Caisele - beneficii și proprietăți

0 Comentează
Share:

Caisele sunt fructele caisului (Prunus ameniaca, din familia Rosaceae, poate ajunge până la 10 m înălțime), renumit pentru că a călătorit cel mai mult dintre toți copacii. Își are originea din China, iar în Grecia a fost adus de Alexandu cel Mare – după cucerirea Indiei; de aici la Roma și în toată regiunea mediteraneană. Apoi în America de Nord (secolul al XVIII-lea) și chiar și pe Lună a fost dus de astronauții americani.

Caisele sunt excelente pentru dietele de slăbit (datorită conținutului caloric foarte scăzut – 48kcal/100 g), au conținut mare de potasiu și mic de sodiu; bogat în zaharuri (fructoză și glucoză) și în minerale alcaline, dar și în oligoelemente precum: cobalt, mangan, bor și fluor.

Povitamina A (betacarotenul) este componenta cea mai importantă a caiselor (fie proaspete, fie confiate). Caisele - sub formă de caise uscate - sunt delicioase și foarte valoroase nutritiv și datorită proteinelor (până la 5%) și fierului din conținutul lor.

Printre recomandările dr. George D. Pamplona – Roger scrise pe paginile cărții Sănătate pin nutriție găsim menționate caisele ca fiind benefice pentru afecțiuni ale vederii (iritație cronică a conjunctivei, uscăciune conjunctivală, cecitate nocturnă). Prin consumul de caise - tratament timp de 15 zile consecutiv, o jumătate de kilogram la cină – alături de pâine prăjită se pot observa rezultate bune asupra acuității vizuale.

De asemenea în anemia cauzată de lipsa fierului sunt recomandate caisele (fructe proaspete, fructe uscate sau fructe confiate).

Și în tratarea infecțiilor, în boli ale pielii (eczeme) și ale mucoasei (laringelui și sinusurilor), aportul de betacaroten din consumul acestor fructe gustoase este superior celui din conținutul produselor farmaceutice.

Medicul francez Valnet recomandă caisele pentru tulburări ale sistemului nervos (depresie, nervozitate) datorită conținutului bogat de oligoelemente care mențin echilibrul sistemului nervos.

Ca modalități de utilizare, pe lângă consumul acestor fructe fie proaspete fie uscate/confiate, pot fi conservate în compoturi și gemuri. Pot fi folosite în salatele de fructe sau în prepararea diverselor prăjituri.

Caise crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Prunus armeniaca
Nume original USDA: Apricots, raw
Cod USDA: 9021

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 48 kcal 2%
Calori din carbohidrați 40 kcal
Calorii din lipide 3.3 kcal
Calorii din proteine 4.7 kcal
Energie 201 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 11.12 g 4%
Fibre alimentare, total 2 g 8%
Glucide, total 9.24 g
Sucroză 5.87 g
Glucoză (dextroză) 2.37 g
Fructoză 0.94 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0.06 g
Galactoză 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 13 mg 1%
Fier, Fe 0.39 mg 2%
Magnesiu, Mg 10 mg 3%
Fosfor, P 23 mg 2%
Potasiu, K 259 mg 7%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.2 mg 1%
Cupru, Cu 0.078 mg 4%
Mangan, Mn 0.077 mg 4%
Seleniu, Se 0.1 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 10 mg 17%
Vitamina B-1, tiamină 0.03 mg 2%
Vitamina B-2, riboflavină 0.04 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.6 mg 3%
Acid pantotenic 0.24 mg 2%
Vitamina B-6 0.054 mg 3%
Folat, total 9 μg 2%
Acid folic 0 μg
Folat 9 μg
Folat, DFE 9 μg
Colină, total 2.8 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 1926 IU 39%
Vitamina A, RAE 96 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 1094 μg
Caroten, alfa 19 μg
Cryptoxanthin, beta 104 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 89 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.89 mg 4%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 3.3 μg 4%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.39 g 1%
Acizi grași saturați, total 0.027 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
16:0 0.024 g
18:0 0.003 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.17 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0.17 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.077 g
18:2 undifferentiated 0.077 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 18 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.4 g 3%
Triptofan 0.015 g
Treonină 0.047 g
Izoleucină 0.041 g
Leucină 0.077 g
Lizină 0.097 g
Metionină 0.006 g
Cisteină 0.003 g
Fenilalanină 0.052 g
Tirozină 0.029 g
Valină 0.047 g
Arginină 0.045 g
Histidină 0.027 g
Alanină 0.068 g
Acid aspartic 0.314 g
Acid glutamic 0.157 g
Glicină 0.04 g
Prolină 0.101 g
Serină 0.083 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 86.35 g
Cenușă 0.75 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.