-
Nu există o părere unanimă cu privire la originile caiselor. Unii dau coroană Armeniei, alții Chinei. În timp ce o a treia grupă de istorici nu sunt de acord nici cu unii, nici cu ceilalți, plasând originile caiselor 3000 de ani în urmă în India. Oriunde nu și-ar avea originea, caisele nu a putut să stea cuminți într-un singur loc, ci au căutat să se răspândească cât mai mult pe suprafața pământului. Ceea ce – cu ajutorul farmecului și a gustului lor aparte – le-a reușit din plin, unul dintre primirele imperii care s-a lăsat cucerit de caise fiind Imperiul Persan. De acolo, în căutare de noi și noi teritorii, caisele au făcut înconjorul Mării Mediteraneene. Iar după descoperirea Americilor de către Cristofor Columb, caisele au traversat oceanul în compania exploratorilor spanioli, fiind foarte călduros primite în grădinile însorite ale Californiei.
-
Astăzi California produce – nici mai mult, nici mai puțin – vreo 95% din producția totală de caise a Statelor Unite ale Americii. Ce este de învățat de aici?! Păi... fiți, oamenilor, primitori de oaspeți! Bine faci, bine găsești!
-
Farmecul caiselor nu a lăsat rece nici măcar cosmosul! Cosmonauții americani care au efectuat misiunea Apollo au avut grijă ca fructele lor iubite să fie prezente printre alimentele luate cu ei în misiune. Scopul misiunii Apollo a fost ca să pună picorul de om pentru prima dată pe lună. Fără consumul de caise acesta ar fi fost desigur foarte greu de realizat! Sper că stai bine cu simțul umorului?!
-
Caisul produce fructe timp de vreo 25 de ani, fructele sale fiind culese cu mâna.
-
O uncie (28 grame) de caise conține suficient beta-caroten astfel încât să acopere 20% din necesarul zilnic de vitamina A. Vitamina A este de mare ajutor pentru ochii tăi, ajutându-i să-și mențină acuitatea.
-
În afară de vitamina A caisele mai sunt o sursă bună și de vitamina C, un antioxidant puternic care este unul dintre cei mai buni prieteni ai sistemului tău imunitar! Caisele mai conțin și fibre alimentare, care fac casă bună cu tractul tău digestiv.
-
Țara care produce cele mai multe caise este Turcia, aceasta fiind urmată de Iran și Uzbekistan.
-
Mai mult de jumătate din producția de caise ajunge să fie conservată din cauza sezonului scurt în care caisele sunt disponibile în stare proaspătă.
-
Pentru a selecta caise coapte pentru consum uită-te după fructele care au o culoare portocalie, nu galbenă pal sau verde, care sunt un pic moi la apăsare.
-
Caisele coapte sunt foarte dulci, fapt care este atribuit celor 3 tipuri de zahăr care se află în conținutul lor: fructoză, sucroză și glucoză.
-
Se consumă nu doar pulpa, ci și sâmburii de caise. Aceștia sunt, în funcție de soi, fie dulci, fie amari. Preferați în consum sunt desigur sâmburii dulci. În ultimul timp însă o căutare din ce în ce mai mare o au și sâmburii amari de caise, deoarece aceștia au în conținutul lor o substanță numită amigdalină despre care se crede că ar avea proprietăți anti-cancerigene.
-
O caisă de dimensiuni medii furnizează 17 calorii.
-
Caisul este un membru al familiei rosaceae (din care fac parte și trandafirii), fiind o rudă apropiată cu persicul și prunul.
-
Câteodată este destul de greu să faci distincție între caise și piersici, aceste două fructe fiind rude foarte apropiate. Dacă au perișori pe suprafața cojii, atunci este vorba de piersici. În plus, persicile tind să fie ceva mai mari la dimensiuni decât caisele. De asemenea, piersicile sunt mai puțin dulci decât caisele. Nu în ultimul rând sâmburii de caise se consumă, în timp ce sâmburii de piersici sunt evitați, fiind considerați otrăvitori.
-
În limba latină caisele sunt denumite praecocquum, ceea ce înseamnă ”persica care se coace repede".
-
Caisle nu conține grăsimi saturate, natriu sau colesterol. Fapt care desigur nu este specific doar caiselor, fiind o caracterstică des întâlnită și la celelalte fructe. Grăsimile saturate, natriul (îți aduc aminte că formula sării este NaCl) și colesterolul sunt responsabilii primari pentru o mulțime de probleme apărute în planul sănătății omului.
-
În SUA caisele au propria lor ziuă națională. Se serbează în fiecare an la data de 9 ianuarie.
-
În România caisele sunt disponibile sub forma de fructe proaspete doar vara, timp de o lună, o lună și jumătate. Aceasta însă nu înseamnă că trebuie să aștepți un an întreg, până când vine următorul sezon, pentru a te bucura de gustul incredibil al caiselor. În restul anului acestea sunt disponibile sub forma de caise uscate.
-
Datorită raportului mare dintre conținutul de fibre și volum lor, caisele uscate sunt folosite uneori pentru a ameliora constipația.
-
Dacă ați cumpărat caise care nu sunt bine coapte, atunci - pentru a le grăbi coacerea - este recomandat să le plasați într-o pungă de hârtie la temperatura camerii.
-
Chinezii din vechime credeau că fructele caisului au proprietăți care măresc fertilitatea, numindu-le ”lunile celor credincioși”.
-
Tribul Hunza, un grup mic de oameni care trăiesc în munții Himalaya, se numără printre cele mai longevime grupe de oameni de pe fața pământului. Reprezentații lor depășesc adesea vârsta venerabilă de 100 de ani, ajungând chiar și până la 120 de ani. Aceștia obișnuiesc să consume în mod regulat sâmburi de caise, fructele proaspete și cele uscate făcând, de asemenea, parte din dieta lor. Sunt caisele și sâmburii lor responsabile pentru longevitatea și vitalitatea deosebită a oamenilor Hunza? Nu știu! Un lucru însă îl pot spune cu siguranță: caisele și sâmburii de caise nu sunt o piedică în calea unei vieți cât mai lungi!
Dacă ți-a plăcut articolul, atunci te rog să-l distribui în rețeau ta de socializare. De asemenea, nu ezita să lași un comentariu dacă cunoști vreun lucru interesant despre caise pe care îl dorești să-l faci cunoscut și altora sau dacă ai vreo întrebare la care vrei să obții un răspuns.
Comentarii