Caisele uscate - ce beneficii aduc pentru sănătate?
Caisele uscate sunt preferatele multora datorită gustului lor deosebit. Partea frumoasă este însă că acestea nu sunt doar gustoase, ci sunt și sănătoase - aducând o mulțime de beneficii celor care le consumă.
Beneficiile caiselor uscate
-
Avantajul caiselor uscate este că pot fi consumate chiar și de cei care suferă de afecțiuni ale stomacului sau ale ficatului, caisele proaspete fiindu-le acestora neindicate deoarece pot provoca tulburări digestive sau biliare (arsuri, deranjament etc.).¹
-
Conținutul bogat în minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism. Așadar putem avea un orgsnism sănătos consumând un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10 – 15 caise confiate pentru o jumătate de oră pentru a fi bine hidratate și se consumă la cina, ideal ar fi ca singur aliment, însă se poate folosi cu pâine prăjită pentru a oferi sațietate.
-
Caisele uscate stimulează digestia, datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumăm cu o jumătate de ora înainte de mesele principale.
-
Conținutul bogat în betacaroten al caiselor deshidrate le dau recomandarea de a putea fi consumate în cazul în care avem pielea afectată de eczeme, acnee și alte infecții ale pielii, dar și în cazul unei vederi slabe vitamina A din aceste fructe uscate vin în ajutor.
-
Este recomandat să fie consumate moderat de către gravide și de femeile care alăptează, în alimentația acestora fiind necesar un aport mai mare de nutrienți, caisele uscate oferă energie organismului acestora datorită bogăției de vitamine și minerale pe care le conțin.
-
Potasiul din caise este benefic pentru reglarea ritmului cardiac.
-
Pe paginile cărții „Ghid terapeutic naturist – rețete de post” Speranța Anton precizează că: caisele uscate au de 3 ori mai multă vitamina A (fiind indicate pentru tratarea bolilor de piele și în sinuzită sau laringită), oferind o valoare energetică de 306 Kcal./100g, pe când caisele proaspete doar 51- 60 Kcal./100 g.
-
De la caise se folosesc și sâmburii care pot fi în funcție de soi: amari sau dulci. Cei dulci sunt preferați în consum. Însă nici cei amari nu trebuie evitați, deoarece au în conținutul lor o substanță numită amigdalină despre care se crede că ar avea proprietăți care combat cancerul. Din sâmburii dulci de cais se extrage uleiul care este folosit ca și cel de migdale uscate, atât pentru consum alimentar, cât și pentru redarea strălucirii și frumuseții tenului în tratamentele cosmetice sau în terapeutica aromoterapiei – în executarea masajului cu uleiuri și esențe naturale.
Istoric și origini legate de caise
Ca origine, caisul se menționează din punct de vedere istoric pentru prima dată în sălbăticiunea munților Iranului oriental, în Turkestan și în nord-estul Indiei, dar de mii de ani este cultivat și în China, iar în Europa își cunoaște răspândirea la începutul perioadei creștine.
Claudius Galenus ultimul medic al Antichității considera caisele mai bune decât piersicile deoarece acestea nu provoacă fermentație în stomac la fel de mult ca piersicile.
Medicul francez Valnet recomandă consumul de caise pentru menținerea echilibrului sistemului nervos: depresie, nervozitate, insomnii etc.
De asemenea, medicul George D. Pamplona – Roger menționează importanța consumului de caise pentru menținerea unei vederi bune, căci caisele au multă vitamina A, mai ales caisele uscate, fiind indicate în caz de: atrofiere retinală, conjunctivită și cecitate nocturnă. 2
Soiuri de caise de la noi din țară
Dintre plantațiile de caiși care oferă pe piața autohtonă caise proaspte pentru consum sau pentru a fi prelucrate în industria alimentară avem: Livezi de caiși în Vrancea, ferma pomicolă Însuratei din jud. Brăila, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă Iași și altele, dar potrivit celor scrise de ICPA București cele mai bune zone pentru plantațiile de cais sunt cele din apropierea Dunării. 3
Astfel în industria alimentară caisele sunt prelucrate pentru a fabrica diverse produse: dulcețuri, compoturi, jeleuri, nectar, sucuri, deserturi etc. O parte din caise sunt trecute prin procesul de uscare, ajungând astfel să fie comercializate ca fructe uscate.
Cele mai cunoscute soiuri de cais sunt:
- soiurile foarte timpurii, ale căror fructe se coc până la sfârșitul lunii iunie și pot fi culese și date în consum chiar din prima jumătate a lunii iulie, anume: Timpurii de Arad, Timpurii de Chișinău, Royal;
- soiurile timpurii, cu caise mijlocii, mari sau foarte mari și aromate care se coc spre sfârșitul lunii iulie, precum: Mari de Cenad și Cea mai bună de Ungaria;
- Alte soiuri de cais întâlnite la noi: Luizet, Vaviot, Dulci de Vișani etc. 4
Idei de meniu pentru micul dejun
Caisele uscate sunt desertul cel mai bun pentru fiecare membru al familiei mele. Aceste fructe uscate sunt servite de noi cu mare plăcere la micul dejun împreună cu cereale fierte cum ar fi:
Peste cereale aruncăm un mix compus din diverse fructe uscate, precum:
Toate aceste fructe uscate sau confiate sunt consumate mai ales în sezonul rece și primăvara, căci vara și toamna fructele proaspete sunt din abundență și putem astfel să ne asigurăm necesarul de vitamine și nutrieți care să ne furnizeze energia pentru organismul nostru.
