7 rețete de clătite - Produse de patiserie coapte

0 Comentează
Share:

Clătitele (Crêpes - în limba franceză, Pancakes - în engleză, Pfannkuchen - în germană) sunt specialități culinare de patiserie care se obțin în urma procesului de coacerea în tigaie a unui aluat cremos de consințentă nu foarte groasă. Aici sunt prezentate rețete de clătite și de aperitiv din clătite sau rețete tradiționale românești și moldovenești de torturi din clătite, de exemplu: Tortul Cușma lui Guguță, tortul de clătite cu spanac (aperitiv delicios și hrănitor, etc.)

7 rețete de clătite - Produse de patiserie coapte

1. Clătite simple (clătite, clete)

Aluat de clătite: 150 g făină, 1 pachet zahăr vanilat, 1/4 l lapte, 3 ouă, 1 praf sare, coajă de lămâie rasă, 1 lingură ulei, 1 vârf de bicarbonat de sodiu, grăsime sau ulei pentru coacere. Bateți ouăle, cu laptele, zahărul vanilat, sarea, coaja de lămâie, 1 lingură. Se amestecă uleiul, 1 vârf de bicarbonat de sodiu și făina într-un aluat neted care nu curge prea subțire din lingură. Lăsați-l să se odihnească 30 de minute. Apoi pregătiți 1 oală de ulei fierbinte și o farfurie menținută caldă la abur pentru clătitele finite. Încălziți puțin ulei în tigaie și scurgeți. Se toarnă aproximativ 1 polonic plin de aluat de clătite în tigaia fierbinte, se învârte tigaia astfel încât aluatul să fie distribuit uniform și să acopere fundul tigăii. Așezați pe foc deschis.

După câteva secunde, când clătita devine fermă pe margini, adăugați puțin ulei fierbinte în jurul marginii cu lingura, scoateți-o din tigaie agitându-o sau cu un cuțit, ridicați-o ușor și verificați dacă este deja coaptă în partea de jos. Întoarceți clătitele cu un cuțit sau o furculiță (sau aruncați-le în aer unde se întorc la vedere și prindeți-le din nou cu tigaia). Coaceți și a doua parte, agitând ușor și mișcând tigaia. Glisați pe placa preîncălzită. Clătitele nu trebuie să fie nici fragile, nici moi sau grase, ci crocante și sfărâmicioase. Clătitele se servesc cu gem de fructe și zahăr.

Sau: Întindeți gem de fructe pe fiecare, le rulați, le așezați unul lângă celălalt pe un castron cald și le presărați cu zahăr vanilat. Clătitele pot fi umplute și cu brânză rasă sau șuncă tocată. Sau: Pregătești clătite umplute cu următoarea umplutură umplutură de brânză dulce: 3 ouă, 250 g caș, 50 g unt, 100 g zahăr, 1 vârf de sare, suc de o lămâie, câteva picături de rom sau esență de rom. Separați ouăle. Se amestecă brânza dulce cu gălbenușurile, jumătate din zahăr, sarea, sucul de lămâie și romul, se bat albușurile cu zahărul rămas și se încorporează în amestecul de brânză dulce. Ungeți clătitele cu ea, rulați-le și puneți-le într-un vas uns. Coaceți într-un cuptor preîncălzit timp de aproximativ 30 de minute. Glazura: 40 ml lapte, 3 gălbenușuri de ou, 30g zahăr, 1 pachet zahăr vanilat. Se amestecă aceste ingrediente împreună și după 15 minute de coacere, se toarnă peste clătitele umplute și se coace din nou.

7 rețete de clătite - Produse de patiserie

2. Mere în halat - balabuște

Aluat de clătite (a se vedea rețeta anterioară), niște făină, 1 lingură zahăr, 5 mere, zahăr vanilat, ulei pentru prăjit, puțină scorțișoară. Pe lângă aluatul de clătite, adăugați 1 lingură. Se amestecă zahărul și puțină făină. Spălați merele, curățați-le și răzuiți-le pe o răzătoare. Se amestecă cu aluatul. Coaceți acest aluat în prăjituri mici în ulei fierbinte. Ridicați pe vasul preîncălzit. Se servește cu zahăr vanilat și scorțișoară.

Sau: Curățați merele spălate și tăiați miezul. Se taie felii de 1/2 cm grosime. Înmuiați feliile în aluatul indicat mai sus și prăjiți în mult ulei fierbinte. Transferați într-un castron preîncălzit, presărați zahăr vanilat și scorțișoară.

A se vedea și rețeta: Balabuște cu gem de prune și migdale

7 rețete de clătite - Produse de patiserie coapte

3. Clătitele cu flori de salcâm – gogoșele

Aluatul de clătite se pregătește similar cu cel din rețeta 1, dar la clătitele cu flori de salcâm se adaugă în aluat o mână de flori de salcâm bine spălate. Clătitele cu flori de salcâm sau gogoșele cum se mai numesc în popor – sunt grozav de bune și de apetisante, iar dacă vreți să-i bucurați pe cei dragi cu așa delicatesă încercați să umpleți fiecare clătită cu dulceață din fructe diverse și poate chiar și cu nuci cu miere și astfel veți avea ocazia să vedeți care combinație de umplutură a făcut ca respectivele clătite cu flori de salcâm să primească calificativul superlativ absolut.

7 rețete de clătite - Produse de patiserie coapte

4. Clătite cu nuci și curmale

Clătitele cu nuci și curmale sau clătitele cu gem de fructe sunt delicatese speciale, care se servesc foarte des cu ocazia sărbătorilor de iarnă la francezi, mai exact pe 2 februarie au dedicat chiar o zi doar pentru clătite – La Chandeleur...

