27 de curiozități din lumea nucilor!
Nucile au trecut în istoria recentă printr-o perioadă când reputația lor nu fusese tocmai cea mai bună, asta până când oamenii au realizat diferența între grăsimile ”bune” și grăsimile ”rele”.
Astăzi însă nu numai nutriționiștii, ci și tot mai mulți oameni simpli, fără școli și doctorate în nutriție, ajung la concluzia că nucile au locul lor de onoare la masa cu bucate alese!
Beneficiile aduse de consumul lor sunt pur și simplu prea mari pentru a fi ignorate. Însă cu privire la beneficiile nucilor am scris deja o mulțime de articole pe blog. Ce ar fi să mai luăm și o pauză... de curiozități din lumea nucilor?!
Curiozități despre nucile braziliene
1. Nucile braziliene se luptă pentru titlul onorabil de rege al nucilor, fiind sursa naturală cea mai bogată în seleniu. O singură nucă braziliană este, de obicei, suficientă pentru a acoperi întreaga doza zilnică recomandată de seleniu.
Seleniul este un antioxidant puternic care are un rol important în ”vânarea” și neutralizarea radicalilor liberi, ajutându-te astfel să rămâi mai tânăr și mai sănătos.
2. Nucile braziliene sunt, de asemenea, fructele celui mai longeviv copac din lume (longevitate 500 - 600 ani). Copacul în care cresc nucile braziliene poate, de asemenea, să atingă înălțimi impresionante, ajungând până la o înălțime de 40-50 de metri și la un diametru de aproape 2, 5 metri.
La o înălțime atât de mare nu sunt prea mulți doritori care să se cațere în nuc pentru a-i culege fructele, preferând să le strângă de pe jos, atunci când acestea cad în mod natural pe pământ.
În plus, capsula în care se află semințele nucilor braziliene, în număr de la 12 până la 20, cântărește între 1, 4 și 1, 8 kg.
Ce s-ar întâmpla cu țeasta ta dacă ar lua cunoștință cu o astfel de capsulă aflată în cădere de la 40-50 de metri?! Nu ar fi o experiență prea interesantă!
3. Cele mai multe nuci braziliene vin din Bolivia, nu din Brazilia. Și atunci de ce se mai numesc nuci braziliene?! Nu ar trebui să se numească nuci boliviene?!
Citește și... Nuci braziliene - beneficii și proprietăți
Curiozități despre fistic
4. Fisticul este cunoscut ca nuca zâmbitoare în Iran, iar în China ca nuca fericită. De aceea le-o fi plăcând copiilor atât de mult fisticul?! Copiii știu de unde vine fericirea!
Or fi oare la fel de fericiți și părinții când trebuie să scoată peste 70 de lei pentru un kg de fistic crud?!
5. Iran este liderul mondial care produce anual cea mai mare cantitate de fistic, fiind urmată de SUA și Turcia.
6. Legendele spun că fisticul este un simbol al fericirii și al belșugului pentru cei care se iubesc, aceștia dându-și întâlnire sub ramurile fisticului în nopțile cu lună.
Citește și... Fisticul - 20 de beneficii uimitoare pentru sănătatea ta!
Curiozități despre migdale
7. Atât fisticul, cât și migdalele au fost cunoscute oamenilor din cele mai vechi timpuri, fiind menționate în Geneza, prima carte din Biblie, în lista celor mai bune roade ale țării:
”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43: 11
8. Migdalele au o perioadă de viață foarte lungă, putând fi păstrate în frigider până la 2 ani. Viața lungă a migdalelor se datorează faptului că acestea sunt bogate în vitamina E. Consumul a doar 28 grame de migdale asigură un aport de 37% a necesarului zilnic de vitamina E.
9. Circa 40% din totalul producției de migdale este achiziționat de către producătorii... de ciocolată.
Producătorii de ciocolată nu se satură niciodată de migdale, aceștia încercând să-și facă cât mai atractive produsele nu doar prin gust, ci și prin conținutul sănătos de ingrediente. Fapt pentru care trag migdalele, arahidele sau alunele de pădure în ciocolată.
Cu toate acestea recomandarea mea este să nu vă lăsați duși de vântul ciocolatei prea mult. Consumați nucile sub forma lor naturală – de dorit crudă – aceasta este forma cu cele mai multe beneficii pentru sănătatea ta!
Citește și... Migdalele - 10 beneficii surprinzătoare pentru sănătate
Curiozități despre nucile macadamia
10. Nucile macadamia sunt considerate de unii nutriționiști drept regina nucilor, având, pe de-o parte, conținutul cel mai ridicat de grăsimi (până la 75%), iar pe de celaltă parte, cel mai scăzut conținut de proteine dintre toate nucile. Aceasta să fie oare explicația pentru gustul lor delicios?!
Cu toate acestea nu numai că nu te îngrașă, ci te și binecuvântează cu o mulțime de beneficii! Care o fi explicația?! Citește articolul Nucile macadamia - beneficii și utilizări și vei afla răspunsul...
11. Nucile macadamia, de asemenea, au coaja cea mai tare dintre toate nucile, necesitând o presiune mai mare de 21 kilograme-forță pe centimetrul pătrat pentru a fi sparte.
12. Doar 2 dintre cele 9 specii de nuc macadamia sunt comestibile, celelalte fiind nocive și/sau necomestibile.
13. Țineți nucile macadamia cât mai departe de câini – acestea sunt toxice pentru patrupedele care latră.
14. Uleiul de macadamia este un ingredient prețios în foarte multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii, prețuire care se datorează concentrației ridicate a acidului omega-7 (acidul palmiteleic).
Citește și... Nucile macadamia - beneficii și utilizări
Curiozități despre arahide
15. Cele mai consumate nuci sunt... arahidele. Două treimi (2/3) din totalul nucilor consumate sunt arahide. Americanii cheltuiesc anual 800 milioane de dolari pe aceste bunătăți.
16. Având nu unul, nu două, ci 6 orașe care poartă numele de Peanut putem fi siguri că americanii chiar sunt îndrăgostiți de arahide. Care o fi explicația?
Poate pentru că arahidele sunt o sursă excelentă de vitamina B1 (tiamina) – cunoscută și sub denumirea de vitamina bunei dispoziții?!
Dar stai! Arahidele nu sunt de fapt nuci, ci legume. Dar cui îi pasă de aceste finețuri de ordin bilogic?! Dacă lumea a hotărât că din punct de vedere practic arahidele sunt nuci, atunci acestea sunt nuci și nu ai ce-i face...
Citește și... Arahidele - beneficii și proprietăți
Curiozități despre castane
17. Nucile sunt destul de sărace în vitamina C, cu excepția castanelor. Doar 28 g de castane sunt suficiente pentru a asigura aproape 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Citește și continuarea - cireașa de pe tort se află abia la urmă!
27 de curiozități din lumea nucilor - partea a 2-a!
Ți-au plăcut curiozitățile din lumea nucilor?! Dacă răspunsul tău este afirmativ, atunci te rog să nu ții informația doar pentru tine. Fă-o cunoscută și prietenilor tăi. Distribuie articolul în rețelele sociale, trimite link-ul articolului prin e-mail cunoscuților tăi. Lasă lumea să știe!!!
» Vezi oferta de NUCI
Actualizat la: 07.06.2024
Comentarii