Nimic nu e mai păgubos decât aromatizarea artificială a produselor alimentare, cosmetice şi nu numai. Se spune că femeile cumpără „cu nasul”, dar şi bărbaţii cumpără uneori atraşi de miros... Astăzi mai toate produse alimentare şi cosmetice sunt aromatizate artificial, cu arome sintetice florale (care sunt folosite în odorizarea unei largi varietăţi de produse, precum: parfumuri, creme, cosmetice, detergenţi, săpunuri, cerneluri tipografice, hârtie, dezinfectante pentru încăperi, lacuri şi vopsele, chiar şi pentru aromatizarea nutreţului, etc.) sau de fructe (portocale, nuci, piersici, cireşe, vişine, pere, caise, ananas, banane, zmeură, căpşuni, coacăze, struguri, citrice, etc.), de miere, de pâine, de cacao, de carne etc.

produse de patiserie

Vă invit astăzi la bogăţia de nutrienţi pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o în natură şi să ne hrănim sănătos cu nuci şi fructe, nu cu arome artificiale...

Atât miezul de nucă, cât și frunzele de nuci conțin o bogăție de nutrienți benefici în combaterea multor boli, precum: accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, afecțiuni ale aparatului auditiv, diabet, diverticulită și alte afecțiuni ale intestinelor, chisturi ovariene și fibroame, afecțiuni ale oaselor, rahitism și scleroză în plăci, afecțiuni dentare, cancer și altele.

Aşadar, aici am scris 7 deserturi delicioase cu nuci şi fructe, foarte uşor de preparat!

 

1. Rețetă de biscuiți cu lavandă, trandafir și mușețel

Biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel sunt ușor de pregătit și foarte delicioși, ceva asemănător ne pregătea bunicul din partea mamei, care a fost bucătar.

biscuiţi cu trandafiri, lavanda, muşeţel şi făină de migdale

Ingrediente pentru biscuiții cu lavandă, trandafir, muşeţel şi făină de migdale

  • 500 g făină obținută prin râșnirea a 500 g mix “6 cereale”,
  • 150 g făină de migdale,
  • 250 ml apă în care clocotim flori comestibile: un pliculeț de ceai de mușețel, un crenguță de lavandă și petalele bine spălate ale unui trandafir de dulceață și după clocot se strecoară,
  • 4 -5 linguri de ulei din semințe de floarea-soarelui,
  • coajă răzuită de la o lămâie,
  • 2 linguri de pudră de roșcove,
  • 3 – 4 linguri de zahăr brut din treistie de zahăr,
  • un pliculeț de praf de copt stins în zeamă de lămâie,
  • albușul bătut spumă de la 2 ouă și apoi adăugate și gălbenușurile.

Mod de preparare a biscuiţilor cu lavandă, trandafir, muşeţel şi migdale

După ce amestecăm toate ingredientele într-un vas până obținem o cocă de consindență ușor de modelat; trecem coca prin forma de biscuiți de la mașina de tocat și o tăiem pentru a avea biscuiți de cel mult 4 – 5 cm. Pe o tavă unsă, cu puțin ulei de semințe de floarea-soarelui, vom aranja biscuiții pentru operațiunea de coacere, care nu va dura mai mult de 20 de minute, după ce am încălzit cuptorul timp de 10 minute înainte de a pune la copt tava cu biscuiții cu lavandă, trandafir, mușețelşi migdale. Ușor rumeniți și puțin crocanți, biscuiții cu lavandă, trandafir, mușețel şi migdale sunt excelenți.

Pot fi serviți ca atare sau cu ceai de fructe de pădure, de căpșuni, de tei (la cină) sau cu ceaiul preferat de fiecare.

 

2. Bomboane cu goji şi nuci

În 15 minute putem pregăti bomboane de casă cu goji şi nuci, foarte dorite de toţi cei mici sau mari, mai ales când ne pregătim pentru sărbători sau pentru aniversarea zilei de naştere. Gustoase şi foarte sănătoase datorită conţinutului bogat de nutrienţi pe care le conţin nucile şi goji, ingrediente care măresc savoarea bomboanelor.

bomboane cu nuci

Ingrediente

Mod de preparare

Se lasă la muait de seara fructele goji în tr-un vas cu apă, cât să acopere puţin cantitatea de goji. Fructele de goji se vor înmuia bine, astfel date prin blender – vom putea obţine o cremă de goji gustoasă.

Se râşnesc nucile, migdalele şi caju – ul, apoi se adaugă peste crema de goji. Se adaugă nuca de cocos până compoziţia devine consistentă. Se formează biluţe pe care le trecem prin nucă de cocos, care ve aranjează frumos în cupe cupcakes pentru decorarea bomboanelor.

