Îmi amintesc cu mare plăcere de pe când eram doar o copilă, cum pregătea mama mea budinca din spaghete cu nuci și cu stafide. Și nu doar aceste amintiri dragi mie m-au determinat să vă scriu despre budinci, ci și rețeta pe care am primit-o la sfârșitul acestui an de la Speranța Cebanu din Chișinău. Mulțumesc, Speranța pentru rețetă, este prima din articolul acesta...
Budinci din spaghete cu fructe și nuciAstăzi sunt pregătită să vă familiarizez cu noi rețete de budinci, adică mă refer doar la cele preparate din spaghete cu nuci și cu fructe uscate (stafide, merișoare, curmale, caise uscate, afine sau coacăze uscate, etc.) sau proaspete, pentru că budincile pot fi făcute fie doar din fructe blendărite sau în combinație cu terci de musli, fie cu tăieței sau din felii de: cozonac, cornuri, franzele sau chifle înmuiate în lapte sau însiropate, garnisite cu chisel din fructe, creme de fructe, etc.

1. Budincă din spaghete cu lapte de nuci și stafide - rețeta Speranței Cebanu

Salut. Vreau să mai împărtășesc o receta cu voi. La noi se numește “Babă Albă”, iar în alte părți budincă din spaghete cu lapte de migdale și stafide. Este foarte simplă, iar pentru copii o bucurie. Se servește cu ceai și dacă doriți o puteți găti și la sărbători.

Budincă din spaghete cu lapte, nuci și stafide

Ingrediente pentru budinca din spaghete cu lapte de migdale și stafide - “Baba Albă”

  • 400 g paste lungi,

  • 4 ouă de găină,

  • 200 ml lapte de migdale,

  • 3 - 4 pliculețe de zahăr vanilat (iese mediu de dulce, dacă doriți

  • mai dulce se poate de adăugat o cană de curmale blendărite),

  • 150 - 250 g stafide (dacă doriți se poate de pus până la 300 g),

  • puțină esență de vanilie,

  • 50 g de ulei, adică 3 linguri de ulei (fie de floarea-soarelui sau ulei de măsline).

  • Așa cum îmi place să încerc și rețetele noi, o dată, eu am pus și 20 g semințe de mac.

Modul de preparat pentru budinca din spaghete cu lapte și stafide

Pastele se pun la fiert în apă (se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj. Și aici menționez că eu nu le fierb de tot...ci așa când văd că sunt

aproape gata le scot). Le scotem din apa în care au fiert și le clătim cu apă rece. Adăugăm uleiul și le amestecăm. Într-un bol, batem ouăle, zahărul vanilat și curmalele blendărite, laptele și esență de vanilie. Stafidele le pun în apa caldă 2-3 minute, după care le scurg bine. Într-un vas mai mare punem spaghetele, iar peste ele adăugăm ouăle, zahărul vanilat, laptele de migdale (se poate și late de soia sau de proaspăt de vacă) și esență de vanilie pe care anterior le-am bătut. Acum adăugăm și stafidele, după care amestecăm toate ingredientele. Compoziția obținută se poate pune în două vase de sticlă (forme pentru cuptor).

Eu am învelit formele cu o folie de aluminiu pentru a se rumeni mai bine budinca în cuptor, după care l-am băg at la cuptor. Am folosit vase de sticlă ca să văd când e gata Baba Albă – budinca din spaghete cu lapte de migdale și stafide. Compoziția rebuie să fie bine coaptă, să nu fie lichidă când o scoatem. La temperatura de 180-200 grade trebuie să stea 40-60 minute. Dacă nu aveați forme transparente, propun să verificați dacă compoziția s-a copt, înfigând un o scobitoare. Deci, cam aceasta e tot. Merită să încercați! Budinca de spaghete cu lapte de migdale și stafide – “Baba Albă” poate fi mâncată călduță sau rece.

