Bananele - beneficii și proprietăți

0 Comentează
Share:

Ce sunt bananele?

Bananele sunt fructele bananierului (din familia Musaceae paradisiaca, arbore ce poate ajunge până la 5 metri înălțime, originar din Africa de Est și Asia unde există soiul de banane pitice).

banane

De asemenea există soiul de banane roșii din Malaysia, iar în America centrală și de Sud esistă soiul de banane mai mari și mai puțin dulci care poartă denumirea de plantan).

Ce conțin bananele?

Fructe prețuite pentru prorietățile lor nutritive și vindecătoare, căci au în conținutul lor până la 21% carbohidrați după cum menționează și medicul George Pamplona – Roger în cartea “Sănătate prin alimentație”.

Bananele conțín amidon atunci când nu sunt coapte, așadar nu sunt ușor digerabile producând astfel flatulență. Recomandarea medicului mai sus menționat este ca să acestea să fie consumate numai dacă sunt coapte bine.

Sunt bogate în vitamine: C, B1, B2, B6 (0, 578 mg/100 g) și E, proteine (1%), grăsimi (0, 5%), folați (19, 1µg /100 g), minerale precum: magneziu, fier și potasiu în cantitate considerabilă (396 mg/100 g – coeficient mai mare chiar decât alte fructe, legume, carnea sau produsele lactate) ceea ce determină importanța lor în afecțiuni ale inimii.

 

Care sunt beneficiile consumului de banane?

Consumul a două banane mari pe zi sunt indicate pentru evitarea hipertensiunii și pentru a avea o inimă sănătoasă. Bananele conțin serotonină, substanță benefică pentru funcțiile sistemului nervos (sedarea nervilor). În combinație cu orez fiert și mere coapte la cuptor bananele sunt recomandate pentru tratarea diareii. Sunt indicate și în artrită urică și gută pentru efectul de alcalinizare a sîngelui, eliminând astfel excesul de acid uric. De asemenea dr. George Pamplona-Roger susține că bananele nu sunt contraindicate diabeticilor pentru că zaharurile din acestea nu produc o creștere bruscă a glucozei din sânge, așadar și cei care suferă de diabet pot avea un consum moderat de banane.

 

Sub ce formă pot fi consumate bananele?

Ca utilizare, de preferat sunt bananele proaspete (în salate, în sucuri și în garnisirea prăjiturilor), gătite (plantanul este cel mai des folosit la gătit) își pierd vitaminele. Există și varianta de fructe uscatebanane chips, acestea ajung prin modul de confiere să fie mult mai dulci decât cele proaspete.

Banane crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Musa acuminata Colla
Nume original USDA: Bananas, raw
Cod USDA: 9040

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 89 kcal 4%
Calori din carbohidrați 82.2 kcal
Calorii din lipide 2.8 kcal
Calorii din proteine 3.7 kcal
Energie 371 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 22.84 g 8%
Fibre alimentare, total 2.6 g 10%
Glucide, total 12.23 g
Sucroză 2.39 g
Glucoză (dextroză) 4.98 g
Fructoză 4.85 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0.01 g
Galactoză 0 g
Amidon 5.38 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 5 mg 1%
Fier, Fe 0.26 mg 1%
Magnesiu, Mg 27 mg 7%
Fosfor, P 22 mg 2%
Potasiu, K 358 mg 10%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.15 mg 1%
Cupru, Cu 0.078 mg 4%
Mangan, Mn 0.27 mg 14%
Seleniu, Se 1 μg 1%
Fluor, F 2.2 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 8.7 mg 15%
Vitamina B-1, tiamină 0.031 mg 2%
Vitamina B-2, riboflavină 0.073 mg 4%
Vitamina B-3, niacină 0.665 mg 3%
Acid pantotenic 0.334 mg 3%
Vitamina B-6 0.367 mg 18%
Folat, total 20 μg 5%
Acid folic 0 μg
Folat 20 μg
Folat, DFE 20 μg
Colină, total 9.8 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 64 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 26 μg
Caroten, alfa 25 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 22 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.1 mg 1%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 0.02 mg
Tocoferol, delta 0.01 mg
Tocotrienol, alfa 0.06 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 0.5 μg 1%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.33 g 1%
Acizi grași saturați, total 0.112 g 1%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0.001 g
12:0 0.002 g
14:0 0.002 g
16:0 0.102 g
18:0 0.005 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.032 g
16:1 undifferentiated 0.01 g
18:1 undifferentiated 0.022 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.073 g
18:2 undifferentiated 0.046 g
18:3 undifferentiated 0.027 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 16 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.09 g 2%
Triptofan 0.009 g
Treonină 0.028 g
Izoleucină 0.028 g
Leucină 0.068 g
Lizină 0.05 g
Metionină 0.008 g
Cisteină 0.009 g
Fenilalanină 0.049 g
Tirozină 0.009 g
Valină 0.047 g
Arginină 0.049 g
Histidină 0.077 g
Alanină 0.04 g
Acid aspartic 0.124 g
Acid glutamic 0.152 g
Glicină 0.038 g
Prolină 0.028 g
Serină 0.04 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 74.91 g
Cenușă 0.82 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.