Ananasul - beneficii și curiozități

0 Comentează
Share:

Ananasul (Ananas comosus – denumiea științifică) este un fruct tropical extrem de suculent cu gust dulce-acrișor, gust care se datorează prezenței acidului citric și acidului malic. Despre ananas se spune că în 1493 Cristofor Columb l-a ananas uscatprimit de la locuitorii insulei Guadalupe din Antile, după care l-a luat cu el în Spania. Din Spania acesta s-a răspândit în zonele tropicale din Africa și Asia.

 

Consumul unei varietăți cât mai mari de fructe, nuci, semințe și legume a fost demult asociat cu reducerea riscului de apariție a diverselor boli cauzate de stilul de viață modern. O mulțime de studii au sugerat că un consum regulat de fructe - precum ananasul - aduce numeroase beneficii pentru sănătatea omului, ajutând la prevenirea unor boli precum: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare.

 

Ananasul este nutritiv, savuros, vitaminizant, remineralizant, are efecte revigorante, antiinflamatore, detoxifiante, purgative, antidepresive.

Ananasul se remarcă printr-un conținut bogat de vitamina C. De asemenea, ananasul mai conține și vitaminele B1 și B6, carbohidrați (11% din conținut când fructul copt, ajuns la maturitate), precum și minerale: mangan (1, 65 mg/100 g), magneziu, cupru, potasiu și fier.

 

Dr. Geoge D. Pamplona-Roger, autorul cărții „Sănătatea prin alimentație” recomandă ananasul - alături de papaya, zucchini, cartofi și bamele - pentru îmbunătățirea digestiei.

 

Ananasul este un fruct pe care multe persoane obișnuesc să-l servească la sfârşitul mesei ca pe un desert delicios, care ajută la digestia altor alimente. Alţii, în schimb, preferă să-l consume înainte de masă, mai ales atunci când stomacul este slăbit din diferite motive. Dintre fructele tropicale, ananasul este unul dintre cele mai populare fructe, fiind depășit doar de banane.

 

Beneficii ale consumului de ananas

  1. Digestie bună - este recomandat în afecțiuni ale stomacului. Se recomandă să fie consumat, înainte sau după masă, fructul proaspăt și copt bine, deoarece conservarea duce la pierdea enzimei bromelina. De asemenea, este benefic în tratarea cancerului gastric, fiind un inhibator pentru substanțele canceroase numite nitrozamine. Consumul de ananas este indicat în mod deosebit în următoarele afecţiuni:
    - hipoclohidrie, caracterizată prin diminuarea secreţiei gastrice, ceea ce se manifestă printr-o digestie lentă şi prin senzaţia de stomac greu;
    - ptoză gastrică (coborârea stomacului), cauzată de incapacitatea stomacului de a se goli.
    În ambele cazuri, ananasul trebuie consumat în stare proaspătă, nu conservată, şi bine copt. Se poate consuma fie înainte, fie după masă.

  2. Întărirea sistemului imunitar – vitamina C, care se află din belșug în ananas, este vitală pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Vitamina C - o vitamină solubilă în apă - este antioxidantul primar care acționează în mediile apoase din organism, apărând organismul de atacul radicalilor liberi care atacă și vatămă celulele.

  3. Slăbire și controlul greutății – slab în calorii, sucul proaspăt de ananas este de mare ajutor în curele de slăbire. Cu o condiție: să fie servit înaintea mesei, ceea ce contribuie la reducerea apetitului. De asemenea, acesta are un ușor efect diuretic.

  4. Sterilitate ananasul este o sursă foarte bogată în mangan, un microelement care contribuie activ în formarea celulelor reproducătoare - atât a celor masculine, cât și a celor feminine. De aceea, ananasul este recomandat celor care suferă de sterilitate din cauza producerii insuficiente de celule germinale.

  5. Plin de energie – ananasul este o bună sursă în mangan, care este un cofactor esențial în câteva enzime implicate atât în producția de energie, cât și în protecția antioxidantă. De exemplu, manganul este necesar antioxidantului principal din organism, numit superoxid dismutază, care acționează în fiecare celulă din organism. În afară de mangan, ananasul este o bună sursă în tiamină (vitamina B1), care acționează ca un cofactor în reacțiile enzimatice implicate în producția de energie.

  6. Piele frumoasă - datorită conținutului bogat în antioxidanți ananasul te ajută să-ți păstrezi pielea netedă și tânără, fiind recomandat pentru menținerea pielii cât mai tânără și mai sănătoasă. Cercetătorii cred că radicalii liberi sunt responsabili într-o mare măsură pentru ridarea și afectarea pielii odată cu trecerea anilor. Vitamina C și antioxidanții conținuți în ananas pot fi de ajutor în reducerea semnelor asociate cu îmbătrânirea. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol vital în formarea colagenului, element constitutiv important al pielii tale.

