5 Compoturi cu miere pentru consum instant
Fructele exotice, dar în special cele de la noi din țară pot fi utilizate la compoturi cu miere, imediat după ce au fost lăsate puțin să se răcorească - pentru consum instant.
Fie că preferați să le beți vara mai răcoroase cu un adaos de cuburi de gheață sau iarna călduțe, compoturile din fructe exotice sau autohtone sunt foarte bune îndulcite cu puțină miere - băuturi savuroase cu arome naturale ale fructelor din care sunt făcute și cu minerale și vitamine oferite de miere (un bun energizant).
Aici sunt menționate 5 rețete de compoturi cu miere care se pot pregăti pentru a fi băute fie pe timp cald cu fructe proaspete sau pe timp de iarnă din fructe uscate.

1. Compot de corcodușe îndulcit cu miere pentru consum instant
Ingrediente: 2 – 3 kg de corcodușe spălate bine și date într-un clocot într-o oală în care apa să acopere fructele de corcoduș. Se lasă răcit pentru aproximativ 10 minute, apoi se va utiliza o sită pentru procesul de strecurare.
Corcodușele fierte rămase în sită vor fi zdrobite prin apăsare cu o paletă de lemn sau cu mâna protejată cu o mânușă de unică folosință, așa încât vom obține o pastă fină ca de nectar ce se poate îndulci cu miere.
Fie este băut călduț sau rece, compotul de corcodușe îndulcit cu miere este grozav de bun și cu multiple beneficii pentru sănătate datorită aportului de vitamine (în special vitamina C).
2. Compot de merișoare sau de cireșe de mai îndulcit cu miere
Ingrediente: Pentru compotul de merișoare sau de cireșe de mai se pot folosi atât fructe proaspete, cât și uscate. Dacă alegem să facem compot din fructe uscate este bine de știut că acestea trebuiesc lăsate să se înmoaie timp de 10 – 12 ore, apoi fierte în apa în care au stat la înmuiat și se va mai adăuga puțină apă în caz că fructele au absorbit cantitatea de apă din vas, în timpul procesul de înmuiere.
Îndulcirea cu miere pentru compotul de merișoare sau de cireșe de mai se va face după gust, după ce a fost lăsat la răcit.
Atenționare! Nu îndulciți imediat după fierbere compoturile cu fructe, indiferent de fructul ales pentru compot, ci lăsați să se mai răcească fiertura pentru ca mierea să nu-și piardă proprietăți și elementele ei nutritive.
3. Compot de zmeură sau de mure îndulcit cu miere
Ingrediente: 500 g de fructe de pădure (zmeură, mure, fragi sau altele) bine spălate se pun la fiert într-o cratiță cu apă cât să acopere fructele alese pentru compot.
Se dau într-un clocot fructele de pădure alese pentru compot, apoi se lasă la răcit. Se poate utiliza mixer-ul pentru o compoziție omogenă și o culoare mai pregnantă cu arome bine definite.
Urmează procesul de trecere prin sută pentru a separa semințele din fructele de pădure și pentru obținerea unui compot delicios ușor de băut după îndulcirea cu miere.
4. Compot din măceșe, păducel și petale de trandafir
Ingrediente: 500 g de măceșe, bine spălate (proaspete sau uscate), 250 g fructe de păducel (fructe proaspete sau uscate și 250 g de petale de trandafir de dulceață sau din cei foarte parfumați (petale proaspete sau uscate)
Toate aceste ingrediente se pun la fiert, după ce au fost trecute printr-un jet de apă, într-o clatiță cu maximum 3 litri de apă. Când fiertura a dat în clocot, se la opri procesul de fierbere și se va lăsa să se răcească. Se adaugă miere, apoi se va bea fie ca atare sau după preferință se mai poate și cu puțină lămâie.
5. Compot din fructe autohtone ( mere, pere, gutui și altele) îndulcit cu miere
În funcție de sezon sunt fructe autohtone diverse, care pot și folosite pentru compoturi instant îndulcite cu miere. După cum este facil fiecăruia de cum apar căpșunile sau mere văratice, caisele sau zarzărele, până la sezonul de toamnă, când sunt și viile coapte și se poate face astfel compot din struguri albi sau negri și se poate îndulci cu puțină miere pentru consum imediat.
Vă dorim să degustați savoarea compoturilor îndulcite cu miere și pe timp de vara se pot bea răcorite cu adaos de cuburi de gheață.
Actualizat la: 02.04.2025
Comentarii