Beneficiile aperitivelor vegetariene

0 Comentează
Share:

Se știe că preparatele culinare care se servesc înaintea mesei propriu-zise, gustările fie reci sau calde sunt destinate pentru incitarea poftei de mâncare – aperitivele reci se servesc înaintea mesei la dejun (masa de prânz), iar aperitivele calde la cină (masa de seară).

În general afectul și gustul sunt determinante pentru alegerea preparatelor care convin cel mai bine gustului nostru sau celui al invitaților pentru care pregătim masa, dar să nu uităm de principiile imuabile ale alimentației sănătoase bazate pe legume, fructe, semințe și nuci și vom constata din propria experiența care sunt beneficiile preparatelor culinare vegetariene și voi sublinia în mod special importanța deprinderii de a educa gustul pentru aperitivele vegetariene.

Beneficiile aperitivelor vegetarieneCunoșteți proverbul: Ceea ce mâncăm aceea suntem!

Și este foarte adevărat!

Alimentele utilizate pentru prepararea aperitivelor obișnuite sunt: felii de pâine albă (despre care se știe foarte bine că este săracă nutritiv), margarină, brânzeturi sau unt, pateuri de icre, de ficat, de carne de pește, ouă, croisante, sardele, creveți, raci, meduze prăjite, felii de mezeluri, mititei din carne mixtă, jumări, măsline și ici colo câteva feliuțe de ardei sau de roșii.

Astăzi însă am să prezint o listă de aperitive vegetariene, care sunt indiscutabil superioare nutritiv față de cele menționate anterior și ale căror beneficii pentru sănătate sunt de necontestat.

Beneficiile aperitivelor vegetariene

  1. Aperitive vegetariene cu pastă de leguminoase: năut, linte roșie sau verde, boabe de soia sau de fasole

    Aperitivele vegetariene cu pastă de leguminoase sunt foarte hrănitoare, cu valori nutritive eficiente pentru menținerea sănătății organismului. Detalii referitoare la indicele valoric nutritiv pentru leguminoase găsiți accesând indexul alimentar existent în josul paginii site-ului, iar aticolele scrise despre leguminoase: Năutul – beneficii și proprietăți, Fasolea – beneficii și rețete, Soia – beneficii și proprietăți, etc.

  2. Aperitive vegetariene cu fructe: avocado, alune (peanut butter), caju, migdale, etc.

    Aperitivele vegetariene cu pastă de avocado și cu nuci sunt excelent de bune și se pregătesc foarte rapid. Prin procesul de blendărire a fructelor se obține o pastă foarte fină partinabilă care se poate pune pe felii de pâine cu semințe sau în coșulețe din aluat precopt crocant (choux à la crème cu diverse umpluturi).  Vezi rețeta: Pateu de migdale cu măsline

  3. Aperitive vegetariene cu legume: conopidă, vinete, dovlecel, ciuperci, broccoli, rădăcinoase (țelină, morcov, pătrunjel și păstârnac). Aperitivele vegetariene cu legume sunt foarte apetisante și gustoase. Beneficiile aperitivelor vegetarieneSe pot prepara apreritive din legume fierte, blendărite și condimentate obținundu-se astfel o pastă tartinabilă delicioasă sau caperitive cu legume la grătar ori pane la cuptor.

  4. Aperitive vegetariene cu pastă de cereale sau pseudocereale și semințe: quinoua, amaranth, chia, susan, etc. Aperitivele cu pastă de cereale sau pseudocereale și semințe sunt dietetice și foarte apreciate din punct de vedere nutritiv, deseori pasta tartinabilă obținută se utilizează ca înlocuitor pentru icre.

  5. Aperitive vegetariene cu pastă din brânză tofu simplă sau cu verdețuri ori cu brânză de caju, de exemplu: ardei gras umplut cu brânză tofu și mărar. Roșii umplute cu brânză de caju, turmeric și mărar, tartine umplute cu brânză tofu și turmeric, chifle sau plăcințele umplute cu tofu, etc.)