Grupe de ingrediente active esenţiale în băuturile de fructe, legume şi plante:
Substanțe minerale. Cele mai multe sucuri de fructe conţin potasiu, principala componentă minerală. Potasiul are proprietăţi de neutralizare, anti-inflamatorie. De asemenea, fructele conţin sodiu sau calciu, magneziu (exemplu: nucile), sulfat, clorură şi fosfor, fier, oligoelemente, cobalt, cupru şi fluor.
Vitamine. Sucurile de fructe conţin mai ales vitamine naturale dincomplexul de vitamine B şi C şi în multe cazuri, de asemenea, provitamina A (beta-caroten) şi vitamina K şi P.
Suc bogat în acizi: O parte a acestor acizi este legat de minerale alcaline şi acţionează în alcalinizarea metabolismului. Mineralele alcaline, cum ar fi: magneziu, potasiu şi calciu au proprietatea de neutralizare şi sunt benefice pentru a preveni aciditatea gastrică. Acizii din fructe inhibă dezvoltarea bacteriilor în intestin, ajută la eliminarea reziduurilor şi stimulează activitatea digestivă.
Substanţe de miros, gust şi aromă. Acestea constau în principal din uleiuri esenţiale. Ele stimulează şi dau savoare autentică. În plus, promovează absorbţia şi utilizarea de alte alimente, datorită efectului lor apetisant. Substanţele responsabile de culoarea fructelor sunt importante pentru metabolismul, pentru respiraţia celulară şi pentru alte funcţii vitale ale organismului. Taninurile au efect astringent.
Fructele şi legumele sunt sursa de substanţe, care stimulează activitatea digestivă şi astfel au efecte digestive: au putere de absorbţie a substanţelor toxice și a produselor nocive metabolismului.
Ceaiurile de plante şi remediile naturiste sunt mai blânde decât tratamentele din medicina alopată. Ceaiurile de plante sunt benefice pentru prevenirea multor boli.
Ceaiul de anason este carminativ şi antispastic. Ceaiul de valeriana este calmant, facilitează liniştirea multor tulburări nervoase. Ceaiul de frunze de mur este preparat din frunze uscate ale lăstarilor tineri şi este diuretic. Ceaiul de fenicul este sedativ şi antispastic. Ceaiul de muşeţel are efect anti-inflamator. Ceaiul de tei este bun pentru detoxifierea organismului; este unul din cele mai vechi remedii naturale în lupta împotriva gripei şi a răcelii. Ceaiul de mentă are efect anti-inflamator, vindecă crampele intestinale şi oferă cofort în caz de deranjament la stomac. Ceaiul de gălbenele este foarte eficient pentru sănătatea scalpului, dar şi pentru calmarea durerilor menstruale şi abdominale. Ceaiul de salvie puternic fortificator al organismului, prevenind infarctul şi paraliziile.
Ceaiul de coada calului - știm de la străbuni - este bun pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. Medicii recomandă ceaiul de coada calului în caz de: insuficiență cardiacă, reumatism, gută, diaree, tuberculoză, ulcer gastrointestinal, bronșite (saponinele pe care le conține coada calului ajută la calmarea tusei), etc.
Extern: Băile de șezut cu ceai de coada-calului şi ceaiul de coada-şoricelului răcit, terciul din coada calului sau compresele cu ceai rece sunt eficiente în caz de hemoroizi, herpes genital și infecții urinare.
Comentarii