Ingrediente pentru clătite:

Ingrediente pentru umplutul clătitelor cu nuci și curmale

Pentru umplutura din nuci și curmale vom avea nevoie de:

  • 350 g de nuci măcinate,

  • 200 ml de lapte (pentru vegani laptele de soia este de preferat, însă se poate și lapte de migdale sau de orez),

  • 450 g de curmale blendărite.

Toate aceste 3 ingrediente pentru umplut clătitele se pun la foc mic timp de 10-15 minute, amestecînd continuu până se obține o pastă groasă, iar dacă este prea subțire se mai adaugă puțin lapte praf de soia pentru ca umplutura cu nuci să fie mai vâscoasă.

Clătitele mai pot fi umple cu urdă și mărar, cu dulceaţă din fructe (caise, prune, căpşuni, dude, zmeură, mure, piersici, cireșe, merișoare, vișine, afine , etc.), cu pastă de măceșe sau cu ciocolată din pudră de roşcove, peste care se adaugă făină de migdale pentru a spori savoarea clătitelor.

Mod de preparare al clătitelor cu nuci și curmale

Se pun ingredientele pentru clătite într-un castron şi se bat bine cu telul pentru a obţine o compoziţie fără cocoloaşe, apoi urmează coptul clătitelor într-o tigaie unsă cu puţin ulei. Pentru fiecare clătită vom avea nevoie de 1 – 2 linguri de umplutură de nuci și curmale; apoi le rulăm, le aşezăm pe un platou şi „aveţi grijă să nu vă bateţi pe ele”!!!.

7 rețete de clătite - Produse de patiserie coapte

5. Tort de clătite cu dulceață, ananas și semințe

Excelent pentru sărbătorile de iarnă sau pentru a sărbători ziua de naștere a celor din familie - tortul de clătite cu dulceața sau gemul de fructe preferat este îmbogățit cu aroma semințelor de susan, de mac și de in.

Ingrediente pentru tortul de clătite cu dulceață și semințe

Cu doar 5 ingrediente se poate prepara compoziția pentru clătite decilioase:

Mod de preparare al tortului de clătite cu dulceață sau gem de fructe și semințe de susan, de mac și de in

Se pun ingredientele pentru clătite într-un castron şi se bat bine cu telul pentru a obţine o compoziţie fără cocoloaşe, apoi urmează coptul clătitelor într-o tigaie unsă cu puţin ulei.

Pe un platou vom aranja fiecare clătită peste care întindem dulceață de prune, de căpșuni sau oricare altă dulceață sau gem de fructe; apoi ultima clătită se ornează cu bucăți de ananas proaspăt și semințe de in, de mac și de susan, jumătăți de nuci și felii de mandarină.

Decorarea tortului de clătite cu dulceață și semințe depinde de creativitatea persoanei care pregătește tortul.

6. Tort de clătite „Cușma lui Guguță

Umplutura pentru tort de clătite "Cușma lui Guguța" este cu vișine. Clătitele se pot pregăti simple, ca în rețeta 1 sau cu adaos de semințe de mac, iar umplutura se face cu vișine fără sâmburi. Clătitele sunt aranjate în straturi în formă piramidală, iar fiecare strat de clătite se unge cu cremă din smântână bătută cu zahăr și presărate cu vișine sau cu merișoare, iar clătita pe deasupra la fel. Apoi se presară rasă prin răzătoare: ciocolată neagră, ciocolată din pudră de roșcove cu nuci sau ciocolată cu migdale.

7 rețete de clătite - Produse de patiserie coapte

7. Tort de clătite cu spanac

Tortul de clătite cu legume se poate pregăti în maximum 40 de minute, depinde de numărul de clătite din care se vrea făcut tortul de clătite cu spanac.

Ingrediente pentru tortul de clătite cu legume și spanac

Cu doar 5 ingrediente se poate prepara compoziția pentru clătite decilioase:

Ingredientele și modul de preparare a umpluturii pentru tortul de clătite cu legume și spanac

  • 1 kg frunze de spanac,

  • 2 morcovi,

  • 1 păstârnac,

  • 2 – 3 cepe mari,

  • 450 g țelină,

  • 15 - 20 măsline tocate mărunt,

  • 5 – 6 căței de usturoi,

  • 5 linguri de bulion,

  • 1 linguriță de cimbru,

  • sare după gust,

  • 2 linguri de ulei.

Frunzele de spanac vor fi bine spălate și puse la fiert într-o cratiță cu apă cât să acopere frunzele de spanac. Separat vom pegăti celelalte legume (curățate și spălate), toate rădăcinoasele date prin răzuitoarea mică, iar ceapa tăiată mărunt; se pun la fiert într-o oală cu apa în care au fiert frunzele de spanac, iar cantitatea de apă nu trebuie să depășească nivelul legumelor puse la fiert. Se adaugă măslinele tocate mărunt, bulionul și sarea, iar când legumele s-au fiert se pun și frunzele de spanac fierte și mărunțite. Se condimentează cu usturoi și cimbru, se mai lasă încă câteva minute să fiarbă, apoi se pune și uleiul și se oprește procesul de fierbere.

Modul de preparare al tortului de clătite cu legume și spanac

Se pun ingredientele pentru clătite într-un castron şi se bat bine cu telul pentru a obţine o compoziţie fără cocoloaşe, apoi urmează coptul clătitelor într-o tigaie unsă cu puţin ulei. Peste fiecare clătită vom întinde umplutură de legume și spanac și ultima clătită o vom orna după preferință. Pentru forma de zâmbăreț (ornamentul ales de noi), se aranjează o frunză de salată spălată și bine scuturată de apă și jumătăți de roși cherry peste ultima clătită din tortul de clătite cu legume și spanac.