5 curiozități despre albine
Scurtă istorie despre creșterea albinelor
Omul a fost întotdeauna interesat de albine, a apreciat mierea pe care acestea o produc, iar mai înainte de a practica apicultura furau mierea găsită în stupii albinelor sălbatice, jefuindu-le astfel stupii.
Despre egipteni se scrie că practicau apicultura (pe la mijlocul mileniului al -III-lea înainte de Hr.) și că au coborât și au urcat Nilul pentru a-și aduna albinele în cele mai bogate pajiști ale țării. Despre greci și despre romani se spune că-și creșteau albinele în stupi din răchită, ceramică, plută și bronz.
Asemenea galilor ei făceau hidromel din miere și apă, o băutură alcoolică foarte populară în Evul Mediu.
Până în secolul al XVI-lea, înainte de folosirea zahărului din trestie și sfeclă, utilizarea mierii era pricipala modalitate de îndulcire a alimentelor. În ceea ce privește ceara de albine, egiptenii o foloseau pentru îmbălsămare. Tot timpul, de-a lungul secolelor, s-a folosit și la fabricarea lumânărilor, asigurând astfel luminarea locuințelor, până la inventarea energiei electrice. Mierea și produsele stupului au ajuns să fie utilizate și la fabricarea cosmeticelor naturale și ele sunt utilizate și în zilele noastre prentru prepararea diverselor delicatese culinare, precum: miere cu nuci, limonade cu fructe și miere de salcân sau polifloră, biscuiți cu alune și miere, creme cu fructe de pădure și miere, înghețate cu fistic, ciocolată și miere și altele.

Curiozități din lumea necuvântătoarelor - albina
Nume stiințific al albinei este Apis mellifica, classa insectte, specia imenoptera, familia Apide, iar mărime: 1 centimetru, greutate: 2 grame.
Durată de viață: Regina albină 4 - 5 ani, iar trântorul aproximativ 50 de zile. Albina lucrătoare are o durată de viață de 40 - 60 de zile dacă s-a născut vara și aproximativ 6 luni, dacă s-a născut toamna.
Mediu de viață: Stupul, iar albinele din mediu sălbatic își fac construcția roiului în trunchiuri de copac sau în arbori tubulari, în găuri de stâncă ori în găuri din pământ unde își au adăpostită hrana. Albinele domestice trăiesc în stupi din lemn gata instalate de apicultor.
Hrana albinelor: miere, polen și lăptișor de matcă.
Reproducere: Ovipare. Albina – mascul sau trântorul fecundează regina coloniei. Aceasta face 1000 – 3000 de ouă pe zi.
Semne particulare: Albinele trăiesc în colonie foarte organizate cu 25.000 până la 70 000 de membri.