Se pot adăuga după plăcere bucăți de fructe confiate pentru sporirea deliciozității mixturii, de exemplu:
Vă invit să beneficiați de proprietățile alcaline și nutritive ale caiselor atât în stare proaspătă, cât al caiselor uscate căci beneficiile acestora sunt evidente și putem astfel să ne bucurăm de o sănătate mai bună.
O ultimă atenționare las să fie nota aici: lăsați caisele uscate să se înmoie în apă timp de o jumătate de oră, aceasta va diminua cantitatea de sulf pe care o pot conține în urma uscării artificiale și vor deveni astfel mai hidratante pentru organism!
» Vezi oferta de FRUCTE USCATE
Caise uscate, sulfurate, nepreparate - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Apricots, dried, sulfured, uncooked
Cod USDA: 9032
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
241 |
kcal |
12% |
Calori din carbohidrați |
225.5 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
4.3 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
11.4 |
kcal |
|
Energie |
1009 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
62.64 |
g |
21% |
Fibre alimentare, total |
7.3 |
g |
29% |
Glucide, total |
53.44 |
g |
|
Sucroză |
7.89 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
33.08 |
g |
|
Fructoză |
12.47 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0 |
g |
|
Galactoză |
0 |
g |
|
Amidon |
0.35 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
55 |
mg |
6% |
Fier, Fe |
2.66 |
mg |
15% |
Magnesiu, Mg |
32 |
mg |
8% |
Fosfor, P |
71 |
mg |
7% |
Potasiu, K |
1162 |
mg |
33% |
Sodiu, Na |
10 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.39 |
mg |
3% |
Cupru, Cu |
0.343 |
mg |
17% |
Mangan, Mn |
0.235 |
mg |
12% |
Seleniu, Se |
2.2 |
μg |
3% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
1 |
mg |
2% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.015 |
mg |
1% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.074 |
mg |
4% |
Vitamina B-3, niacină |
2.589 |
mg |
13% |
Acid pantotenic |
0.516 |
mg |
5% |
Vitamina B-6 |
0.143 |
mg |
7% |
Folat, total |
10 |
μg |
3% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
10 |
μg |
|
Folat, DFE |
10 |
μg |
|
Colină, total |
13.9 |
mg |
|
Betaine |
0.3 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
3604 |
IU |
72% |
Vitamina A, RAE |
180 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
2163 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
0 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
0 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
4.33 |
mg |
22% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Tocoferol, beta |
0.05 |
mg |
|
Tocoferol, gama |
0.08 |
mg |
|
Tocoferol, delta |
0.01 |
mg |
|
Tocotrienol, alfa |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, beta |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, gama |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, delta |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
3.1 |
μg |
4% |
Dihydrophylloquinone |
0 |
μg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.51 |
g |
1% |
Acizi grași saturați, total |
0.017 |
g |
0% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0 |
g |
|
15:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
0.017 |
g |
|
17:0 |
0 |
g |
|
18:0 |
0 |
g |
|
20:0 |
0 |
g |
|
22:0 |
0 |
g |
|
24:0 |
0 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.074 |
g |
|
14:1 |
0 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.074 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.074 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.074 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
3.39 |
g |
7% |
Triptofan |
0.016 |
g |
|
Treonină |
0.073 |
g |
|
Izoleucină |
0.063 |
g |
|
Leucină |
0.105 |
g |
|
Lizină |
0.083 |
g |
|
Metionină |
0.015 |
g |
|
Cisteină |
0.019 |
g |
|
Fenilalanină |
0.062 |
g |
|
Tirozină |
0.039 |
g |
|
Valină |
0.078 |
g |
|
Arginină |
0.066 |
g |
|
Histidină |
0.047 |
g |
|
Alanină |
0.11 |
g |
|
Acid aspartic |
0.937 |
g |
|
Acid glutamic |
0.188 |
g |
|
Glicină |
0.07 |
g |
|
Prolină |
0.821 |
g |
|
Serină |
0.087 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
30.89 |
g |
|
Cenușă |
2.57 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
¹ „Ghid terapeutic naturist – rețete de post”, Speranța Anton, Polirom 2003.
² ”Sănătate prin Alimentație”, George D. Pamplona – Roger, Editura Viață și Sănătate 2012
³ https://www. stiriagricole. ro/ce-trebuie-sa-avem-in-vedere-atunci-cand-dorim-sa-infiintam-o-plantatie-de-cais-28296. html
4 „Fructele și sănătatea”, Pitești 1977, autori: Ing. Gheorghe & Luiza Bădescu, Dr. Mircea Constantinescu și Dr. Ing. Grigore Isac.
Actualizat la: 07.06.2024
Comentarii