 

3.Salată de fructe cu migdale

Salata de fructe nu este doar apetisantă, ci este foarte sănătoasă! Salata de fructe poate fi servită în orice moment din zi şi poate înlocui chiar meniul încărcat pe care îl consumăm la cină, astfel ne vom putea odihni mai bine.

salată cu fructe

Ingrediente pentru salata de fructe cu migdale

  • 1 pomelo potrivit ca mărime,
  • 1-2 banane,
  • 4 mere roşii,
  • 7-8 migdale (sau miezul de la 10 nuci)
  • 4-5 kiwi,
  • 6 -7 porticale potrivite,
  • 150 g de stafide înmuiate în apă timp de 15 – 20 minute,
  • bobiţele de la o rodie pentru design de pe frişcă (dacă doriţi să ornaţi salata de fructe cu frişcă).

Mod de preparare a salatei de fructe cu migdale

  1. Se curaţă fructele de coajă (citricele) şi merele se spală bine, apoi se taie felii sau bucăţi.

  2. Peste fructele tăiate frumos, se adaugă migdalele şi stafidele care au fost lăsate la muiat, după ce le scurgem de apa în care au stat.

Salata de fructe poate fi servită ca atare sau ornată cu nucă de cocos sau cu frişcă.

 

4. Tort de îngheţată cu fructe, caju şi migdale

Tortul de îngheţată cu fructe, caju şi migdale poate fi varianta excelentă pentru sărbătorirea ocaziilor speciale: aniversarea zilei de naştere, de cununie, etc.

tort de ăngheţată cu fructe, caju şi migdale

Ingrediente pentru tortul de înghețată cu fructe

Mod de preparare:

  1. Spălați bine căpșunile și zmeura, apoi se mixează împreună cu 250 ml lapte de caju și 10 g inulină, până se obține o cremă pufoasă.

  2. Afinele și murele bine spălate, se pregătesc la fel ca și compoziția anterioară, dar într-un bol separat. Dacă doriți obținerea unor crème mai groase, atunci se poate adăuga pudră de migdale.

  3. A treia cremă de înghețată va fi de culoare ciocolatie, căci vom mixa curmalele, pudra de roșcove, stafidele, 10 g de inulină și 400 ml de lapte de caju.

Într-un bol vom aranja un prim strat de rondele din cereale expandate (pot fi folosite și pișcoturi), peste care vom adăuga un strat din crema de căpșuni și zmeură, apoi vom garnisi cu jumătate din crema obșinută din curmale și stafide. Apoi putem adăuga bucăți mici de caju, alune sau migdale. Se aranjează în continuare straturi de creme din compozițiile rămase și vom decora tortul de înghețată cu căpșuni, mure, caise sau rondele de kiwi sau alte fructe, după preferință.
 

5. Plăcintă cu mere şi nuci

Plăcinta cu mere și nuci este delicioasă, fiind un ”oaspete” frecvent în bucătăria mea. Și sunt sigură că nu doar în bucătăria mea...

Plăcintă cu mere şi nuci

Ingrediente pentru aluatul plăcintei

  • 15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)

  • o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)

  • 13 linguri de ulei

  • 8 – 10 linguri de zahăr

  • 1 praf de copt

  • drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)

  • 1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)

  • o jumătate linguriță de sare

Mod de preparare pentru aluat

Toate ingredientele se amestecă bine într-un bol și se frământă bine până devine o cocă omogenă. Se lasă la temperatura camerei până pregătim merele pentru plăcintă.

Ingrediente pentru compoziția dintre foile de plăcintă

Compoziția plăcintei poate fi făcută fie cu mere, fie cu dovleac sau alte fructe (pere, gutui etc.)

Mod de preparare a compoziție din mere

  1. Se spală merele, se curăță și se rad. Dacă sunt prea acre se amestecă cu 1-2 plicuri de zahăr vanilat.

  2. Se întind foi subțiri din coca pregătită anterior și se așează o foie de aluat într-o tavă unsă cu puțin ulei, peste care se aranjează compoziția de mere rase și nuci după preferință (alune de pădure, migdale, caju, nuci pecan, nuci macadamia), acoperită apoi de o altă foaie de aluat.

  1. Se pune tava la copt în cuptor timp de 15 – 20 de minute, până ce aluatul de deasupra se rumenește.

  2. Se taie plăcinta fie în formă de patrate, fie în formă de romburi care se pot servi ca atare sau pudrate cu zahăr pudră.

 

6. Plăcintă cu dovleac, curmale şi migdale

Foarte asemănător de preparat ca şi plăcinta cu mere şi nuci; plăcinta cu dovleac, curmale şi migdale este foarte bună şi poate constitui o variantă culinară preferabilă la micul dejun cu o cană de lapte proaspăt.

