7 reţete de mic dejun

0 Comentează
Share:

Este bine ştiut că masa de dimineaţă este foarte importantă pentru a asigura nutriţional organismul şi a-i oferi energia necesară.

Aici sunt prezentate 7 idei de mic dejun din cereale (ovăz, orz, mei, hrişcă, quinoa, chia, porumb, secară, etc.), fructe de pădure (afine, agrişe, aronia, căpşuni, coacăze, goji, merişoare, zmeură, etc.) sau fructe uscate (smochine, curmale, prune, stafide, caise etc.), nuci şi seminţe (susan, in, mac, seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac).

Mic dejun cu hrișcă și fructe

1. Mic dejun – musli cu fructe

Micul dejun din musli cu fructe este foarte uşor de pregătit, hrănitor şi bun la gust.

Maximum 10 minute sunt necesare pentru a prepara din musli cu fructe un mic dejun excelent.

Ce conţine musli cu fructe?

Musli cu fructe este un amestec de fructe uscate (caise deshidratate, merişoare confiate, coacăze deshidratate, curmale, fructe goji etc.) cu fulgi din cereale (orz, grâu, secară, ovăz, etc.).

Mic dejun - muesli cu fructe

Mod de preparare a micului dejun – musli cu fructe

Se râșnesc cerealele și se pun la fiert în 250 ml apă. Se lasă să se răcească timp de 5 minute și se servește fie cu ciooclată de roşcove și nuci; fie cu 2 -3 linguri de dulceață de prune sau cu oricare altă dulceață.

2. Mic dejun cu lapte şi fulgi de porumb

Fulgii de porumb sunt foarte hrănitori şi pot fi serviţi la micul dejun cu lapte (de soia, de migdale sau lapte proaspăt de vacă, bine fiert şi răcit înainte de a fi consumat). Acest mic dejun este bun şi pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani.

Mic dejun cu fulgi de porumb

De ce aveţi nevoie:

  • Cratiţă pentru fiert laptele (cantitatea de lapte va fi stabilită în funcţie de numărul de persoane care vor servi micul dejun, ţinând cont de 500 ml de lapte reprezintă o porţie suficientă pentru o persoană adultă).

  • Linguri şi castroane sau căni mari din care se poate servi laptele cu fulgi de porumb.

  • Fulgi de porumb – asiguraţi-vă că aveţi suficienţi pentru a satisface necesitatea de a mai suplimenta cantitatea, pentru că aceştia se înmoiaie în lapte şi de cele mai multe ori sunt consumaţi mai repede decât laptele din castroane.

3. Mic dejun cu orez, fructe şi nuci

Foarte hrănitor şi bun la gust, micul dejun cu orez, fructe şi nuci este excelent şi pentru copii, dar şi pentru adulţi.
Mic dejun cu orez, fructe şi nuci
  • 2 căni de orez
  • 1 kiwi,
  • 2 banane,
  • 2 mandarine,
  • 1 ceaşcă de ananas,
  • 7 - 8 nuci (caju, migdale, nuci pecan sau alune, care pot fi râşnite dacă nu le putem consuma ca atare) pentru fiecare porţie,
  • o linguriţa de nucă de cocos,
  • 50 g de stafide.

Se fierbe orezul până se umflă bine bobul de orez. Se lasă 15 minute să se răcească, apoi se pune în farfurii.

Peste orezul din farfurii adaugaţi fructele decojite şi tăiate cubuleţe sau rondele, se presară stafidele spălate, 7 – 8 migdale (caju sau alte nuci) şi nuca de cocos răzuită.

Micul dejun cu orez, fructe şi nuci poate fi servit mai dulce prin adăugarea a 1-2 linguri de miere (după gust) sau 1 linguriţă de zahar vanilat presărat peste întregul aranjament de fructe.

4. Mic dejun cu quinoa

Quinoa este considerată un aliment vegetal complet din punct de vedere nutriţional, foarte apreciat de vegetarieni şi de vegani.

Mic dejun cu quinoaMotivul este că acest nutrient are un conţinut ridicat de proteine şi aminoacizi, iar carbohidraţi mai puţin decât alte cereale integrale.

Quinoa este bogată în minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu etc.) şi vitaminele B şi E.

Seminţele de quinoa se fierb foarte repede şi pot fi servite cu fructe uscate şi cu diverse nuci (migdale, sâmburi de caisă, caju, fistic, etc.) la micul dejun sau pentru prepararea altor delicatese culinare se poate folosi făina de quinoa.

Quinoa este menționată, de dr. Gillian McKeith, pe lista superalimentelor cu beneficii pentru stimularea sistemului imunitar și pentru buna funcționare a inimii, reducând riscurile de atac de cord.

Mod de preparare a micului dejun cu quinoa

Fierbeți 200 de g de quinoa și veți obține 3 porții pentru un mic dejun delicios!

Adăugați semințe de susan, caju, bucățele de caise uscate și papaya, 4 – 5 migdale, 5 nuci pecan, câteva stafide, 2-3 nuci sau alune de pădure, după preferință.

La toate acestea se mai poate adăuga și semințe de floarea–soarelui, câteva fructe goji, rondele de banane, afine uscate sau alte fructe de pădure.

5. Mic dejun cu seminţe de chia

Micul dejun cu semințe de chia este ușor de pregătit, foarte gustos și sănătos! Se pregătește în circa 15 minute.

Mic dejun cu seminţe de chiaIată, cum am prăgătit micul dejun cu semințe de chia:

  1. 250 g de semințe de chia se pun într-o cratiță la fiert în 500 ml apă, timp de 10 minute, amestecând continuu pentru a nu se prinde.

  2. Apoi se ia de pe foc, se lasă câteva minute să se răcească și se pune în vasele din care urmează să fie servit micul dejun.

  3. Pentru fiecare porție de mic dejun cu semințe de chia, se adaugă: semințe de susan, 7 - 8 migdale sau nuci caju, 5 miezuri de nucă, 3 linguri de stafide aurii, câteva caise uscate sau afine uscate, după preferință.

  4. Poate fi garnisit cu rondele de banane și puțină pastă de măceșe sau cu alt sortiment de dulceață, chiar și cu frișcă vegetală.

6. Mic dejun cu mei

Rețetă pentru un mic dejun care este ușor de preparat, pe bază de mei, nuci, semințe și fructe uscate.

Mic dejun cu meiIngrediente

Mod de preparare

  1. Meiul se alege, se spală și se pune la fiert împreună cu cele 2 linguri de semințe de in, până când se umflă bine.

  2. Meiul fiert se așează în castroane și peste el se adaugă toate celelalte ingrediente.

7. Mic dejun cu hrişcă

Hrișca este un aliment sărac în calorii, însă bogat în elemente care ajută la reglarea greutății corporale.

Mic dejun cu hrişcă

În plus, este și foarte sățios, ceea ce îți va reduce foarte mult pofta de a ”ciuguli” între mese.

Pentru persoanele care au înclinații spre o alimentație sănătoasă acest aliment este cât se poate de recomandat.

Ingrediente

Mod de preparare

  1. Hrișca se alege, se spală și se pune la fiert până când se umflă bine, iar semințele ei devin moi.

  2. Hrișca fiartă se așează în castroane și peste ea se adaugă toate celelalte ingrediente.

Ce poate fi mai simplu decât atât?!

Poftă bună!