Ardeiul – 7 beneficii uimitoare

0 Comentează
Share:

Știați că ardeiul gătit sau ca aperitiv este campion în beneficii pentru sănătate?

Adesea evitați pentru că nu sunt ușor de digerat, ardeiul (Pepper - engleză, piment sau poivron – franceză, Paprika – germană) oferă totuși o mulțime de nutrienți.

Ardeiul - 7 beneficii uimitoareIată vă voi scrie cum să profitați la maximum de aceste legume dietetice, viu colorate cu un bogat conținut de provitamina A (betacaroten) și de vitamina C, precum și antioxidanți (exemplu: licopenul bun împotriva degenerării canceroase a celulelor).

Sănătate prin culoare și aromă de ardei dulce sau iute în culinărie

Diversitatea culorilor și a formelor ardeiului permite o gamă variată de utilizări culinare pentru mese delicioase, fie proaspeți în diverse salate și aperitive sau gătiți prin coacere ori fierbere pentru îmbogățirea savorii delicateselor culinare.

Ba mai mult pudra de ardei roșu dulce este excelentă pentru a da culoare frumoasă deserturilor de casă din aluat pentru sărbătorile de Crăciun, în care predomină decorul meselor cu deserturi tradiționale.

Verde, galben sau roșu, dar și violet, portocaliu sau galben pal, ardeii sunt adesea folosiți pentru a îmbunătăți un anumit fel de mâncare (zacusca, tocănițele, salatele și altele), iar ca legumă principală îl întâlnim în rețeta de ardei umpluți.

Ardeiul -7 beneficii uimitoare

Consider că varietatea de culoare și de arome ale ardeiului face a acesta să fie bun pentru a garnisi salatele boeuf și cele din cartofi cu măsline, dar și mâncărurile din orez și friptură de pui sau chiar și pentru supe sau ciorbe ardeiul uscat este utilizat cu succes în amestecurile de legume uscate.

Pentru cei care nu suferă pielița ardeilor, care este nedigerabilă și astfel poate sunt tentați să îndepărteze ardeiul dintr-o mâncărică sau dintr-o salată mixtă, ceea ce este păcat, deoarece ardeii sunt cea mai bogată legumă în vitamina C, există metoda de coacere a ardeilor și astfel pielița dură de pe coajă poate fi îndepărtată, astfel ardei vor fi foarte buni în mâncărică și chiar și în salate.

Ardeiul este bogat și în compuși fenolici și fibre, toți nutrienții care sunt benefici pentru sănătate. Originar din America Centrală, ardeiul se spune că este una dintre primele legume cultivate și consumate de populațiile locale.

Povestea spune că Cristofor Columb a fost cel care i-a adus în Europa. Ardeii dulci și ardeii iuți provin din aceeași familie, solanacea, care include și alte legume cum ar fi roșiile și vinetele.

Ardeii se disting prin forma lor, precum și prin conținutul lor de capsaicină (care are efect ușor laxativ), un alcaloid cu multiple proprietăți de sănătate și care face planta mai mult sau mai puțin picantă, în funcție de conținut.

Beneficiile ardeiului

1. Ardeiul - Campionul vitaminei C

Există multe soiuri și diferitele grade de maturitate sunt indicate de culoarea ardeiului: verdele este imatur, roșul a ajuns la maturitate, iar galbenul este la jumătatea drumului. Toate trei se disting și prin gustul lor: mai amar pentru verde, mai dulce pentru roșu, galben fiind între ele.

În ceea ce privește forma, poate fi cubic, cu patru lobi, dreptunghiular sau triunghiular sau chiar mai alungit ( exemplu: ardeiul iute).

Ardeii grași sau ardeii dulci sunt cultivați pe tot parcursul anului în regiunile sudice, dar între mai și octombrie va fi cel mai bun. În timp ce în regiunile nordice cu temperaturi reci, plantele au de obicei nevoie de o seră pentru a crește.

Ardeii sunt cultivați cel mai mult în China, cel mai mare și mai mare producător din lume (reprezentând aproape 50% din recolte).

Ardeii sunt un campion al vitaminei C (este cel mai prezent nutrient), al doilea după pătrunjel și cu mult înaintea portocalelor.

50 g de ardei roșu reprezintă 75% din doza zilnică recomandată de vitamina C esențială în rolurile fiziologice majore, cum ar fi modularea imunității, sinteza țesuturilor conjunctive și a colagenului sau absorbția corectă a fierului.

