Agrișele - beneficii și proprietăți

0 Comentează
Share:

Agrișele sunt importate (la noi în țară cultura de agrișe este foarte mică) în alimentație atât pentru consumul în stare proaspătă sau fructe uscate, dar mai ales sub formă de produse industrializate.

agrise

La prelucrare sunt folosite în amestec cu alte specii de fructe datorită conținutului ridicat de acizi (precum: malic, citric, tartric etc.) și substanțe pectice, celuloză, vitamine (A, B1, și C), săruri (K, Ca, Fe și P).

Perioda de valorificare se poate prelungi în tot cursul lunii iulie. Sunt cunoscute soiurile: Triumf roșu, Muntenesc de America, Maydouke. După recoltare, fructele agrișului sunt așezate în lădițe și menținute la temperatură de 0° C și umiditate relativă de 90%. În aceste condiții, agrișele își păstrează calitatea timp de 2-3 săptămâni și pot fi astfel comercializate proaspete sau trecute prin diverse procese: fie de conservare de unde ajung să fie comercializate și consumate ca agrișe uscate, fie prelucrate în compoturi, sucuri, jeleuri, gemuri împreună cu alte fructe.

Agrișe crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Ribes spp.
Nume original USDA: Gooseberries, raw
Cod USDA: 9107

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 44 kcal 2%
Calori din carbohidrați 36.6 kcal
Calorii din lipide 4.9 kcal
Calorii din proteine 3 kcal
Energie 184 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 10.18 g 3%
Fibre alimentare, total 4.3 g 17%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 25 mg 3%
Fier, Fe 0.31 mg 2%
Magnesiu, Mg 10 mg 3%
Fosfor, P 27 mg 3%
Potasiu, K 198 mg 6%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.12 mg 1%
Cupru, Cu 0.07 mg 4%
Mangan, Mn 0.144 mg 7%
Seleniu, Se 0.6 μg 1%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 27.7 mg 46%
Vitamina B-1, tiamină 0.04 mg 3%
Vitamina B-2, riboflavină 0.03 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.3 mg 2%
Acid pantotenic 0.286 mg 3%
Vitamina B-6 0.08 mg 4%
Folat, total 6 μg 2%
Acid folic 0 μg
Folat 6 μg
Folat, DFE 6 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 290 IU 6%
Vitamina A, RAE 15 μg
Retinol 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.37 mg 2%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.58 g 1%
Acizi grași saturați, total 0.038 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
16:0 0.019 g
18:0 0.013 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.051 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0.051 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.317 g
18:2 undifferentiated 0.271 g
18:3 undifferentiated 0.046 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.88 g 2%

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 87.87 g
Cenușă 0.49 g
Alcool, etilic 0 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.