5 fructe care te ajută să slăbești
Lupta cu kilogramele este o strădanie grea pentru foarte multă lume.
Astfel o examinare efectuată de 5 oameni de știință de la Universitatea Newcastle din Australia, care s-a bazat pe 25 de studii în care au fost incluși 196211 de participanți (majoritatea femei, supraponderale/obeze), a ajuns la concluzia că aproximativ 20% dintre participanți sufereau de adiție la mâncare.
Ce poți face pentru a slăbi?! Poți desigur să recurgi la metoda înfometării. Cât timp va ține aceasta?
Cât de eficientă va fi, mai ales pe termen lung? Și, nu în ultimul rând, care vor fi efectele ei asupra sănătății?
Ce-ar fi însă să mănânci anumite alimente gustoase și sănătoase care să te ajute în lupta ta cu kologramele?!
Iată o listă de 5 fructe care pot fi de ajutor în lupta cu kilogramele, mâncând...
1. Pere
O pară de dimensiune medie (178 g) furnizează doar 103 calorii. În același timp, aceasta oferă 5. 5 g de fibre alimentare, ceea ce reprezintă 22% din necesarul zilnic de fibre. Conform Institutului de Medicină (Institute of Medicine) femeile au nevoie de 25 g de fibre în fiecare zi, iar bărbații de 38 g. Foarte mulți oameni însă nu reușesc să consume nici măcar jumătate din necesarul recomandat, cu rezultatele negative de rigoare manifestate în planul unei sănătăți șubrezite.
Fibrele alimentare joacă un rol foarte important atât în efortul de slăbire, cât și pentru sănătatea tractului digestiv. La contactul cu apa, care se găsește în tractul digestiv, fibrele se măresc în volum chiar și de câteva ori. Rezultatul? Un simțământ satisfăcător de sațietate. Iar o persoană care se simte sătulă încetează, în mod normal, să mai mânânce. În plus, fibrele acționează precum un burete asupra colesterolului, absorbindu-l și eliminându-l din organism. Ceea ce este foarte important pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
Nu în ultimul rând, perele sunt bogate în vitaminele C și K, o pară de de dimensiune medie acoperind necesarul zilnic de vitamina C în proporție de 12%, iar de vitamina K în proporție de 10%. Vitamina C este un antioxidant puternic care acționează în mediul apos din organism, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Vitamina K este esențială pentru funcția de coagulare a sângelui. Aceasta este de asemenea importantă pentru menținerea și întărirea masei osoase.
Citește și... Fibrele - de ce sunt atât de importante pentru sănătate și vitalitate?
2. Afine
O cană de afine (148 g) furnizează doar 84 de calorii, oferind totodată 3, 6 g de fibre (14% din necesarul zilnic). Afinele sunt promovate de foarte mulți nutriționiști ca superalimente. De ce?
Lista de beneficii pe care le aduce consumul de afine este lungă:
-
Afinele sunt niște fructe extrem de bogate în antioxidanți. Astfel în testul ORAC (oxygen radical absorption capacity) afinele s-au plasat pe locul doi (cu un scor de 14000), în spatele fructelor goji (scor 25000). Antioxidanții vânează și neutralizează radicalii liberi. Radicalii liberi sunt considerați a fi răspunzători de declanșarea unei palete largi de boli, inclusiv a cancerului, fiind totodată una din cauzele principale care duce la îmbătrânirea organismului. Bogăția de antioxidanți care să găsește în afine te ajută să rămâi mai tânăr și mai sănătos.
-
Afinele îmbunătățesc activitatea creierului, fiind de ajutor în combaterea bolilor Alzheimer și Parkinson.
-
Protejează pielea, prin antioxidanții pe care îi conține, de acțiunea radicalilor liberi;
-
Protejează vezica urinară de infecții, deoarece antioxidanții conținuți în afine împiedică bacteriile să se fixeze pe pereții vezicii urinare.
-
Te ajută să ai ochi sănătoși, ajutându-te să diminuezi riscurile de boli ale ochilor odată cu înaintarea în vârstă (cataractă, degerare maculară, retinopatie diabetică). În timpul celui de-al doilea război mondial piloții englezi obișnuiau să consume afine pentru a-și îmbunătăți vederea nocturnă. Afinele, de asemenea, sunt incluse și în alimentația cosmonauților.
-
Slabe în calorii, afinele te ajută să dai jos kilogramele nedorite.
-
Îți ajută digestia cu ajutorul fibrelor conținute, fiind de ajutor și în ameliorarea și prevenirea constipației.
