15 curiozități despre ananas

0 Comentează
Share:
Țepos la exterior, dulce în interior - ananasul este un fruct ciudat care are o istorie interesantă.
ananas
S-ar putea scrie foarte multe despre acest fruct, însă mă voi limita la prezentarea, pe scurt, a următoarei liste de curiozități:
 1. Ananasul a fost răspândit în jurul lumii deoarece acesta a fost folosit de către marinarii de pe nave pentru combaterea scorbutului, o boală cauzată de deficiența vitaminei C.

 2. Deși este originar din America de Sud, astăzi producția cea mai mare de ananas vine din Asia de sud-est, Filipine și Tailanda fiind cei mai mari producători de ananas din regiune. Alte țări, mare producătoare de ananas, sunt Brazilia și Costa Rica.

 3. Știați că planta de ananas produce un singur fruct de ananas pe an?

 4. În sălbăticie planta de ananas poate să producă fructe până la 50 de ani.

 5. Fructul de ananas, așa cum îl cunoaștem noi, este de fapt rezultatul mai multor flori ale căror fructe mici s-au unit în jurul miezului comun alungit sub formă de axă.

 6. Ananasul necopt nu are neapărat un gust rău. Totuși nu vă recomand să-l mâncați. S-ar putea să vă alegeți ananascu o iritare a gâtului. În plus, fructul necopt are un efect laxativ puternic. De asemenea, au existat anumite reportaje venite de la femeile însărcinate care au pus avortul spontan pe care l-au suferit pe seama consumului de ananas necopt.

 7. Fructul de ananas crește încet, luându-i până la doi ani ca să ajungă la mărimea sa maximă. Oamenii însă nu sunt dispuși să aștepte atâta amar de timp, de aceea îl culeg mult mai devreme.

 8. Recordul mondial curent este ținut de un fruct de ananas care a cântărit 8, 28 kg, cu înălțimea de 32 cm și cu lungimea circumferinței de 66 cm. 

 9.  Sucul obținut din fructele de ananas a fost folosit în mod tradițional ca diuretic și pentru inducerea travaliului la femeile însărcinate.

 10. Bromelina – o enzimă conținută în ananas – ajută la digerarea proteinelor, contribuind astfel la îmbunătățirea digestiei. Această enzimă este, de asemenea, folosită în industria alimentară pentru frăgezirea cărnii.

 11. Bromelina mai poate fi de ajutor și în alinarea durerilor cauzate de artrită, datorită efectului de reducere a inflamațiilor pe care îl induce.

 12. Începând cu 1960, producția de ananas a crescut la nivel mondial cu 400%.

 13. Comerțul cu ananas – în stare proaspătă, sub formă de suc sau conservat - aproape că s-a dublat în ultimii 10 ani. Unul din două fructe de ananas este crescut acum pentru a fi exportat.

 14. Douăsprezece țări acoperă 90% din cererea la nivel mondial pentru fructele de ananas proaspăt. Acestea sunt: SUA, Franța, Japonia, Belgia, Italia, Germania, Canada, Spania, Marea Britanie, Olanda și Singapore.

 15. În cazul în care te vei aventura vreodată în pădurile tropicale fără de detergent de curățare în rucsac, atunci este bine să știi că sucul de ananas amestecat cu nisipul poate fi o soluție foarte bună pentru curățarea lamei de la macetă!

 
Dacă dorești să aflați mai multe despre ananas și despre multiplele beneficii pe care acesta le aduce sănătății, atunci te invit să citești următorul articol:
 
 

Bibliografie:

 1. Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2012
 2. Pineapple
 3. Pineapple: Health Benefits, Recipes, Health Risks
 4. Fun Pineapple Facts
 5. Top 10 Pineapple Producing Countries
 6. The Top 5 Pineapple Producing Countries
 7. 8 Fun Facts About Pineapple
 8. Heaviest pineapple