25 curiozități despre miere

0 Comentează
Share:

Mierea de albine este unul dintre cele mai uimitoare alimente, prezentând o mulțime de beneficii pentru sănătatea omului. Ce curiozități ascunde însă mierea?

 

1. Ce aliment este mai dulce: zahărul sau mierea?

Răspunsul corect este: mierea! Mierea este mai dulce decât zahărul aproximativ cu 25%.

2. Câte tipuri de miere există?

Astăzi sunt recunoscute mai mult de 300 tipuri de miere. Aceste varietăți depind de tipul de nectar colectat de către albine.

3. Câți aminoacizi esențiali conține mierea?

Mierea conține o varietate mare de aminoacizi, inclusiv toți cei 9 aminoacizi esențiali și toți aminoacizii neesențiali mai puțin 2 (asparagina și glutamina).

4. Câte minerale conține mierea?

Mai mult de 30 de minerale au fost găsite în miere, inclusiv toate mineralele majore (fosfor, natriu, calciu, potasiu, sulf, magneziu și clor).

5. Câte insecte produc alimente pentru om?

Albinele sunt unicele insecte care produc alimente folosite de către oameni.

6. Se strică mierea?

Mierea se păstrează foarte bine. Un vas cu miere a fost găsit în anul 1922 în mormântul faraonului Tutankhamon. Arheologii (mare curaj din partea lor) au testat mierea și... spre mirarea lor au descoperit că mierea are gust dulce de miere chiar și după mii de ani!

7. Câtă miere produce o albină?

O albină lucrătoare produce în decursul vieții sale în medie atâta miere cât să umple 1/12 (a douăsprezece parte) dintr-o linguriță de ceai.

8. De câte vizite este necesar pentru a produce un kg de miere?

Un kilogram de miere necesită vreo 4,5 milioane de vizite la flori din partea albinelor!

9. Ce fel de aliment este mierea?

Mierea este unicul aliment care conține toate substanțele necesare pentru susținerea vieții, inclusiv apă.

10. Necesită zahărul din miere să fie rafinat?

Mierea este unica formă de zahăr care nu necesită rafinare.

11. Cum indică albina direcția către sursele de polen?

Când o albină găsește ceva care poate să prezinte interes pentru stup (precum o nouă sursă de hrană), se întoarce la stupul său și... dansează! Acest mic „dans tremurător” transmite tuturor celorlalte albine exact unde se află sursa de hrană, de la direcția și distanța în care se află în raport cu stupul, până la unghiul în care se află în raport cu soarele. Chiar și atunci când albina dansează ore în șir, aceasta schimbă direcția și numărul de mișcări pe care le face pe ciclu în raport cu mișcările soarelui, așa încât să transmită locația exactă, chiar dacă este un moment diferit al zilei.

12. Poate fi mierea de ajutor în cazul infecțiilor?

Mierea este un antibiotic natural, aceasta accelerează procesul de vindecare și ajută la combaterea infecțiilor.

13. Care este sortimentul de miere cel mai scump de pe piață?

Mierea de Manuka este sortimentul cel mai scump de miere de pe piață. În același timp mierea de Manuka este și cea mai contrafăcută miere de pe fața pământului.

14. Cât de acut este mirosul albinelor?

Albinele au 170 de receptori ai mirosului și au un simț al mirosului de 50 de ori mai puternic decât un câine.

15. Câte stomacuri au albinele?

Albinele au două stomacuri – unul pentru mâncare și unul pentru depozitarea nectarului și procesarea lui în miere.

16. Câte alimente depind de albine?

Aproximativ o treime din alimentele pe care le consumăm este rezultatul polenizării albinelor.

17. Pot fi albinele folosite ca paznici?

Sunt oameni în Africa care își păzesc câmpurile de intruziunea elefanților prin plasarea stupilor de albină pe perimetrul câmpurilor.

18. Câte de bune sunt albinele la matematică?

Cercetarea pe albinele producătoare de miere a relevat faptul că albinele pot să efectueze calcule matematice simple.

19. Care sunt țările cu cea mai mare producție de miere din Europa?

România se află pe lista țărilor cu cea mai mare producție de miere (alături de Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia).

20. Câți ochi au albinele?

Albinele au 5 ochi.

21. Câtă miere consumă un om?

Un american consumă, în medie, aproximativ 600 grame de miere pe an. Ar fi interesant de aflat câtă miere consumă românul în decursul aceluiași an. Știe cineva răspunsul la această întrebare?!