3. Prune uscate
Universitatea din Liverpool a desfășurat o cercetare care a inclus 100 de participanți supraponderali și obezi, a căror alimentație conținea puține fibre. Cercetarea s-a întins pe o perioadă de 12 săptămâni. Scopul cercetării a fost aflarea răspunsului la întrebarea dacă includerea prunelor uscate în dieta de slăbire ajută sau nu la pierderea în greutate.
Participanții au fost împărțiți în două grupe: cei din prima grupă au fost îndrumați să consume prune uscate - femeile 140 grame/zi, bărbații 171 grame/zi; cei din grupa a doua au urmat o serie de sfaturi cu privire la consumarea unor gustări sănătoase. La sfârșitul cercetării s-a constat că membrii primei grupe au pierdut în medie 2 kg din greutate și 2, 5 cm din talie. Membrii celeilalte grupe au pierdut în medie doar 1, 5 kg din greutate și 1, 7 cm din talie.
Cercetarea a mai relevat faptul că cei care au consumat prune uscate au experimentat cea mai mare pierdere din greutate în ultimele 4 săptămâni ale studiului. După 8 săptămâni, aceștia au raportat simțăminte mărite de sațietate. Remarcabil este și faptul că, în ciuda dozelor zilnice ridicate, prunele deshidratate au fost tolerate foarte bine.
Citește și... Prunele - gustoase și sănătoase
4. Ananas
Ananasul poate fi inclus fără rezerve în meniul persoanelor care și-au propus să slăbească - 100 g de ananas oferă doar 50 calorii. Slab în calorii, atât fructul în sine, cât și sucul proaspăt de ananas este de mare ajutor în curele de slăbire. Cu o condiție însă: să fie servit înaintea mesei, ceea ce contribuie la reducerea apetitului.
Ananasul se remarcă printr-un conținut bogat de vitamina C – 100 g de ananas acoperind necesarul de vitamina C în proporție de 80%. Ananasul mai este foarte bogat și în mangan, un mineral important pentru reproducere și buna funcționare a sistemului nervos central.
Ananasul este nutritiv, savuros, vitaminizant, remineralizant, are efecte revigorante, antiinflamatore, detoxifiante, purgative, antidepresive, iar dr. Geoge D. Pamplona-Roger, autorul cărții „Sănătatea prin alimentație” îl recomandă - alături de papaya, zucchini, cartofi și bamele - pentru îmbunătățirea digestiei.
Citește și... 15 curiozități despre ananas
5. Cireșe
Din cauza gustului lor cu totul deosebit cireșele sunt îndrăgite de foarte multă lume și, mai ales, de către copii. Sărace în calorii (o cană de cireșe – 138 g – oferă doar 87 calorii), însă bogate în fibre, cireșele sunt foarte eficiente în potolirea foamei.
Dr. Valnet, distins fitoterapeut francez, recomandă consumul de cireşe pentru efectul lor depurativ (datorită pectinei - fibră vegetală solubilă conţinută de cireşe), ajutând la eliminarea reziduurilor şi toxinelor din organism.
Un somn odihnitor și liniștit este foarte important pentru sănătatea oricărei persoane și – mai ales – pentru cei care doresc să slăbească. O persoană care nu a dormit bine va căuta să compenseze disconfortul lipsei de odihnă pe alte planuri... cum ar fi mâncând. Ceea ce va duce desigur la acumularea de kilograme. Cireșele, alături de miezul de nucă și ovăz, sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care are un rol important în inducerea unui somn satisfăcător. În mod normal, un organism tânăr și sănătos este capabil să secrete melatonină. Însă pe măsură ce omul îmbătrânește această capacitate se diminuează, caz în care este important să asiguri surse externe de melatonină.
Cireșele mai sunt de folos în refacerea de după un efort fizic susținut, reducând intensitatea durerilor musculare.
Nu în ultimul rând, cireșele sunt de ajutor în tratare acneei și a erupților cutanate. Acneea, după cum se știe, se datorează contaminării organismului cu toxine. Vitaminele și mineralele conținute în cireșe ajută la eliminarea toxinelor.
Lista de fructe de mai sus nu este nici pe departe exhaustivă. Există desigur și alte fructe care pot fi de ajutor în efortul de slăbire. Cum ar fi, de exemplu, merele, strugurii, prunele, grepfrutul, fructele de pădure (murele, zmeura, căpșunele). Lista putând cu siguranță să fie continuată...
Comentarii