9 salate de cartofi
Vă plac salatele din cartofi cu adaos cu alte ingrediente: legume, verdețuri, semințe sau nuci?
Ați mâncat cu siguranță salată de cartofi de sărbători de iarnă făcută cu maioneză și boabe de mazăre, morcov fiert tăiat mărunt și altele...
Astăzi voi aranja aici rețete de salate din cartofi și alte legume.
1. Salată de cartofi cu morcov și sfeclă roșie
Salata de cartofi cu sfeclă roșie și morcov este un meniu ușor de pregătit, este bună și sănătos de hrănitoare. Salata de cartofi cu sfeclă roșie și morcov se garnisește cu frunze de ceapă verde și cu pătrunjel verde.
Modul de preparare al salatei de cartofi cu sfeclă roșie și morcov
Modul de preparare al salatei de cartofi cu sfeclă roșie și morcov presupune parcurgerea câtorva operațiuni:
1. Spălarea cartofilor (1- 2 kg de cartofi pentru 8 porții de salată), al morcovilor ( 2 – 3 morcovi) și a două sfecle roșii medii.
2. Fierberea în coajă a legumelor menționate mai sus.
3. După fierbere, legumele se lasă la răcit și se curăță apoi de coajă.
4. Se taie legumele pătrățele, se amestecă cu puțină sare, ulei de floarea-soarelui sau de migdale și
felii de ceapă.
5. Salata de cartofi cu sfeclă roșie și morcov se poate consuma ca atare ori cu friptură de pui sau pește, cu frunze de salată verde sau cu produse lactate.
2. Salată de cartofi cu semințe de dovleac
Rapid de pregătit salata de cartofi cu semințe de dovleac este grozav de bună și nutritivă. Un plus de valoare nutritivă se datorează amestecului delicios de semințe (susan, dovleac și nuci) care presărate peste cartofii proaspăt fierți, decojiți și tăiați cuburi alcătuiesc savuroasa salată de cartofi cu semințe de dovleac. Se pot adăuga salatei de cartofi cu semințe de dovleac puțină frunză de varză albă sau roșie după preferință, sare după gust și ulei de migdale sau de floarea-soarelui.
Timpul de preparare a salatei de cartofi cu semințe de devleac maximul 30 – 35 de minute.
Iată detalii despre valorile nutritive ale semințelor de dovleac găsiți în indexul alimentar de pe site.
De asemenea găsiți informații detaliate în articolul. Semințele de dovleac și beneficii lor
3. Salata de cartofi cu maioneză de soia
Foarte hrănitoare, bună la gust și ușor de gătit, salata de cartofi cu maioneză de soia este gata în mai puțin de o oră.
Ingrediente pentru 4 - 5 porții
-
1 kg de cartofi,
-
2 ardei roșii murați sau 3 – 4 castraveți murați,
-
1 ceapă tăiată mărunt,
-
3 linguri de maioneză de
soia,
-
1 legătură de pătrunjel verde,
-
Mod de preparare
-
Se spală cartofii și se pun într-o cratiță la fiert cu apă cât să-i acopere.
-
După ce s-au fiert (îi verificăm din când în când cu furculița și dacă acesta îi străpunge cu ușurință înseamnă că s-au fiert), îi scurgem de apa în care au fiert, îi trecem printr-un jet de apă rece ca să-i putem curăța de coajă fără a ne frige la mâini.
-
Apoi îi tăiem bucățele și vom adăuga peste ei bucăți de ardei sau castravete murat, ceapa mărunțită, cele 3 linguri de maioneză de soia și sare după gust.
-
Salata de cartofi obținută se aranjează pe farfurii și se ornează cu felii de roșii proaspete și frunze de pătrunjel tăiate mărunt.
4. Salata de cartofi cu ridichii
Hrănitoare şi rapid de preparat, salata de cartofi cu ridichii este grozavă chiar şi de sărbători.
Ingredinte pentru salata de cartofi cu ridichii – 7-8 porţii
- 2 kg de cartofi,
- 1 ardei roşu,
- 250 g de măsline fără sâmburi,
- 2 cepe tăiate mărunt,
- 4 -8 roşii cherry,
- 2-3 morcovi,
- 1 păstârnac,
- 8 ridichii,
- sare după gust,
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui (se poate folosi şi ulei de susan sau de in).
Mod de preparare pentru salata de cartofi cu ridichii
Se curăţă cartofii şi morcovii şi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă. Când s-au fiert se scurg de apă şi se taie mărunt apoi se adaugă toate celelalte ingrediente. Salata de cartofi cu ridichii se poate consuma ca atare sau ca garnitură pentru chifteluţe, droburi, peşte sau carne.
5. Salata de cartofi cu țelină și avocado
Alcătuintă din legume proaspete, salata din cartofi cu țelină și avocado se poate pregăti în maximum 30 de minute.
Ingrediente pentru rețeta de cartofi cu țelină și avocado
- 1 kg de cartofi fierți în coajă,
- 1-2 țeline potrivite,
- 1 avocado,
- 2 cepe potrivite,
- frunze de pătrunjel verde spălate și tăiate mărunt,
- 1 - 2 morcovi răzuiți,
- 350 g de maioneză,
- sare după gust.
