Agrișele - beneficii și proprietăți
Agrișele sunt importate (la noi în țară cultura de agrișe este foarte mică) în alimentație atât pentru consumul în stare proaspătă sau fructe uscate, dar mai ales sub formă de produse industrializate.
La prelucrare sunt folosite în amestec cu alte specii de fructe datorită conținutului ridicat de acizi (precum: malic, citric, tartric etc.) și substanțe pectice, celuloză, vitamine (A, B1, și C), săruri (K, Ca, Fe și P).
Perioda de valorificare se poate prelungi în tot cursul lunii iulie. Sunt cunoscute soiurile: Triumf roșu, Muntenesc de America, Maydouke. După recoltare, fructele agrișului sunt așezate în lădițe și menținute la temperatură de 0° C și umiditate relativă de 90%. În aceste condiții, agrișele își păstrează calitatea timp de 2-3 săptămâni și pot fi astfel comercializate proaspete sau trecute prin diverse procese: fie de conservare de unde ajung să fie comercializate și consumate ca agrișe uscate, fie prelucrate în compoturi, sucuri, jeleuri, gemuri împreună cu alte fructe.
Agrișe crude - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Ribes spp.
Nume original USDA: Gooseberries, raw
Cod USDA: 9107
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
44 |
kcal |
2% |
Calori din carbohidrați |
36.6 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
4.9 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
3 |
kcal |
|
Energie |
184 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
10.18 |
g |
3% |
Fibre alimentare, total |
4.3 |
g |
17% |
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
25 |
mg |
3% |
Fier, Fe |
0.31 |
mg |
2% |
Magnesiu, Mg |
10 |
mg |
3% |
Fosfor, P |
27 |
mg |
3% |
Potasiu, K |
198 |
mg |
6% |
Sodiu, Na |
1 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
0.12 |
mg |
1% |
Cupru, Cu |
0.07 |
mg |
4% |
Mangan, Mn |
0.144 |
mg |
7% |
Seleniu, Se |
0.6 |
μg |
1% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
27.7 |
mg |
46% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.04 |
mg |
3% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.03 |
mg |
2% |
Vitamina B-3, niacină |
0.3 |
mg |
2% |
Acid pantotenic |
0.286 |
mg |
3% |
Vitamina B-6 |
0.08 |
mg |
4% |
Folat, total |
6 |
μg |
2% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
6 |
μg |
|
Folat, DFE |
6 |
μg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina A, IU |
290 |
IU |
6% |
Vitamina A, RAE |
15 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
0.37 |
mg |
2% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
0.58 |
g |
1% |
Acizi grași saturați, total |
0.038 |
g |
0% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
0.019 |
g |
|
18:0 |
0.013 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.051 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.051 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.317 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.271 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.046 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
0.88 |
g |
2% |
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
87.87 |
g |
|
Cenușă |
0.49 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 03.09.2024
Comentarii