
Permite utilizarea pe baza interesului legitim?

 

Google Analytics

Google Analytics este un serviciu de analiză web. Analiza web este colectarea, colectarea și analiza datelor despre comportamentul vizitatorilor de pe site-uri web. Printre altele, un serviciu de analiză web colectează date de pe care site-ul web a ajuns pe un site web de către persoanele vizate (așa-numitele refereri), de la ce pagini ale site-ului web au fost accesate sau cât de des și pentru ce perioadă de timp a fost vizualizată o pagină. O analiză web este utilizată în principal pentru a optimiza un site web și pentru analiza cost-beneficiu a publicității pe internet. Google Analytics utilizează cookie-uri. Informațiile generate de cookie cu privire la utilizarea acestui site web sunt transmise de obicei către un server Google din SUA și stocate acolo. Google ar putea transfera informațiile personale colectate prin această procedură tehnică către terți.
Permite utilizarea pe baza interesului legitim?

 

Permite activarea pe baza consimțământului dvs?