3 rețete de perișoare pentru ciorbă: tradiționale, cu nuci sau cu turmeric și ginseng

0 Comentează
Share:

Vă salut!  Vă voi scrie astăzi rețeta de ciorbiță cu perișoare tradiționale – rețeta bunicii mele, Lencuța; căci dânsa a învățat- o pe mătușica mea să gătească așa de bine...

Ciorbă cu perișoare tradiționaleAlături de rețeta aceasta voi preciza și două variate de perișoare cu nuci și cu ginseng și turmeric, pentru cei care nu consumă perișoarele tradiționale...

Ingrediente pentru ciorba cu perișoare

Ciorbița cu perișoare este ușor de pregătit după cum veți vedea din rețeta bunicii, preluată de mătușa mea Lucica...

Mai întâi vom curăța zarzavatul pentru ciorbă și separat ingredientele pentru perișoare.

Toate aceste legume le vom curăța și le vom spăla. Apoi, în afară de ceapă pe care o vom tăiat bucățele potivite, celelalte legume le vom pune să fiarbă întregi într-o oală cu 2 litri de apă și puțină sare.

1. Perișoare cu ginseng și turmeric

Cu siguranță veți fi plăcut surprinși să vedeți că pot fi pregătite și perișoare cu ginseng și turmeric. Sunt foarte bune și sănătoase...

Ciorbiță de perișoare cu ginseng și turmeric

Ingrediente pentru perișoarele cu ginseng și turmeric

  • 2 cepe tăiate mărunt,
  • 2 căni de orez,
  • 200 g țeline răzuite,
  • 200 g morcov,
  • 200 g pătrunjel rădăcină,
  • 2 linguri de maca (ginseng peruvian),
  • 10 migdale râșnite,
  • 7 - 8 măsline tocate mărunt,
  • 1/2 linguriță de turmeric,
  • puțin cimbru,
  • sare după gust,
  • 1 lingură de ulei de măsline (dacă nu aveți ulei de măsline, se poate folosi fie ulei de floarea-soarelui).

Modul de preparare al perișoarelor cu ginseng și turmeric

Se fierbe puțin orezul cu legumele curățate spălate și tăiate mărut, apoi se lasă la răcit. După răcirea compoziției de orez cu legume, adăugăm și celelalte ingrediente și le amestecăm. Dacă compoziția este prea moale se mai pune 1 – 2 linguri de făină. Apoi formăm biluțe – perișoarele cu ginseng și turmeric. Se scot legumele puse întregi la fiert în oala de ciorbă, după care acrim ciorba cu zeamă de lămâie și potrivim de sare. Perișoarele cu ginseng și turmeric se pun în oală, rând pe rând, când ciorbița dă în clocot și se mai fierb maximum 10 minute.

 

2. Perișoare cu nuci

Perișoarele cu nuci sunt dietetice, foarte hrănitoare, pot fi pregătite fi pentru ciorbiță sau pentru sosuri de tomate și vă asigur că sunt bune pentru toți...

Perișoare cu nuci

Ingrediente pentru perișoarele cu nuci

  • 2 -3 cepe tăiate fin,
  • 3 – 4 linguri de nucă fin tocată (se poate trece prin râșniță un mix de nuci),
  • 6 - 7 linguri de orez,
  • 2 – 3 linguri de făină de hrișcă,
  • 2 linguri de ulei de migdale sau de semințe de floarea-soarelui,
  • 2 linguri de apă călduță,
  • 3 – 4 lingurițe de mix de lugume pentru supe, condiment,
  • sare după gust,
  • 7 - 8 linguri de pesmet.

Modul de preparare al perișoarelor cu nuci

Se fierbe foarte puțin orezul, cu ceapa puțin călită în apă, ulei și sare. Se lasă la răcit apoi se adaugă celelalte ingrediente, după care se modelează în formă de biluțe, perișoarele cu nuci.

După ce scoatem din ciorbă zarzavatul pus la fiert întreg, acrim cu zeamă de lămâie și potrivit de sare ciorbica, iar când dă în clocot adăugăm pe rțnd biluțele de perișoare cu nuci. Perișoarele cu nuci se fierb circa 10 – 15 minute.

 

3. Perișoare tradiționale

Perișoarele tradiționale sunt cele care erau pregătite de gospodarii mei bunici pentru nunțile din satul lor...
Perișoare cu tradiționale cu carne de pasăre

Ingrediente pentru perișoare tradiționale

  • 700 g carne tocată (fie de pasăre, de oaie sau de vită),

  • 3 cepe tocate fin,

  • 2 - 3 linguri bulion,

  • 2 ouă,

  • o legătură pătrunjel,

  • sare după gust.

Ingredientele pentru compoziția de perișoare se amestecă bine, apoi se formează perișoarele în formă de biluțe și să nu uităm un secret - mîinile să fie înmuiate cu puțin oțet după fiecare biluță formată, pentru ca perișoarele formate astfel să-și păstreze forma; după care le punem pe un capac înclinat ca să se scurgă.

Scoatem din ciorbă legumele fierte întregi, apoi adăugăm zeama de la 1 - 2 lămâi și o verificăm dacă este suficient de bună la gust sau dacă mai este necesară puțină sare. Când ciorba este în clocot, punem rând pe rând perișoarele la fiert în oala în care au fiert legumele. Lăsăm să se fiarbă încă 15 minute, apoi vom adăuga pătrunjelul spălat bine și bine mărunțit.

Ciorba cu perișoare se consumă călduță și este foarte bună cu felii de pâine cu semințe sau cu franzele cu semințe de in, susan și mac.