Ingrediente pentru ciorba cu perișoare
Ciorbița cu perișoare este ușor de pregătit după cum veți vedea din rețeta bunicii, preluată de mătușa mea Lucica...
Mai întâi vom curăța zarzavatul pentru ciorbă și separat ingredientele pentru perișoare.
Toate aceste legume le vom curăța și le vom spăla. Apoi, în afară de ceapă pe care o vom tăiat bucățele potivite, celelalte legume le vom pune să fiarbă întregi într-o oală cu 2 litri de apă și puțină sare.
1. Perișoare cu ginseng și turmeric
Cu siguranță veți fi plăcut surprinși să vedeți că pot fi pregătite și perișoare cu ginseng și turmeric. Sunt foarte bune și sănătoase...
Ingrediente pentru perișoarele cu ginseng și turmeric
- 2 cepe tăiate mărunt,
- 2 căni de orez,
- 200 g țeline răzuite,
- 200 g morcov,
- 200 g pătrunjel rădăcină,
- 2 linguri de maca (ginseng peruvian),
- 10 migdale râșnite,
- 7 - 8 măsline tocate mărunt,
- 1/2 linguriță de turmeric,
- puțin cimbru,
- sare după gust,
- 1 lingură de ulei de măsline (dacă nu aveți ulei de măsline, se poate folosi fie ulei de floarea-soarelui).
Modul de preparare al perișoarelor cu ginseng și turmeric
Se fierbe puțin orezul cu legumele curățate spălate și tăiate mărut, apoi se lasă la răcit. După răcirea compoziției de orez cu legume, adăugăm și celelalte ingrediente și le amestecăm. Dacă compoziția este prea moale se mai pune 1 – 2 linguri de făină. Apoi formăm biluțe – perișoarele cu ginseng și turmeric. Se scot legumele puse întregi la fiert în oala de ciorbă, după care acrim ciorba cu zeamă de lămâie și potrivim de sare. Perișoarele cu ginseng și turmeric se pun în oală, rând pe rând, când ciorbița dă în clocot și se mai fierb maximum 10 minute.
2. Perișoare cu nuci
Perișoarele cu nuci sunt dietetice, foarte hrănitoare, pot fi pregătite fi pentru ciorbiță sau pentru sosuri de tomate și vă asigur că sunt bune pentru toți...
Ingrediente pentru perișoarele cu nuci
- 2 -3 cepe tăiate fin,
- 3 – 4 linguri de nucă fin tocată (se poate trece prin râșniță un mix de nuci),
- 6 - 7 linguri de orez,
- 2 – 3 linguri de făină de hrișcă,
- 2 linguri de ulei de migdale sau de semințe de floarea-soarelui,
- 2 linguri de apă călduță,
- 3 – 4 lingurițe de mix de lugume pentru supe, condiment,
- sare după gust,
- 7 - 8 linguri de pesmet.
Modul de preparare al perișoarelor cu nuci
Se fierbe foarte puțin orezul, cu ceapa puțin călită în apă, ulei și sare. Se lasă la răcit apoi se adaugă celelalte ingrediente, după care se modelează în formă de biluțe, perișoarele cu nuci.
După ce scoatem din ciorbă zarzavatul pus la fiert întreg, acrim cu zeamă de lămâie și potrivit de sare ciorbica, iar când dă în clocot adăugăm pe rțnd biluțele de perișoare cu nuci. Perișoarele cu nuci se fierb circa 10 – 15 minute.
3. Perișoare tradiționale
Perișoarele tradiționale sunt cele care erau pregătite de gospodarii mei bunici pentru nunțile din satul lor...
Ingrediente pentru perișoare tradiționale
Ingredientele pentru compoziția de perișoare se amestecă bine, apoi se formează perișoarele în formă de biluțe și să nu uităm un secret - mîinile să fie înmuiate cu puțin oțet după fiecare biluță formată, pentru ca perișoarele formate astfel să-și păstreze forma; după care le punem pe un capac înclinat ca să se scurgă.
Scoatem din ciorbă legumele fierte întregi, apoi adăugăm zeama de la 1 - 2 lămâi și o verificăm dacă este suficient de bună la gust sau dacă mai este necesară puțină sare. Când ciorba este în clocot, punem rând pe rând perișoarele la fiert în oala în care au fiert legumele. Lăsăm să se fiarbă încă 15 minute, apoi vom adăuga pătrunjelul spălat bine și bine mărunțit.
Ciorba cu perișoare se consumă călduță și este foarte bună cu felii de pâine cu semințe sau cu franzele cu semințe de in, susan și mac.
Comentarii