  7. Fibre alimentare - ananasul este și o sursă bună de fibre alimentare. Fibrele alimentare au o importanță crucială pentru sănătatea, vigoarea și vitalitatea omului. Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv, având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a reziduurilor și substanțelor nedorite. Beneficiile aduse de consumul fibrelor sunt multiple, acestea contribuind la: controlul nivelului glicemiei din sânge; promovarea sănătății sistemului cardiovascular; menținerea greutății corporale; protejarea pielii; prevenirea și atenuarea constipației.

 

Curiozități despre ananas

Ananasul este un fruct ciudat, care are o istorie interesantă. S-ar putea scrie foarte multe despre acest fruct, însă mă voi limita la prezentarea, pe scurt, a următoarei liste de curiozități:

  1. Ananasul a fost răspândit în jurul lumii deoarece acesta era folosit de către marinari pe nave pentru combaterea scorbutului, o boală cauzată de deficiența vitaminei C.

  2. Deși este originar din America de Sud, astăzi producția cea mai mare de ananas vine din Asia de sud-est, Filipine și Tailanda fiind cei mai mari producători de ananas din regiune. Alte țări, mare producătoare de ananas, sunt Brazilia și Costa Rica.

  3. Știați că planta de ananas produce un singur fruct de ananas pe an?

  4. În sălbăticie planta de ananas poate să producă fructe până la 50 de ani.

  5. Fructul de ananas, așa cum îl cunoaștem noi, este de fapt rezultatul mai multor flori ale căror fructe mici s-au unit în jurul miezului comun alungit sub formă de axă.

Lista de curiozități despre ananas nu s-a terminat însă! Citește continuarea accesând articolul:

15 curiozități despre ananas

 

Bibliografie:

  1. Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2012
  2. Pineapple
  3. Pineapple: Health Benefits, Recipes, Health Risks
  4. Fun Pineapple Facts
  5. Top 10 Pineapple Producing Countries
  6. The Top 5 Pineapple Producing Countries
  7. 8 Fun Facts About Pineapple
  8. Heaviest pineapple

Ananas crud, toate varietățile - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Ananas comosus
Nume original USDA: Pineapple, raw, all varieties
Cod USDA: 9266

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 50 kcal 3%
Calori din carbohidrați 47.2 kcal
Calorii din lipide 1 kcal
Calorii din proteine 1.8 kcal
Energie 209 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 13.12 g 4%
Fibre alimentare, total 1.4 g 6%
Glucide, total 9.85 g
Sucroză 5.99 g
Glucoză (dextroză) 1.73 g
Fructoză 2.12 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
Amidon 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 13 mg 1%
Fier, Fe 0.29 mg 2%
Magnesiu, Mg 12 mg 3%
Fosfor, P 8 mg 1%
Potasiu, K 109 mg 3%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.12 mg 1%
Cupru, Cu 0.11 mg 6%
Mangan, Mn 0.927 mg 46%
Seleniu, Se 0.1 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 47.8 mg 80%
Vitamina B-1, tiamină 0.079 mg 5%
Vitamina B-2, riboflavină 0.032 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.5 mg 3%
Acid pantotenic 0.213 mg 2%
Vitamina B-6 0.112 mg 6%
Folat, total 18 μg 5%
Acid folic 0 μg
Folat 18 μg
Folat, DFE 18 μg
Colină, total 5.5 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 58 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 35 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.02 mg 0%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 0 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0.02 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 0.7 μg 1%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.12 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.009 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
16:0 0.005 g
18:0 0.003 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.013 g
16:1 undifferentiated 0.001 g
18:1 undifferentiated 0.012 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.04 g
18:2 undifferentiated 0.023 g
18:3 undifferentiated 0.017 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 6 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.54 g 1%
Triptofan 0.005 g
Treonină 0.019 g
Izoleucină 0.019 g
Leucină 0.024 g
Lizină 0.026 g
Metionină 0.012 g
Cisteină 0.014 g
Fenilalanină 0.021 g
Tirozină 0.019 g
Valină 0.024 g
Arginină 0.019 g
Histidină 0.01 g
Alanină 0.033 g
Acid aspartic 0.121 g
Acid glutamic 0.079 g
Glicină 0.024 g
Prolină 0.017 g
Serină 0.035 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 86 g
Cenușă 0.22 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.