Plăcintă cu dovleac

 Ingrediente pentru plăcinta cu dovleac, curmale şi migdale

  • 2 kg de dovleac

  • 5 linguri de zahăr

  • 3 linguri de ulei de măsline

  • 2 plicuri de zahăr vanilat

  • 7 - 8 curmale

  • 5 linguri de semințe de dovleac

  • 5 linguri de stafide

  • aluat (vezi mai jos)

 Ingrediente pentru aluat

  • 15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)

  • o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)

  • 5 linguri de ulei

  • 8 – 10 linguri de zahăr

  • 1 praf de copt

  • drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)

  • 1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)

  • făină de migdale (15 – 20 de migdale râşnite)

  • o jumătate linguriță de sare

 Mod de preparare a plăcintei cu dovleac, curmale şi migdale

  1. Se pregătește aluatul: toate ingredientele se amestecă până se obține o cocă bine frământată. Se lasă la crescut 15 - 20 de minute, timp în care ne ocupăm de compoziția de dovleac pentru plăcintă.

  2. Spălăm dovleacul pentru a nu avea urme de pământ pe coajă, apoi îl porționăm în bucăți. Curățăm bucățile de dovleac de coajă, iar după ce le spălăm, le dăm pprin răzuitoarea mică. Compoziția obținută, în urma operațiuni de răzuire, se așează într-o cratiță cu 2 linguri de ulei de măsline, 5 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat și se călește la foc potrivit timp de 10 minute. Se lasă la răcit până pregătim foile din aluat pentru plăcintă.

  3. Aluatul pregătit (vezi punctul 1) se împarte în bucăți din care se întind foi de plăcintă nici groase, nici prea subțiri. Se unge o tavă pentru copt cu 1 lingură de ulei de măsline, apoi se așează în tavă o foaie de aluat. Peste această foaie de aluat se aranjează un strat din compoziția de dovleac pregătită anterior. Apoi adăugăm bucăți din cele 7 – 8 curmale, cele 5 linguri semințe de dovleac și stafidele.

  4. Peste ingredientele deja aranjate se întinde o altă foie de aluat, după care tava se pune îm cuptor și se coace plăcinta la foc potrivit până se rumenește frumos. Timp de coacere 15 minute, dacă cuptorul a fost preîncălzit anterior.

  5. Când plăcinta este gata se taie și se consumă ca atare sau presărate cu zahăr pudră. Se servește călduță ca desert sau la cină cu un pahar de suc natural de fructe sau cu o cană de ceai, după preferință.

 

7. Plăcintă de gutui cu nuci şi seminţe

Ne aflăm la început de toamnă şi curând vom avea şi gutuile în panere, aşadar merită să încercăm şi o plăcintă de gutui cu nuci şi seminţe.

Plăcintă de gutui cu nuci

Ingrediente pentru plăcinta de gutui cu nuci şi seminţe

  • 1,5 kg de gutui

  • 15 linguri de zahăr

  • 3 linguri ulei de măsline

  • 2 plicuri de zahăr vanilat

  • miez de nucă (de la 10 nuci)

  • 2 linguri cu semințe de susan

  • 10 migdale

  • aluat (vezi mai jos)

Ingrediente pentru aluat

  • 15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)

  • o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)

  • 5 linguri de ulei

  • 8 – 10 linguri de zahăr

  • 1 praf de copt

  • drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)

  • 1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)

  • o jumătate linguriță de sare

Mod de preparare a plăcintei de gutui cu nuci şi seminţe

  1. Se pregătește aluatul: toate ingredientele se amestecă până se obține o cocă bine frământată. Se lasă la crescut 15 - 20 de minute, timp în care ne ocupăm de compoziția de gutuie pentru plăcintă.

  2. Spălăm gutuile și le dăm prin răzuitoarea mică, apoi se călesc la foc potrivit timp de 10 minute împreună cu cele 2 linguri de ulei de măsline, 15 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat. Se lasă la răcit până pregătim foile din aluat pentru plăcintă.

  3. Aluatul pregătit, cum am specificat la punctul 1, se împarte în bucăți din care se întind foi de plăcintă nici groase, nici foarte subțiri. Se unge o tavă pentru copt cu 1 lingură de ulei de măsline, apoi se așează în tavă o foaie de aluat. Peste această foaie de aluat se aranjează un strat din compoziția de gutuie, pregătită anterior. Apoi adăugăm bucăți din cele 10 nuci, cele 2 linguri cu semințe de susan și migdalele.

  4. Peste ingredientele deja aranjate se întinde o altă foie de aluat, după care tava se pune la cuptor și se coace plăcinta la foc potrivit până se rumenește frumos. Timp de coacere 15 minute, dacă cuptorul a fost preîncălzit anterior.

  5. Când plăcinta este gata se taie și se consumă ca atare sau presărate cu zahăr pudră. Se servește după preferință: la micul dejun împreună cu o cană de lapte (de soia, de migdale sau de orez), ca desert la masa de la prânz sau la cină cu un pahar de suc natural de fructe sau cu o cană de ceai de: măceșe, fructe de pădure, mere, rodie, tropical, căpșuni, mure, lămâie sau oricare alt sortiment de ceai pe care îl preferăm.

 

Vă doresc multă sănătate!