5 reţete de pate-uri din legume şi leguminoase

0 Comentează
Share:
Legumele, fructele, cerealele, apa, odihna şi căldura sunt vitale pentru sănătatea oamenilor. Astăzi voi scrie câteva reţete de pate-uri din legume şi leguminoase (năut, soia, linte, etc.), foarte uşor de preparat, hrănitoare şi gustoase.
Pateu de soia

1. Pate de năut cu avocado

Ingrediente pentru pateul de năut cu avocado

  • 1/2 cutie de năut,

  • 25 -30 măsline fără sâmburi,

  • 3 -4 căţei de usturoi,

  • 2-3 linguri de bulion,

  • o legătură de pătrunjel verde,

  • un avocado,

  • o lingură de ulei de seminţe de floarea-soarelui sau de ulei de măsline,

  • sare după gust.

Modul de preparare pentru pate de năut şi avocado

  1. Se spală bine verdeaţa şi se toacă mărunt.

  2. Se pun toate ingredientele într-un vas şi se mixează până se obţine o pastă omogenă.

    Se poate servi pe felii de pâine sau cu salată de verdeţuri şi roşii.

2. Pate de ţelină şi morcov

Foarte gustos şi sănătos, pateul de ţelină şi morcov este gata în doar 15 minute.

Ingrediente pentru pateu de ţelină cu morcov

  • 1- 2 ţeline medii
  • 2 morcovi
  • 1 cană maioneză vegetală de soia,
  • sare după gust.

Modul de preparare pentru pate de ţelină cu morcov

Morcovul şi țelina se curăţă şi se spală, apoi se răzuiesc pe răzuitoare mică. Se trec câteva minute prin proces de blendărire, apoi se amestecă cu maioneza vegetală din soia sau se poate folosi şi maioneză de ou. Dacă compoziţia obţinută nu este suficient de sărată mai adăugăm puţină sare pentru ca pateul de ţelină cu morcov să aibă un gust excelent.

3. Pate de soia

Foarte hrănitor şi bun la gust, pateul de soia poate fi consumat şi la micul dejun, dar şi la prânz.

Ingrediente pentru pate de soia

1/2 kg de soia boabe fierte,

  • 2 cepe,
  • 3-4 căţei de usturoi,
  • 4 linguri de bulion de roşii,
  • 2 linguri bulion de ardei roşu,
  • 2 linguri de ulei de seminţe de floarea-soarelui (se poate folosi şi ulei din seminţe de susam sau din sâmburi de struguri),
  • 2 linguriţe de cimbru uscat,
  • puţină sare dacă mai este necesar (bulionul de tomate şi de ardei s-ar putea să fie cu un conţinut mai mare de sare şi nu va mai trebui să adăugăm sare compoziţiei de pateu de soia).

Modul de preparare pentru pate de soia

Se lasă peste noapte la muiat boabele de soia, se scurg de apa în care au stat şi se pun într-o cratiţă să se firbă puţin împreună cu toate celelalte ingrediente timp de 20 de minute, având grijă ca apa care trebuie să acopere puţin toate ingredientele puse la fiert să nu scadă şi să se afume compoziţia (se va folosi o paletă de lemn pentru a amesteca continuu, din momentul în care se ajunge la clocot). Apoi compoziţia se ia de pe foc şi se bledăreşte când este încă caldă. Se condimentează cu cimbru şi usturoi şi se consumă fie pe pâine, fie se ca garnitură pentru salate de rădăcinoase sau de frunze verzi (A se vedea articolul 10 reţete de salate pentru detoxifierea organismului).

4. Pate de ciuperci

Gustos şi rapid de preparat, pateul de ciuperci este meniul ideal pentru micul dejun.

Ingredinte pentru pateu de ciuperci

  • 1 kg de ciuperci fierte,
  • 2 cepe tăiate mărunt
  • sare după gust,
  • o lingură de ulei de floarea-soarelui.

Mod de preparare pentru un pateu de ciuperci foarte delicios

  1. Se aleg ciuperci proaspete, se spală şi se pun la fiert.
  2. Se scurg de apă şi pun în blender pentru a obţine o pastă fină.
  3. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, sarea şi uleiul (se poare folosi şi ulei de susan sau de in).
  4. Pateul de ciuperci se pune pe felii de pâine, ornamentat cu felii de roşii (se poate şi puţin ketchup), cu rondele de morcovi sau de castravete.

5. Pate de conopidă cu migdale şi măsline

Pateurile din legumele crucifere - din categoria cărora face parte și conopida, alături de boroccoli, varză și ridichii - sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente care pot fi incluse în dieta omului. Iată şi reţeta mea de conopidă cu migdale şi măsline:

Ingrediente

  • 1kg de conopidă,

  • 15 migdale,

  • 4 - 6 măsline,

  • 2 -3 căței de usturoi,

  • 3 crenguțe de pătrunjel verde,

  • sare după gust,

  • 3-4 lingurițe zeamă de lămâie.

Modul de preparare pentru pate de conopidă cu migdale și măsline

  1. Se spală conopida și se așează într-o cratiță la fiert 15 -20 de minute, până ce bucățile de conopidă se fierb bine.

  2. Se scurg bucățile de conopidă de apa în care au fiert, apoi se pun în vasul de mixare.

  3. Se adaugă toate ingredientele și se mixează până se obține o pastă fină și gustoasă.

Se servește pe pâine sau ca aperitiv alături de felii de roșii, castraveți sau ardei.

Poftă bună!