2. Budincă de spaghete cu nuci, curmale și pudră de roșcove – “Baba brună

Hrănitoare și apetisantă, budinca din spaghete cu nuci, curmale și pudră de roșcove - “Baba brună”, este foarte asemănătoare ca mod de preparare cu “Baba Albă”- budinca de spaghete cu lapte de migdale și stafide; ingredientele fac diferența de culoare și de gust…

Budincă din spaghete cu nuci și pudră de roșcove

Ingrediente pentru budinca de spaghete cu nuci, curmale și pudră de roșcove - “Baba brună

  • 300 g paste lungi,

  • 4 ouă de găină,

  • 200 ml lapte de migdale,

  • 4 -5 pliculețe de zahăr vanilat,

  • o cană de curmale blendărite,

  • 150-250 g stafide (dacă doriți se poate de pus până la 300 g),

  • puțină esență de vanilie,

  • 300 – 450 g de nuci măcinate,

  • 5 – 6 linguri de pudră de roșcove.

Modul de preparare pentru budinca din spaghete cu nuci, curmale și pudră de roșcove - “Baba brună

Se fierb spaghetele ca în rețeta anterioară, doar că se pun la compt împreună cu ingredientele așa specificate. Când va fi gata budinca din spaghete cu nuci, curmale și pudră roșcove - “Baba brună” va avea o culoare ușor cafenie, iar gustul și aroma pudrei de roșcovei va fi de neuitat, savuroasă ca o prăjitură cu ciocolată cu nuci.

3. Budincă de spaghete cu brânză și stafide – “Baba aurie” (varianta 1)

Frumoasă și bine aromată, budinca de spaghete cu brânză dulce și stafide este bună oricând…

Budinca de spaghete

Ingrediente pentru budinca de spaghete cu brânză și stafide - “Baba aurie” (varianta 1)

  • 500 g paste lungi,

  • 4 – 5 linguri de turmeric,

  • 200 ml lapte de caju,

  • 1kg de bânză tofu din soia sau brânză dulce proaspătă (se poate prepara folosind și urdă proaspătă),

  • 2 căni de cuburi de ananas confiat blendărite,

  • 150 - 250 g stafide (dacă doriți se poate de pus până la 300 g),

  • puțină coajă de portocală,

  • 2 linguri de ulei de semințe de floarea – soarelui.

Modul de preparare pentru budinca de spaghete cu brânză și stafide – “Baba aurie” (varianta 1)

Se fierb spaghetele, se limpezesc și se scurg. Adăugăm apoi toate celelalte ingredinte, le amestecă și le punem în formele pentru copt. Când este gata, budinca din spaghete cu brânză tofu și stafide are culoare galbenă, “Baba aurie” (varianta1) va fi foarte frumoasă și gustoasă.

 

4. Budincă de spaghete cu mere și nuci

Budinca de spaghete cu mere și nuci era des pregătită în casa părinților mei, căci pe atunci se găseau foarte greu fructele exotice la noi în magazinele din România, iar totul era raționalizat și trebuia să stai la cozi infernale ca să ajungi să cumperi pâinea , făina, zahărul sau câteva banane pe care se băteau oamenii de sărbătorile de iarnă...

Ingrediente pentru budinca de spaghete cu mere și nuci

  • 500 g spaghete,

  • 2 kg de mere,

  • 400 de g de nuci măcinate,

  • 2 -3 pliculețe de zahăr vanilat,

  • 2 linguri de ulei de semințe de floarea-soarelui.

Modul de preparare pentru budinca de spaghete cu mere și nuci

Se fierb pastele, se limpezesc cu apă rece și se lasă la scurs. Separat se pregătesc merele: se spală, se curăță de partea de semințe și se rad, apoi se pun puțin la călit cu uleiul și cu zahărul vanilat. Într-un vas mare vom amesteca pastele, compoziția de mere călite și nuca măcinată, apoi vom pune amestecul de budincă în forme de copt unse cuu puțin ulei. Timpul de coacere: 10 – 15 minute în cuptorul încălzit în prealabil. Budinca de spaghete cu mere și nuci este ușor de pregățit și este foarte frănitoare. Poate fi servită călduță sau rece. Se mai poate orna cu puțină nucă de cocos. Poftă bună!

