Beneficiile consumului de struguri

0 Comentează
Share:
Strugurii sunt fructul viței-de-vie (denumirea latină Vitis vinifera). Vița-de-vie se cultivă de câteva mii de ani. Despre vița-de-vie și despre struguri s-a scris mult de-a lungul veacurilor, acestea fiind menționate chiar și printre fructele din Biblie, precum: smochinele (apar în 17 versete biblice), migdalele (le găsim în 2 versete din Vechiul Testament), rodie (în 4 versete), mere (în 2 versete), stafide (în 7 versete), fistic (un verset), nuci (versetul 11 din cartea Cântarea Cântărilor capitolul 6), măsline (în 7 versete), etc.
struguri
Strugurii sunt fructele cele mai amintite pe paginile Sfintei Scripturii: au cele mai multe menționări în 14 versete, iar vița-de-vie - două versete, cuvântul must apare în 20 de versete, cuvântul vinul apare în 48 de versete, iar expresia rodul viței este scrisă în două din versetele Noului Testament.
Strugurii nu sunt doar buni la gust, dar sunt și sănătoși. Au efect pozitiv pentru fluxul sanguin și pentru prevenirea afecțiunilor cardio-vasculare. Doctorul George D. Pamplona – Roger include strugurii pe lista alimentelor benefice pentru inimă, alături de: banană, broccoli, cherimoza, nuci macadamia, mazăre, nucă și piersică.
Consumați în stare proaspătă strugurii sau mustul de struguri furnizează organismului: zaharuri (monozaharidele: fructoză și glucoză), vitamine (B1, B2, B3, B6, C, și E), minerale (potasiu, fier, calciu, fosfor, magneziu, etc.). Vinul este sărac în zaharuri și vitamine și pe lângă aceasta, conține și alcool etilic – toxină care, odată ajuns în sânge, distruge ficatul și întregul organism.
Stafidele sunt struguri uscați, deshidratați, care au un conținut mai mare de antioxidanți decât strugurii proaspeți. Stafidele variază în comerț după: calitate, preț sau culoare (stafide aurii, stafide brune, verzi, negre, etc). Stafidele pot fi servite după preferință la micul dejun cu cereale (mei, hrișcă, orez, semințe de chia, quinoa, etc.) sau pot intra în componența deserturilor sau a salatelor cu fructe.
 

Beneficiile consumului de struguri, stafide sau must

  1. Previn bolile cardiovasculare! Săraci în grăsimi și în sodiu, strugurii sunt recomandați celor care suferă de boli de inimă. Bogăția de zaharuri, vitamine, minerale și de antocianide (pigmenți responsabili de culoarea bobului de strugure) oferă energia necesară unei bune funcționări a inimii.
  2. Luptă împotriva colesterolului! Conținutul mare de flavonoizi din struguri aduce beneficii în combaterea colesterolului LDL – Low Densitz Lipoprotein. Curele cu struguri ajută la deblocarea arterelor, împiedicând instalarea arteriosclerozei.
  3. Combate cancerul! Strugurii de culoare închisă și stafidele brune conțin substanțe puternic anticancerigene, precum: acidul elagic ( care are proprietatea de a diminua cu până la 70% incidența cancerului), quercitina (inhibă dezvoltarea tumorilor maligne) și resveratrolul (substanța benefică împotriva cancerului la sân).
  4. Înlătură anemia! Strugurii și stafidele sunt fructe cu un conținut ridicat de fier, astfel sunt benefice pentru întărirea vitalității organismului.
  5. Detoxifică corpul de toxine! Strugurii au și proprietăți diuretice, fiind astfel recomandați în curele de detoxifiere a ficatului, a rinichilor și a intestinelor. Consumul de struguri este indicat în caz de ciroză, în disfuncții renale (nefrite, insuficiențe renale, etc.) sau intestinale (constipație cronică).
  6. Menține suplețea trupului! Vrem să fim sănătoși și frumoși, fără kilograme în plus? Atunci este bine de știut că strugurii proaspeți și mustul (pentru un litru de must sunt necesare aproape 2 kg de struguri) ajută organismul să elimine acidul uric și toxinele din rinichi, iar curele cu struguri pe terment lung ne feresc de obezitate.

Știați că?

  1. Strugurii sunt toxici pentru caini. Strugurii si stafidele provoca la câini vărsături și crampe la stomac, pot duce chiar la insuficiență renală fatală.
  2. Rădăcinile de la vița-de-vie pot să crească până la 10 m adâncime și se extind pe o suprafață de până la 5 m2.