Mod de preparare pentru salata de cartofi cu țelină și avocado
Se curăță cartofii de coajă și se taie în pătrățele egale. Avocado se curăță de coajă și se taie felii, apoi se adaugă peste pătrățelele de cartofi. Țelina se curăță, se spală și apoi se dă pe răzuitoarea mică.
Se adaugă și celelalte ingrediente de mai sus menționate și se amestecă împreună. Salata de cartofi cu țelină și cu avocado se poate consuma ca atare, ca aperitiv pentru mesele organizate în zilele de sărbătoare sau ca meniu principal la masa de prânz alături de friptura de pui sau de curcan.
De asemenea salata de cartofi cu țelină și avocado poate să fie garnisită cu semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, după preferință.
6. Salata de cartofi cu miez de nucă și capere
Salată de cartofi cu miez de nucă și capere poate fi condimentată, după preferință cu frunze verzi de pătrunjel, de mărar sau cu frunze de cimbru proaspăt sau uscat. De sărat, salata de cartofi cu miez de nucă și capere se face după gust, cu sarea pe care o doriți și se pune și o lingură de ulei de măsline, de floarea-soarelui, cu ulei de rapiță presat la rece sau din sâmburi de struguri.
Ingrediente și mod de preparare pentru salata de cartofi cu miez de nucă și capere
Se taie cubulețe cartofi fierți și decojiți, apoi se adaugă celelalte ingrediente mai sus menționate.
Salata de cartofi cu miez de nucă și capere este bună de consumat în orice sezon din an.
7. Salata de cartofi cu frunze de pătlagină
Cunoașteți beneficiile pătlaginei și ați dori să ști cât de bună este într-o salată cu ridichii de lună, flori de tămâioară și cartofi?
Știți cum arată pătlagina și ce beneficii oferă frunzele ei pentru toți cei care obișnuiesc să le consume în salate sau în ceaiuri?
Vă invit să descoperiți informații interesante despre pătlagină și să aflați cât de bună este pentru sănătatea organismului consumul măcar a o porție de salată cu pătlagină.
Pătlagina (Plantago lacentata, Fam. Plantaginaceae și în limba franceză Le plantain, în germană Breitwegerich, iar în engleză Broadleaf Plantain) are un conținut bogat în vitamina K, taninuri, mucilagii, aucubina (glicozid) și minerale.
Cum se prepară o salată cu pătlagină?
De ce ingrediente avem nevoie pentru salata cu frunze de pătlagină?
Se pot face mai multe sortimente de salate cu frunze de pătlagină, ca spre exemplu: salată cu roșii, castraveți și pătlagină, salată cu ridichii, cartofi și frunze de pătlagină, salată cu măsline și frunze de pătlagină, salată de gulii și frunze de pătlagină și altele.
8. Salata de cartofi cu alune și ciuperci
Vă plac ciupercile și cartofii? În continuare sunt ingredientele oentru salata de cartofi cu alune și ciuperci.
Ingrediente și mod de preparare pentru salata de cartofi cu alune și ciuperci
-
cartofi fierți
-
100 – 150 g de alune decojite sărate
-
ciuperci
-
ceapă albă sau roșie (1- 2 curățate, spălate și tăiate felii)
-
sare după gust
-
ulei ( maximum 1 – 2 linguri)
-
mărar verde
Mod de preparare pentru salata de cartofi cu alune și ciuperci
Se curăță cartofi și se pun la fiert într-o cratiță cu apă și puțină sare.
Se pregătesc ciupercile separat: se spală bine și se pun la înăbușit într-o tigaie cu apă, sare, ceapă feliată și la sfârșit se adaugă 2 linguri de ulei.
Într-un bol se pregătește salata de cartofi cu alune și ciuperci, astfel:
-
Se bucățesc cartofii fierți.
-
Se adaugă ciupercile înăbușite cu ceapă și sare și ulei.
-
Se adaugă alunele și mărarul verde tocat mărunt.
9. Salata de cartofi cu măsline și usturoi verde
Salata de cartofi cu măsline și usturoi verde este delicatesa culinară foarte apreciată pentru eficiența timpului necesar preparării (maximul 30 de minute – legumele: 7-8 cartofi medii, 2 morcovi, o țelină potrivită – toate acestea se curăță, se spală și se pun la fiert întregi în oala în care se fierb legumele pentru o ciorbiță, iar când sunt fierte se scot pentru prepararea salatei de cartofi cu măsline și usturoi).
Legumele prefierte de taie pătrățele și se pun într-un bol în care se vor adăuga rondele de usturoi verde proaspăt spălate, 10 – 15 măsline negre, calamata sau verzi (după preferință), o frunză de varză albă spălată și tăiată fâșii, puțină sare și 1-2 linguri de ulei de floarea-soarelui sau de măsline.
Pentru decorarea salatei de cartofi cu măsline și usturoi verde se pot folosi frunze verzi de pătrunjel sau de mărar.
Vă dorim delectare sănătoasă cu o porție de salată de cartofi cu măsline și usturoi verde pentru întreținerea puterilor organismului!
Actualizat la: 07.07.2025
Comentarii