5. Budincă din spaghete cu stafide aurii și caise – “Baba aurie” (varianta 2)

Caisele fac ca budinca din spaghete și cu stafide aurii să aibă un gust aparte și o aromă minunată. Dacă nu credeți, încercați și voi!!!

Budincă din spaghete cu stafide aurii și caise

Ingrediente pentru budinca de spachete cu stafide aurii și caise - “Baba aurie” (varianta 2)

  • 300 - 400 g paste lungi,

  • 3 ouă de găină,

  • 200 ml lapte de caju sau de migdale,

  • 3 pliculețe de zahăr vanilat

  • o cană de cuburi de ananas confiat blendărite,

  • 100 g stafide aurii,

  • puțină coajă de lămâie,

  • 3 linguri de ulei (fie de floarea-soarelui sau ulei de măsline),

  • 300 g de caise (dacă sezonul nu ne permite să le avem proaspete, putem folosi caise uscate pe care le lăsăm la muiat în apa circa 20 de minute înaite de a le tăia bicățele pentru budinca cu spaghete cu stafide și caise – Baba aurie” (varianta 2).

Mod de preparare pentru budinca de spaghete cu stafide aurii și caise - “Baba aurie” (varianta 2)

Se fierb spaghetele, se limpezesc și se scurg. Adăugăm apoi toate celelalte ingredinte, le amestecă și le punem în formele pentru copt. Când este gata, budinca din spaghete cu brânză tofu și stafide are culoare galbenă cu băcățele portocalii de caisă; “Baba aurie” (varianta 2) va arăta bine și va fi delicioasă.

 

6. Budincă de spaghete cu mix de fructe exotice și nuci

Bună, sănătoasă și gustoasă, budinca de spaghete cu mix de fructe exotice și nuci este ideală și pentru copilași, dar și pentru adulți...

Ingrediente pentru budinca de spaghete cu mix de fructe exotice și nuci

  • 500 g de spaghete,

  • 2 plicuri de zahăr vanilat

  • 1 litru de lapte (se poate folosi și lapte vegetal de soia sau de migdale, etc.),

  • 2 – 3 banane,

  • 300 g de mix de fructe exotice și nuci.

Mod de preparare pentru budinca de spaghete cu mix de fructe exotice și nuci

Se fierb spaghetele în lapte și cu zahărul vanilat, apoi se lasă să se răcească puțin, după care se mixează cu bananele până se obține o cremă fină, care se ornează cu fructe exotice deschidratate și cu nuci.

7. Budincă de spaghete cu fructe de pădure

Fructele de pădure au fost mult apreciate și des utilizate la prăjituri și deserturi dietetice, așadar le găsim printre favorite chiar și la budincișe din spaghete.

Ingrediente pentru budinca de spaghete cu fructe de pădure

  • 400 - 500 g de spaghete,

  • 3 - 4 plicuri de zahăr vanilat

  • 1 litru de lapte (se poate folosi și lapte vegetal de soia sau de migdale, etc.),

  • 200 g de chisel din fructe de pădure sau fructe de pădure proaspete (zmeură, mure, afine, merișoare, etc.).

  • Se poate orna cu puțină frișcă vegetală (a se vedea rețeta în articolul 10 rețete de ecler).

Mod de preparare pentru budinca de spaghete cu fructe de pădure

Se fierb spaghetele în lapte și cu zahărul vanilat, apoi se lasă să se răcească puțin, după care se mixează, care se ornează cu fructe proaspete de pădure și cu frișcă vegetală sau cu chisel din fructe de pădure.

Vă dorim un 2019 cu sănătate și belșug de bunătăți!