De asemenea, este esențial de consumat ardei pentru a proteja țesuturile împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Acest lucru este interesant pentru persoane, cum ar fi fumătorii, care au adesea deficiențe.

2. Ardeiul benefic pentru masajoterapie

Ardeiul nu oferă doar beneficii culinare datorită bogăției de elemente nutritive, ci și în masajoterapie pentru calmarea durerilor musculare se utilizează masajul cu ulei de măsline și puțină pulbere de ardei iute. Există și plasturi sau unguente cu ardei iute care se aplică în interval de 15 – 25 de minute pe mușchii dureroși pentru a ușura suferința și au efect de calmare.

Ardeiul - 7 beneficii uimitoare

De asemenea pentru combaterea celulitei se utilizează uleiul anticelulică termoactic cu extract de ardei iute sau crema anticelulită termoactivă cu extract de ardei iute și Cafeisilan ce pot permite o ușoară încălzire a pielii și stimularea microcirculației pe zonele de corp afectate de celulită, grăbind procesul de eliminare a grăsimilor aflate sub piele pe coapse sau abdomen.

3. Ardeiul benefic pentru frumusețea și sănătatea părului

Sănătate capilară poate fi recâștigată cu masaj cu ulei esențial de ardei iute, aplicat pe păr cu tehnici de masaj circular relaxant timp de 15 – 20 de minute înainte de spălarea părului.

După utilizarea unor măști naturale din ulei de jojoba, ulei de ghimbir și ulei de ardei iute pentru o perioadă de cel puțin 7 aplicări în intervalul de 2 luni de zile se pot vedea roadele benefice ale îngrijirii scalpului cu aceste măști cu uleiuri esențiale, iar efectul de stimulare a creșterii părului este evident, căci părul capătă strălucire sănătoasă și frumoasă și va fi lipsit de mătreață.

4. Ardeiul este benefic pentru combaterea diabetului

Ardeii au un conținut sărac în calorii și sunt recomandați în dieta celor care suferă de diabet, așadar o cană de suc de roșii în care a fost blendărit un ardei roșu va fi nu doar hrănitor, ci și sănătos pentru fiecare dintre noi și într-o proporție mai mare pentru aceea dintre noi care se luptă cu probleme de diabet, este o recomandare a medicului George D. Pamplona-Roger precizată în cartea Sănătate prin alimentație.

Ardeiul - 7 beneficii uimitoare

5. Ardeiul – redă pofta de mâncare și luptă împotriva bolilor canceroase

Aroma și savoare prospețimii unui ardei roșu gras deschide apetitul și stimulează digestia, iar în cazul persoanelor care se luptă cu cancer la stomac este recomandat consumul salatelor cu ardei copt (ușor de digerat, iar dacă se folosește ardei proaspăt se va procesa prin mixare pentru finețe la digerare) și a pastelor cu ardei dulce datorită conținutului bogat în vitaminele A și C benefice pentru combaterea bolilor și diminuarea acțiunii celulelor canceroase.

6. Ardeiul roșu dulce - bun aromatizant și colorant natural

Ardeiul roșu dulce este benefic pentru sănătate chiar și într-o prăjitură sau o băutură cu ingrediente bio (exemplu: suc de roșii cu ardei roșu), căci acesta poate fi utilizat cu succes ca și colorant natural pentru aluat sau pentru frișca de pe tort.

7. Ardeiul benefic pe timp de iarnă

Iarna când organismul are nevoie de hrană sănătoasă și de vitamine pasta de ardei aranjată în cămară va fi o adevărată comoară, căci aceasta ne va ajuta să ne menținem tonusul și să avem nutrienții necesari chiar și de e viscol afară.

Când ardeiul roșu domnește în farfurie, sănătatea e la ea acasă!

Pasta de ardei sau ardeii copți pot fi păstrați la borcane trecute prin procesul de sterilizare și sigilate pentru timp de iarnă, când este necesar să avem pentru a găti gustos și sănătos.

Rețete cu ardei

În continuare puteți vedea rețeta mea de salată cu roții și ardei copt.

