Am vie în memorie pregătirea pentru drumeții, pe care o făceau părinții mei, căci de cele mai multe ori chifteluțele de soia erau meniul prăgătit pentru astfel de ocazii sau sărățele cu susan.
Astăzi am să scriu 3 rețete de chifteluțe, primele două sunt ale mătușicăi Lucia, în ultima variantă voi scrie cum fac eu chifteluțele cu legume.
Se pun granulele în puțină apă, apoi se lasă la scurs sau se storc bine. La fel se procedează și cu cele 200 g de pâine.
Se adaugă toate celelalte ingrediente, se amestecă, iar dacă compoziția este prea moale se mai adaugă puțină făină.
Cu o lingură se dă forma pentru chifteluțe, după care se pun la copt copt într-o tavă puțin unsă cu ulei. Se lasă în cuptor până se rumenesc frumos și pe o parte și pe cealaltă, evident după coacerea pe o parte trebuiesc întoarse și pe cealaltă parte pentru a fi bine rumenite. Unele gospodine aleg să prăjească chifteluțele în ulei, apoi să le pună pe un șervețel pentru a li se mai scurge din ulei; însă trebuie să știm că nu este recomandat pentru sănătatea organismului să se folosească prăjeli.
2. Chifteluţe cu dovlecel şi brânză
Dovlecelul este foarte bun în ciorbiţe, fie pane sau ca ingredient pentru chifteluţe. Chifteluţele cu dovlecel şi brânză se topesc în gură!!!
Ingrediente pentru chifteluţele cu dovlecel şi brânză
2 dovlecei fără seminţe, bine storşi după ce sunt raşi;
200 g brânză telemea de vacă,
4 ouă,
1 legătură mărar,
2-3 cepe,
200 g pâine muiată în puţină apă şi stoarsă bine.
Modul de preparare pentru chifteluţele cu dovlecel şi brânză
Se amestecă ingrediente, apoicu o lingură se ia compoziţie sau se pot forma biluţe date prin făină.Formele de chifteluțele cu dovlecel şi brânză se pun la copt într-o tavă puțin unsă cu ulei de floarea-soarelui. Se lasă în cuptor până se rumenesc frumos și pe o parte și pe cealaltă, evident după coacerea pe o parte trebuiesc întoarse și pe cealaltă parte pentru a fi bine rumenite. Unele gospodine aleg să prăjească chifteluțele în ulei, apoi să le pună pe un șervețel pentru a li se mai scurge din ulei; însă este mai sănătos să le coacem în cuptor.
3. Chifteluţe de legume
Chifteluţele cu legume, vă asigur că „zboară” din farfurie de bune ce sunt!
Ingrediente pentru chifteluţele cu legume
2 kg de cartofi fierţi în coajă,
200 g de ciuperci fierte,
2-3 morcovi curăţaţi, spălaţi şi răzuiţi mărunt;
1 – 2 ţeline medii,
2 căpăţâni de usturoi,
2 ouă,
puţină sare,
1 linguriţă de cimbru.
Mod de preparare pentru chifteluţele de legume
Cartofii fierţi în coajă se decojesc şi se răzuiesc mărunt, apoi se adaugă celelalte legume curăţate, spălate şi răzuite. Se amestecă toate ingredientele cu cele două ouă, usturoi, sare şi puţin cimbru, apoi se formează chifteleţele. Dacă este prea moale compoziţia se poate adăuga o mână de făină. Formele de chifteluțele cu legume se pun la copt într-o tavă puțin unsă cu ulei de floarea-soarelui. Se lasă în cuptor până se rumenesc frumos și pe o parte și pe cealaltă, evident după coacerea pe o parte trebuiesc întoarse și pe cealaltă parte pentru a fi bine rumenite. Unele gospodine aleg să prăjească chifteluțele în ulei, apoi să le pună pe un șervețel pentru a li se mai scurge din ulei; însă este mai sănătos să le coacem în cuptor.
Dragi gospodine, vă doresc reuşită la făcut de chifteluţe şi poftă bună celor ce le mănâncă!
Stocăm și/sau accesăm informații de pe dispozitivul dvs (cum ar fi module cookie) și prelucrăm date cu caracter personal (cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de dispozitiv) pentru scopuri precum: buna funcționare a site-ului, analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor.
În anumite cazuri nu ne bazăm pe consimțământ, ci pe interesul nostru legitim. Apăsați pe ”Opțiuni” pentru a afla care sunt acele cazuri și cum puteți obiecta. Aflați mai multe detalii și controlați modul în care sunt prelucrate datele dvs accesând în orice moment secțiunea Politica de Confidențialitate.
Apăsând pe ”Sunt de acord” vă exprimați consimământul cu privire la prelucrarea datelor dvs conform celor prezentate mai sus.
Comentarii