Caisele - beneficii și proprietăți
Caisele sunt fructele caisului (Prunus ameniaca, din familia Rosaceae, poate ajunge până la 10 m înălțime), renumit pentru că a călătorit cel mai mult dintre toți copacii. Își are originea din China, iar în Grecia a fost adus de Alexandu cel Mare – după cucerirea Indiei; de aici la Roma și în toată regiunea mediteraneană. Apoi în America de Nord (secolul al XVIII-lea) și chiar și pe Lună a fost dus de astronauții americani.
Caisele sunt excelente pentru dietele de slăbit (datorită conținutului caloric foarte scăzut – 48kcal/100 g), au conținut mare de potasiu și mic de sodiu; bogat în zaharuri (fructoză și glucoză) și în minerale alcaline, dar și în oligoelemente precum: cobalt, mangan, bor și fluor.
Povitamina A (betacarotenul) este componenta cea mai importantă a caiselor (fie proaspete, fie confiate). Caisele - sub formă de caise uscate - sunt delicioase și foarte valoroase nutritiv și datorită proteinelor (până la 5%) și fierului din conținutul lor.
Printre recomandările dr. George D. Pamplona – Roger scrise pe paginile cărții Sănătate pin nutriție găsim menționate caisele ca fiind benefice pentru afecțiuni ale vederii (iritație cronică a conjunctivei, uscăciune conjunctivală, cecitate nocturnă). Prin consumul de caise - tratament timp de 15 zile consecutiv, o jumătate de kilogram la cină – alături de pâine prăjită se pot observa rezultate bune asupra acuității vizuale.
De asemenea în anemia cauzată de lipsa fierului sunt recomandate caisele (fructe proaspete, fructe uscate sau fructe confiate).
Și în tratarea infecțiilor, în boli ale pielii (eczeme) și ale mucoasei (laringelui și sinusurilor), aportul de betacaroten din consumul acestor fructe gustoase este superior celui din conținutul produselor farmaceutice.
Medicul francez Valnet recomandă caisele pentru tulburări ale sistemului nervos (depresie, nervozitate) datorită conținutului bogat de oligoelemente care mențin echilibrul sistemului nervos.
Ca modalități de utilizare, pe lângă consumul acestor fructe fie proaspete fie uscate/confiate, pot fi conservate în compoturi și gemuri. Pot fi folosite în salatele de fructe sau în prepararea diverselor prăjituri.
Caise crude - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Prunus armeniaca
Nume original USDA: Apricots, raw
Cod USDA: 9021
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
48 |
kcal |
2% |
Calori din carbohidrați |
40 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
3.3 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
4.7 |
kcal |
|
Energie |
201 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
11.12 |
g |
4% |
Fibre alimentare, total |
2 |
g |
8% |
Glucide, total |
9.24 |
g |
|
Sucroză |
5.87 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
2.37 |
g |
|
Fructoză |
0.94 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0.06 |
g |
|
Galactoză |
0 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
13 |
mg |
1% |
Fier, Fe |
0.39 |
mg |
2% |
Magnesiu, Mg |
10 |
mg |
3% |
Fosfor, P |
23 |
mg |
2% |
Potasiu, K |
259 |
mg |
7% |
Sodiu, Na |
1 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.2 |
mg |
1% |
Cupru, Cu |
0.078 |
mg |
4% |
Mangan, Mn |
0.077 |
mg |
4% |
Seleniu, Se |
0.1 |
μg |
0% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
10 |
mg |
17% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.03 |
mg |
2% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.04 |
mg |
2% |
Vitamina B-3, niacină |
0.6 |
mg |
3% |
Acid pantotenic |
0.24 |
mg |
2% |
Vitamina B-6 |
0.054 |
mg |
3% |
Folat, total |
9 |
μg |
2% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
9 |
μg |
|
Folat, DFE |
9 |
μg |
|
Colină, total |
2.8 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
1926 |
IU |
39% |
Vitamina A, RAE |
96 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
1094 |
μg |
|
Caroten, alfa |
19 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
104 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
89 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
0.89 |
mg |
4% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
3.3 |
μg |
4% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.39 |
g |
1% |
Acizi grași saturați, total |
0.027 |
g |
0% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
0.024 |
g |
|
18:0 |
0.003 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.17 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.17 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.077 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.077 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
Fitosteroli |
18 |
mg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
1.4 |
g |
3% |
Triptofan |
0.015 |
g |
|
Treonină |
0.047 |
g |
|
Izoleucină |
0.041 |
g |
|
Leucină |
0.077 |
g |
|
Lizină |
0.097 |
g |
|
Metionină |
0.006 |
g |
|
Cisteină |
0.003 |
g |
|
Fenilalanină |
0.052 |
g |
|
Tirozină |
0.029 |
g |
|
Valină |
0.047 |
g |
|
Arginină |
0.045 |
g |
|
Histidină |
0.027 |
g |
|
Alanină |
0.068 |
g |
|
Acid aspartic |
0.314 |
g |
|
Acid glutamic |
0.157 |
g |
|
Glicină |
0.04 |
g |
|
Prolină |
0.101 |
g |
|
Serină |
0.083 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
86.35 |
g |
|
Cenușă |
0.75 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 04.11.2019
Comentarii