19 Mai - prima zi calendaristică pentru noile albinuțe
Copilași, voi știți ce zi importantă este aceasta pentru albinuțe?
19 mai este ziua când încep să-și scoată capșorul și să-și înceapă zborul albinuțele.
V-ați gândit cum ați numi voi o albinuță proaspăt ieșită din celula ei.
Hai să-i dăm un nume și să-i zice nu ca în desenele acela animat, Maya the bee, ci să-i spunem albinuța Annya.
Anya, albinuța a văzut pentru prima data lumina, florile și insectele în această dimineață de primăvară – 19 mai și este destul de mare acum pentru a ieși din alveola care i-a servit ca leagăn. Am în sfârșit aripi, lăbuțe, antene... Pe scurt acum albinuța Annya este acum o albina adultă, care în urmă cu 21 de zile nu era decât un ou depus de regina stupului (matca – albina regina) și o altă albină doică s-a ocupat de mine, ca eu albinuța Annya să cresc cu lătișor de matcă, să mă hrănesc și coconul de mătase să mi-l țes, loc unde să mă adăpostesc și să fiu bine ferită și unde am avut loc de a mă transforma încet, încet într-o nimfă, Așa albinuța Annya a stat timp de 12 zile nemișcată în celula ei cu capac din ceară toate acestea făcute de albinele adulte, iar apoi când zumzetul de albine au roit peste tot, albinuța Annya a știut din instinct că e prima mea zi de zbor și asta din instinctul lăsat în noi de Creatorul naturii – Dumnezeu.
De cum a ieșit din cocon, albinuța Ania și curățat bine aripioarele și a lăsat să cadă de pe trupul ei fiecare bucățică rămasă pe trupul ei din părticele ale coconului și acum când sunt curată pot să-mi iau zborul cu ușurință, acompaniată de albina doică. Sunt multe albinuțe tocmai ieșite din cocon și ele își iau zborul după pauza de curățarea trupușorului lor, iar împreună cu albina doică reușim să găsim drumul în stupul întunecat, plini cu zeci de faguri verticali., între care există spații de câțiva centimetri numite culoare și pe acestea ne deplasăm cu ușurință.
Astăzi albinuța Annya a făcut prima vizită în stup și și a făcut cunoștință cu albinuțele de vârsta ei, dar și cu cele mari. Este deja spre înserare și se retrage să se odihnească duă ce și-a luat porția de granule de polen și de lăptișor de matcă. Mâine va merge să vadă florile din câmpul unde sunt instalați stupii și va face antrenamentul pentru zorul de mică distanță față de stup, dar și cum trebuie să curețe stupul.
Este foarte important să știi să faci curățenie în stup, dar și foarte bine să știi că o albină ajunge să aibă mai multe activități de îndeplinit (curățenie, să fie dădacă, să fie un bun cercetaș, să fie arhitect etc.).
Fiecare albină are glande care le permit să producă substanțe ce le permit să îndeplinească deferite activități succesiv.
Stupul trebuie să fie impecabil de curat, aceasta este regula pe care o impune regina matcă, care deține monopolul și care refuză să depună ouă, dacă stupul nu e curat.
Pentru hrană albinuța Annya știe că sunt locuri din stup special amenajate cu celule pline cu miere – adevărate provizii de hrană care le ajută pe albine să treacă cu bine de timpul rece de iarnă și de începutul rece al primăverii.
5 Știați că despre albine și mierea lor - 5 curiozități despre albine
- Orhideea Ophrys este supranumită floare de albină, de ce? Seamănă atât de bine cu o albină încât insecta este atrasă de această floare și astfel se realizează polenizarea florii.
- Stiați că albinerul nu este o albină, ci o pasăre care se hrănește ciu viespi și albine, dar înainte de a le înghiți lovețte viespile sau albinele de ramuri ca să se asigure că nu vor mai avea venin și nu se va înțepa?
- Știați că cea mai mare cantitate de miere sălbatică colectată într-un sezon în același stup este 824 kg.
- Știți că afidele secretă un lichid dulce ca mierea și este o hrană prefersată de furmnici?!
- Știați că nu doar ursului îi place mierea, ci și unui alt animal care deși este carnivor, nu se dă bănut până nu ajunge la fagurii cu miere - acesta fiind bursucul sau viezurele.

Rolul apicultoriului în îngrijirea albinelor
Apicultorul crește și îngrijește albinele pentru a se bucura de produsele stupului, mai exact pentru a recolta în principal mierea și ceara. Pentru a face acest lucru, instalează în câmpul său stupi gata pregătiți cu rame mobile. Apicultorul știe să trateze albinele în cazul în care sunt infectate cu paraziți și știe să le asigure că în stupi este suficientă miere ca albinele să treacă cu bine de iernat.
Totodată apicultorul priceput va știi că așezarea stupilor este bine de organizat pe teren însorit și poziționat spre sud.
De asemenea un apicultor bun știe când este timpul de roire a stupului și va tpregăti stupi noi pentru roiul nou creat de albine.
Ceva deosebit de important pentru apicultor este să se asigure că intrarea în stup nu este prea mare și astfel să se creeze spații pentru pătrunderea nedorită a rozătoarelor sau a altor viețuitoare prădătoare, așadar intrarea în stupi va fi făcută îngustă și spațiul în care sunt amplasați stupi va fi bine monitorizat.
Comentarii