Băuturi din fructe

0 Comentează
Share:

Ne apropiem de luna decembrie, o lună marcată de sărbători! Și pentru ca sărbătoarea să fie deplină, nu vom uita de prgătirea meniurilor și a băuturilor din fructe.

limonadă

Știm cu toți că un suc natural din fructe este benefic pentru sănătate, însă astăzi doresc să descoperim și alte băuturi din fructe, dintre care unele poate nu ne sunt cunoscute.

Siropuri

Din fructe se pot pregăti, potrivit sezonului în care apar respectivele fructe, siropuri concentrate pe care le putem servi în diverse ocazii. Siropul din fructe (căpșuni, zmeură, mure, afine, coacăze, caise, vișine, cireșe și altele) se pune într-un pahar înalt și se consumă după preferință adăugând sifon rece sau apă rece și cuburi de gheță.

 

Limonadă

Benefică pentru detoxifierea organismului și în curele de slăbit (în acest caz însă fără adaos de zahăr sau miere). Limonada nu necesită foarte mult timp de preparare: se spală o lămâie, se taie în două și se stoarce bine. Se pune apă într-u pahar cu 3 lingurițe de miere (sau zahăr), după gust, se amestecă și se adaugă peste sucul de lămâie. Pentru prepararea limonadei, sucul de lămâie poate fi folosit și cu suc de lămâie Hellas.

 

Oranjadă

Se pregătește ca fel ca și citronada, doar că în loc de lămâie se folosește portocală. Oranjada, ca și citronada, este benefică datorită aportului de vitamine, în special de vitamina C. Doar prin consumul a 100 ml suc proaspăt de pulpă de portocală ne este asigurat necesarul zilnic de vitamina C.

 

Băuturi din struguri, citrice și mere

Plăcute la gust și benefice pentru sănătate sunt și băuturile din fructe combinate. Iată ingredientele pentru o băutură excelentă:

 

  • Must de struguri (2 litri),

  • 500 ml citronadă,

  • 2 mere rase pe răzuitoare mică sau piureul obținut de la 2 mere,

  • sucul de la 2 portocale,

  • 50 g de stafide.

 

Se pun stafidele în apă de cu seara. A doua zi se mixează cu blender-ul până devin o pastă omogenă. Se adaugă piureul de mere și sucul de la cele 2 portocale, mixează-se în continuare. Compoziția rezultată se amestecă cu 2 litri de must și cu 500 ml de citronadă. Potrivit recomandărilor dr. Sorin Necula, lichidul obținut se servește imediat pentru a nu intra în procesul de fermentare și este un produs benefic pentru stimularea imunității, datorită struguriilor care conțin substanțe cu efecte anticancerigene, precum: resveratrolul, quercitina, seleniu și acidul elagic. Dacă dorim să-l păstrăm timp mai îndelungat, este necesară firberea acestuia cu zahăr, după gust.

 

Băutură din smochine

Iată cum se pregătește o băutură din smochine, foarte bună pentru menținerea greutății corporale și pentru sănătatea organismului (în special a stomacului):

  • 1 litru apă

  • o jumătate de cană tărâțe de psyllium, 7 - 8 smochine.

Se face un decoct cu ingredientele menționate mai sus. Se lasă la răcit, se strecoară printr-o strecurătoare fină și din lichidul obținut se bea câte o cană cu 1 h înainte de mesele principale ale zile. Acest tratament cu smochine este foarte eficient în laringite, bronșite, pneumonii și în caz de infecții ale stomacului.

Bibliografie:

  • Arta culinară – mica enciclopedie practică, dr. Georgeta Comnea-Seniatinschi, Magdalena Gheorghe & ing. Gabriel Gheorghe, Editura Ceres, 1982.

  • Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenic și remediile naturale, dr. Sorin Necula, Ed. Texte, Dej, 2009.