Atelier de ceaiuri - Băuturi calde și reci

0 Comentează
Share:

Ceaiul a început să fie consumat din timpuri străvechi și apreciat de popoarele slavone și baltice cam prin secolul al XVIII -a, mai precis după ce hoardele mongole au adus printre darurile lor pachete cu ceai despre care se spunea că purifică sângele și că te ajută să nu te ia somnul în timpul slujbelor bisericești. La ceai s-au rezolvat probleme de familie, s-au schimbat opinii, s-au încheiat acorduri de afaceri, iar servirea ceaiului este considerată în continuare un simbol al ospitalității.

Atelier de ceaiuri - Băuturi calde și reci

Care este secretul popularității ceaiului utilizat ca băutură caldă sau rece?

În primul rând, în aromă și gust, în capacitatea de a potoli setea și într-un efect benefic asupra organismului.

Ceaiul conține multe substanțe biologic active, iar cel mai important dintre acestea sunt uleiurile volatile, substanțele minerale și alte substanțe organice care au efect tonic, stimulează activitatea cardiacă și au efect benefic asupra funcției renale.

Ceaiurile conțin și alcaloizi (teofilina și teobramina) și vitaminele (C, PP, B1, B2 și altele), acidul pantotenic, taninuri care ajută organismul să lupte împotriva bolilor. Unele ceaiuri dizolvă până la 90% din vitamine și vitamina C atunci când este preparată corect.

La noi ceaiul se pregătește în ceainic sau în ibric, iar la ruși este pregătit în samovarul în care este clocotită apă înainte de adăugarea combinațiilor de ceaiuri și servirea ceaiului a devenit tradiție, la fel ca și păpușile din lemn denimite «păpuși matrioșca”, care se vindeau împreună cu băuturile calde din plante sau fructe îndulcite cu miere.

Obiecte pentru atelier de ceaiuri – băuturi calde și reci

Atelierele de ceaiuri au cuprins și fabricarea de samovarele rusești, care sunt prevăzute cu robinet și de forme diferite (cilindrice, sferice, conice etc.), iar mai târziu s-au industrializat și samovare de călătorie de dimensiuni mai mici.

O altă tradiție asociată cu consumul de ceai este masa tradițională aranjată cu samovarul și ceștile pentru ceai, căci ceaiul nu se poate servi din pahare, iar avantajele servirii unei cești cu ceai sunt multiple: nu necesită suport suplimentar ca în cazul paharelor și se poate consuma ceai într-un ambiental plăcut și confortabil.

Astfel producătorii de porțelan și-au câștigat faima prin varietatea de cești, de farfurioare și alte astfel de produse care se utilizau la aranjarea mesei pentru servitul ceaiului.

Consumat la micul dejun ceaiul cu lapte sau cu smântână și prăjiturile de casă cu fructe de pădure, este hrănitor îndulcit cu mere – ca o băutură tonică.

Ateliere de ceaiuri - Băuturi calde și reci

Masa de ceai este servită cu covrigi, biscuiți cu stafide, chifle, plăcinte dulci, turte cu susan, turtă dulce, și alte produse de patiserie sau de cofetărie. Pe vase din ceramică sau lemn de salcie sau de răchită vopsit se servesc biscuiți speciali din făină de ovăz.

Pe lângă zahăr, ceaiul se servește cu dulceață, miere, fructe fierte, bezele și alte dulciuri. Vara se bea ceai cu fructe proaspete de pădure (zmeură, căpșuni, cireșe, etc.) cu gheață – băutură rece pentru a potoli setea pe vreme caldă.

A se vedea articolul: Ceai de căpșuni

La prepararea ceaiului se respectă următoarele reguli: un ceainic din porțelan sau din faianță este clătit cu apă fierbinte, ceaiul uscate este turnat în el corespunzător volumului ceainicului (pentru un litru de apă clocotită se utilizează 40 g).

Cele mai multe ceaiuri se utilizează ca remediu împotriva răcelilor ( ceaiul de flori de tei și muguri de mur sau afin) sau pentru tratarea diverselor boli, dar vara se preferă ceaiurile cu fructe de pădure și cuburi de gheață. În continuare sunt câteva rețete de ceaiuri și câteva modalități de servire a ceaiului.

Atelier de ceaiuri pentru tratarea bolilor

Pentru răceli este tradițională băutura fierbinte din amestec de fructe uscate de pădure (zmeură, mure afine, etc.) și cu flori de anason și de tei. Acest amestec se fierbe timp de 5 minute.

Pentru un pahar de apă clocotită se utilizează 1 linguriță de amestec.

Ceai din afine cu scorțișoară

Se fierbe apă cu afine proaspete sau uscate ori congelate, apoi se strecoară și se adaugă puțină scorțișoară sau cuișoare.

Ingrediente: miere 2,5 kg, 1 litru de afine și condimente (scorțișoară sau cuișoare)

Mod se servire a ceaiului din afine cu scorțișoară

În funcție de sezon, ceaiul de afine cu scorțișoară este servit cald (iarna) sau rece (pe timp de căldură) și dimineața sau seara cu biscuiți cu stafide sau cu nuci, cu felii de tort sau alte prăjituri.

Vezi și articolele:

Ceaiuri benefice pe timp de iarnă

Ceai din fructe de pădure și plante medicinale

Vă dorim sănătate și toate cele bune la o ceașcă de ceai!