22. Este menționată mierea în Biblie?

Da, mierea este menționată de mai mult de 60 ori în Biblie. Prima mențiune se află în Geneza, prima carte din Biblie:

”Israel, tatăl lor, le-a zis: „Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43:11

23. Este mierea folosită doar în nutriție?

Mierea nu fost folosită însă doar în nutriție. Tradițional mierea a fost folosită pentru tratarea unei palete foarte largi de boli: afecțiuni ale ochilor, astm bronșic, infecții ale gâtului, tuberculoză, sughiț, slăbiciune, amețeală, hepatită, constipație, infecții cu viermi, ulcere și răni, etc.

24. Poate fi mierea folosită pentru îngrijirea pielii și vindecarea rănilor?

Mierea este unul dintre cele mai vechi, poate chiar cel mai vechi, tratamente cunoscute de om pentru tratarea rănilor pielii. Aceasta ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor, stimulând totodată celule albe din sânge (responsabile de combaterea infecțiilor și a bolilor) să înceapă procesul de regenerare al țesuturilor. Mierea este eficace în tratarea atât a rănilor, cât și a arsurilor de suprafață sau parțiale.

25. Este mierea folosită în cosmetice?

Mierea este un ingredient des întâlnit în produsele cosmetice. Cercetările au demonstrat că mierea poate să distrugă bacteriile și fungii dăunători. Aceasta conține în mod natural peroxid de hidrogen, cu rol antiseptic.

Riscuri și precauții

Mierea este în general sigură cu excepția persoanelor care sunt alergice la polen.

Mierea nu este un produs sigur pentru sugaci. Nu hrăniți un copil care nu a împlinit vârsta de un an cu niciun fel de miere (din cauza riscului bacteriei Clostridium botulinum, care se poate înmulți în sistemul imatur al sugaciului și să cauzeze boli grave).

Miere - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Honey
Cod USDA: 19296

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 304 kcal 15%
Calori din carbohidrați 303.2 kcal
Calorii din lipide 0 kcal
Calorii din proteine 1 kcal
Energie 1272 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 82.4 g 27%
Fibre alimentare, total 0.2 g 1%
Glucide, total 82.12 g
Sucroză 0.89 g
Glucoză (dextroză) 35.75 g
Fructoză 40.94 g
Maltoză 1.44 g
Galactoză 3.1 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 6 mg 1%
Fier, Fe 0.42 mg 2%
Magnesiu, Mg 2 mg 1%
Fosfor, P 4 mg 0%
Potasiu, K 52 mg 1%
Sodiu, Na 4 mg 0%
Zinc, Zn 0.22 mg 1%
Cupru, Cu 0.036 mg 2%
Mangan, Mn 0.08 mg 4%
Seleniu, Se 0.8 μg 1%
Fluor, F 7 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 0.5 mg 1%
Vitamina B-1, tiamină 0 mg 0%
Vitamina B-2, riboflavină 0.038 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.121 mg 1%
Acid pantotenic 0.068 mg 1%
Vitamina B-6 0.024 mg 1%
Folat, total 2 μg 1%
Acid folic 0 μg
Folat 2 μg
Folat, DFE 2 μg
Colină, total 2.2 mg
Betaine 1.7 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 0 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0 mg 0%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 0 μg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0 g 0%
Acizi grași saturați, total 0 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
16:0 0 g
18:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0 g
18:2 undifferentiated 0 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.3 g 1%
Triptofan 0.004 g
Treonină 0.004 g
Izoleucină 0.008 g
Leucină 0.01 g
Lizină 0.008 g
Metionină 0.001 g
Cisteină 0.003 g
Fenilalanină 0.011 g
Tirozină 0.008 g
Valină 0.009 g
Arginină 0.005 g
Histidină 0.001 g
Alanină 0.006 g
Acid aspartic 0.027 g
Acid glutamic 0.018 g
Glicină 0.007 g
Prolină 0.09 g
Serină 0.006 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 17.1 g
Cenușă 0.2 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

  1. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research

  2. 11 Health Benefits of Eating a Spoonful of Honey Every Day

  3. 5 Benefits of Raw White Honey

  4. 8 Raw Honey Benefits for Health

  5. Health benefits of raw honey

  6. 7 Health Benefits of Honey

  7. King Tut’s Sweet Tooth

  8. Fun Bee and Honey Facts

  9. Fun Facts about Honey

  10. 155 Amazing Bee Facts: History, Anatomy, Legends, and More

  11. Honey

  12. Honey bee Facts