De asemenea și link-urile rețetelor mele cu ardei:

Ardei umpluți de post cu soia granule și nuci

Salată de roșii cu ardei copt

Aperitiv cu ardei roșu – decor bărcuță cu legume
 

Rețetă cu roșii și ardei copt pentru sosuri – bulion de ardei cu roșii aromat

  • 5 kg roșii prună sau inimă de bou

  • 10 kg de ardei capia roșu copt

  • 10 foi de dafin

  • 5 linguri de pudră de plante aromatice uscate (rozmarin, busuioc, pătrunjel, maghiran și cimbru)

  • 5 linguri de ulei

  • sare

Mod de preparare a bulionului de ardei cu roșii aromat pentru sosuri

Se spală legumele și se pun roșiile la opărit într-o oală cu apă clocotită pentru a îndepărta pielița subțire a roșiilor, apoi se mixează bine și se trec prin sită fină pentru a îndepărta semințele.

Separat se pun ardei la copt într-o tavă de cuptor, iar după coacere se trece pa procesul de curățare a ardeilor de coajă și de semințe, apoi se mixează ardeiul foarte fin.

Într-o cratiță se amestecă compozițiile obținute de la cele două legume deja procesate după cum am descris și se lasă să se fiarbă bine împreună cu sarea după gust și frunzele de dafin timp de cel puțin o jumătate de oră, apoi se adaugă pudra de plante aromatice și se mai fierbe încă 10 minute.

Spre sfârșitul fierberii ardeiului cu roșiile, sarea și pudra de plante aromatice se mai adaugă și 5 linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece.

Se va opri apoi procesul de fierbere și se lasă compoziția obținută să se răcească puțin pentru a putea să o punem în sticle bine spălate și sterilizate, dar nu înainte de a scoate frunza de dafin, astfel vom avea bulionul de ardei cu roșii aromat pentru sosurile pe care le vom consuma pe timp de iarnă.

Vă dorim sănătate cu ardei roșu dulce sau picant, fie el și verde, galben sau portocaliu pentru preparate delicioase!

Ardei grași, roșii, cruzi - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Peppers, sweet, red, raw
Cod USDA: 11821

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 31 kcal 2%
Calori din carbohidrați 0 kcal
Calorii din lipide 0 kcal
Calorii din proteine 0 kcal
Energie 129 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 6.03 g 2%
Fibre alimentare, total 2.1 g 8%
Glucide, total 4.2 g
Sucroză 0 g
Glucoză (dextroză) 1.94 g
Fructoză 2.26 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
Amidon 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 7 mg 1%
Fier, Fe 0.43 mg 2%
Magnesiu, Mg 12 mg 3%
Fosfor, P 26 mg 3%
Potasiu, K 211 mg 6%
Sodiu, Na 4 mg 0%
Zinc, Zn 0.25 mg 2%
Cupru, Cu 0.017 mg 1%
Mangan, Mn 0.112 mg 6%
Seleniu, Se 0.1 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 127.7 mg 213%
Vitamina B-1, tiamină 0.054 mg 4%
Vitamina B-2, riboflavină 0.085 mg 5%
Vitamina B-3, niacină 0.979 mg 5%
Acid pantotenic 0.317 mg 3%
Vitamina B-6 0.291 mg 15%
Folat, total 46 μg 12%
Acid folic 0 μg
Folat 46 μg
Folat, DFE 46 μg
Colină, total 5.6 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 3131 IU 63%
Vitamina A, RAE 157 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 1624 μg
Caroten, alfa 20 μg
Cryptoxanthin, beta 490 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 51 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 1.58 mg 8%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0.05 mg
Tocoferol, gama 0.14 mg
Tocoferol, delta 0.01 mg
Tocotrienol, alfa 0 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 4.9 μg 6%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.3 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.027 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
15:0 0 g
16:0 0.025 g
17:0 0 g
18:0 0.002 g
20:0 0 g
22:0 0 g
24:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.003 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0.002 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 0.002 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.07 g
18:2 undifferentiated 0.045 g
18:3 undifferentiated 0.025 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.99 g 2%
Triptofan 0.012 g
Treonină 0.04 g
Izoleucină 0.021 g
Leucină 0.036 g
Lizină 0.036 g
Metionină 0.006 g
Cisteină 0.019 g
Fenilalanină 0.05 g
Tirozină 0.009 g
Valină 0.031 g
Arginină 0.036 g
Histidină 0.017 g
Alanină 0.026 g
Acid aspartic 0.284 g
Acid glutamic 0.211 g
Glicină 0.028 g
Prolină 0.024 g
Serină 0.05 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 92.21 g
Cenușă 0.47 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.