Bolile și dăunătorii viței-de-vie

Mai toate soiurile de viță-de-vie sunt sensibile la boli și dăunători, ceea ce-i determină pe cultivatorii de struguri să ia măsuri riguroase de protecție pentru a putea obține producții de calitate și cantitate mare la recoltare. Printre bolile viței-de-vie care produc cele mai mari pagube voi menționa: mana viței-de-vie (produsă de ciuperca Plasmopara viticola), putregaiul cenușiu al strugurilor (boală produsă de ciuparca Botrytis fuckeliana), antracnoza viței-de-vie (produsă de ciuperca Gleosporium ampelophagum), cancerul bacterian al viței-de-vie (produs de bacteria Agrobacterium tumefaciens), virozele viței-de-vie (sunt produși de viruși minusculi de cca 1 mm, dintre care la noi în țară cele mai întâlnite sunt: îngălbenirea aurie, răsucirea frunzelor, boala lemnului striat, mozaicul nervurian, etc.). Dintre dăunătorii viței-de-vie care produc daune considerabile voi aminti: păianjenul roșu și păianjenul microscopic Eriophyes vitis (a cărui înțepătură produce erinoza viței-de-vie, o boală care duce la pătarea frunzelor, uscarea și căderea acestora), molia strugurilor – Eudemisul (Lobesia botrana, fluture mic, de culoare cenușie, cu aripile dinainte pestrițe), cochilisul strugurilor (boală produsă de fluturele de culoare cenușie Clzsia ambuguella), păduchele țestos (Eulicanium corni), cărăbușul viței-de-vie (Anomala vitis), etc.
 

Top 10: Țările cu cele mai mari zonele viticole din lume 1 ha = 10 000 m2

Interesul ridicat pentru producția de băuturi alcoolice determină cultivarea masivă de viță-de-vie, astfel se explică de ce după portocale, stugurii dețin locul II la suprafața de cultivare. Iată primele zece țări intrate în competiția celor mai mari zone viticole din lume:
  1. Spania – 1 018 000 ha (O suprafața egală cu un sfert din Elveția).
  2. Franța 917 000 ha
  3. Turcia 581 000 ha
  4. China 490 000 ha
  5. USA 415 000 ha
  6. Iran 270 000 ha
  7. Portugalia 261 000 ha
  8. România 239 000 ha
  9. Italia 233 000 ha
  10. Argentina 211 000 ha
Pentru comparație:
  • Germania – 102 000 ha
  • Austria – 45 000 ha
  • Elveția – 15 000 ha
 

Soiuri de struguri

Există între 8000 și 10000 de soiuri. Dar numai câteva zeci au o importanță reală. Dintre soiurile de struguri de masă apreciate la noi în țară se remarcă: Muscatul timpuriu de București, Timpuriu de Cluj, Victoria, Augusta, Silvania, Triumf, Muscat Perla de Csaba, Cardinal, Chasselas doré, Muscat de Hamburg, Muscat de Adda, Cinsaut, Coarna neagră, Afuz – Azul.
Dintre soiurile cu boabe albe: Aligote, Iordana, Roșioara, Feteasca albă, Feteasca regală, Riesling italian, Creața, Galbena de Odobești.
Dintre soiurile de struguri cu bobul roșu sau negru, aromate: Oparto, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagră, Băbeasca neagră, Cadarcă, Burgund mare, Tămâioasa româneasca, Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel și altele.

Struguri ”muscadine” cruzi - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Vitis rotundifolia
Nume original USDA: Grapes, muscadine, raw
Cod USDA: 9129

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 57 kcal 3%
Calori din carbohidrați 50.1 kcal
Calorii din lipide 3.9 kcal
Calorii din proteine 2.7 kcal
Energie 238 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 13.93 g 5%
Fibre alimentare, total 3.9 g 16%
Sucroză 0.57 g
Glucoză (dextroză) 3.67 g
Fructoză 3.92 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 37 mg 4%
Fier, Fe 0.26 mg 1%
Magnesiu, Mg 14 mg 4%
Fosfor, P 24 mg 2%
Potasiu, K 203 mg 6%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.11 mg 1%
Cupru, Cu 0.119 mg 6%
Mangan, Mn 1.973 mg 99%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 6.5 mg 11%
Vitamina B-2, riboflavină 1.5 mg 88%
Folat, total 2 μg 1%
Folat 2 μg
Vitamina A, IU 67 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Caroten, beta 39 μg
Caroten, alfa 1 μg
Cryptoxanthin, beta 1 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 64 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.47 g 1%
Acizi grași trans, total 0 g

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.81 g 2%

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 84.29 g
Cenușă 0.5 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
  • Sănătate prin alimentație, dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2011.
  • Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenic și remediile naturale, Sorin Nicola, Editura Texte, Dej, 2009.
  • Komm zum grossen Kinderfreund - September 2016 / 245.
  • Vița-de-vie, rod al pământului și al muncii, Avram D. Tudosie, Editura CERES, 1989.