1. Salata de primăvară
Salata proaspătă de primăvară conține multe vitamine, nu îngrașă și are un gust bun.
Strângeți frunze tinere, delicate de păpădie, urzici, măcriș, podbal, pătlagină cu frunze subțiri sau late, frunze de coada șoricelului și asmățui.
Dacă nu aveți toate aceste plante, puteți folosi doar o parte din ele sau puteți încerca – de ce nu?! - alte combinații.
Mod de preparare
Imediat după ce se adună frunzele din plantele menționate mai sus, se spală bine și se lasă într-o sită la scurs, apoi se taie mărunt.
Se pregătește următorul sos din smântână vegetală (obținută din mixarea a 50 g de semințe de floarea soarelui decojite, sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriță pudră de usturoi sai de ceapă, o jumătate de cană de apă și puțină sare).
Se amestecă 4 - 5 linguri de smântână vegetală cu ierburile mai sus menționate tăiate mărunt, apoi adăugați puțină ceapă verde tăiată fin. Pentru un gust mai aromat se poate adăuga și o jumătate de linguriță de mărar mărunțit.
2. Salată cu frunze de untișor
O altă rețeta de salată de primăvara este salată cu frunze de untișor (Ficaria verna - plantă ce crește primăvara în păduri, cu frunze verzi lucioase și flori galbene foarte lucitoare). Vă este cunoscută această plantă?
Fetiței mele îi place să adune florile acestei plante, iar mie îmi place să consum frunze de untișor în salate, căci acestea au un conținut mare de săruri minerale, anemonină, tanin, vitamina C, mai ales înainte de înflorire. Salata cu frunze de untișor este reconfortantă și foarte hrănitoare. Merită să încercați!
Ingrediente pentru salata cu frunze de untișor
Mod de preparare
Se spală bine frunzele de untișor și urzici, apoi se lasă puțin la scurs, timp în care spălăm castravetele și roșiile, după care le tăiem felii. Mărunțim bine urzicile și adăugam celelalte ingrediente, pe care le amestecăm cu smântâna vegetală.
3. Salată de castraveți
Salata de castraveți proaspeți este suculentă și are mereu un gust bun, fie ca aperitiv, fie ca unic meniu pe masă.
Castraveții proaspeți (din seră) sunt disponibili la fiecare piață de legume, precum și la supermarket.
Pentru salata de castraveți avem nevoie de un castravete mare și plante verzi pentru salată: ceapă verde, pătrunjel, mărar și - dacă vă place?! - limba mielului.
Mod de preparare
-
Se aleg castraveți proaspeți, subțiri, apoi se spală și se taie felii subțiri sau se dau prin răzuitoarea cu formă pentru taiat legume.
-
Se pregătește următorul sos din:
-
Se amestecă 4 - 5 linguri de smântână vegetală, puțină sare și ierburile mai sus menționate tăiate mărunt, apoi adăugați feliile de castravete și ornați totul cu felii de ridichii de lună.
4. Salată cu frunze de spanac
Salata cu frunze de spanac (Spinacia oleracea – denumirea latină) este salata mea preferată.
Verdele închis al frunzelor de spanac îmi sugerează multă vitalitate, ce se datorează conținutului considerabil de minerale și de vitamine: vitamina A și C, acid folic (foarte indicat pentru femeile însărcinate), magneziu, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, fier (cu un conținut de 2, 71 mg /100 g, proporție mai mare decât se găsește în carne), luteină și zeaxatină (carotenoizi foarte necesari pentru prevenirea pierderii vederii). Vă voi scrie cum pregătesc eu salata cu frunze de spanac.
Ingrediente:
-
500 g frunze de spanac bine spălate,
-
3-4 roșii,
-
7-8 ridichii,
-
2 castraveți potriviți ca mărime,
-
o legătură de pătrunjel,
-
o legătură de mărar,
-
2 morcovi,
-
puțină smântână vegetală.
Mod de preparare
Spanacul spălat se taie mărunt; apoi adăugăm roșiile, castraveții, morcovii și ridichiile spalăte și taiate felii. După ce spălăm mărarul și pătrunjelul, le mărunțim sau le putem mărunți în blender împreună cu ingredientele pentru smântâna vegetală. Se amestecă apoi toate ingredientele și se presară și sare după gust.
5. Salată cu semințe de chia
Ingrediente pentru 6 – 8 porții
-
1 salată verde mai mare,
-
250 g de roșii cherry,
-
o legătură de ceapă verde,
-
100 g măsline fără sâmburi,
-
1 cutie de ciuperci,
-
50 g semințe de chia,
-
3 – 4 linguri de fulgi de drojdie,
-
sare după gust,
-
1 lingură de ulei de măsline.
Mod de preparare
-
Se pun semințele de chia la înmuiat într-un vas cu apă de seara.
-
Dimineață vom avea o compoziție gelatinoasă, iar dacă aceasta este prea densă vom mai adăuga puțină apă.
-
Se spală salata, roșiile și ceapa verde; iar după ce le vom tăia, le vom adăuga peste compoziția obținută din semințele de chia.
-
Conținutul unei cutii de ciuperci îl trecem prin sită, apoi ciupercile le adăugăm peste legumele deja tocate.
-
Vom adăuga și măslinele, fulgii de drojdie, puțin ulei de măsline și sare după gust.
-
Amestecăm toate ingredientele și astfel salata cu semințe de chia este gata.
-
Putem să servim salată cu semințe de chia ca atare sau alături de preparate din: cartofi sau leguminoase (drob de soia, linte, mazăre galbenă etc.).
6. Salată cu boabe de năut
Ușor de pregătit și foarte hrănitoare, salata cu boabe de năut este gata în doar 15 - 20 de minute.
Ingrediente
-
frunzele de la 1 - 2 salate,
-
240 g de boabe de năut sau conținutul unei cutii de 400 g de năut fiert,
-
2 - 3 linguri de bulion de roșii sau o ceașcă de suc de roșii,
-
1 lingură de ulei de măsline,
-
o legătură de pătrunjel verde,
-
o legătură de ceapă verde,
-
un vârf de linguriță de curcuma,
-
sare după gust.
Mod de preparare
-
Se spală frunzele de salată și se taie fâșii subțiri.
-
Se fierb 240 g de boabe de năut sau puteți folosi boabele dintr-o cutie de năut fiert, pe care le-am lăsat să se scurgă prin sită.
-
Se spală ceapa verde și pătrunjelul și se taie mărunt, apoi se adugă împreună cu cele 2 – 3 linguri de bulion de roșii, uleiul de măsline, pudra de curcuma și sarea după gust.
-
Amestecați toate ingredientele și serviți salata cu boabe de năut ca atare sau alături de pilaf de orez brun, basmati sau integral cu morcovi.
7. Salată cu sfeclă roșie
Suculentă și reconfortantă, salata de sfeclă roșie este ideală alături de mâncarea de cartofi.
Ingrediente
-
2 morcovi potriviți,
-
1 sfeclă roșie mare,
-
1 salată verde,
-
4 - 5 fire de ceapă verde,
-
o legătură de ridichii de lună,
-
sare după gust,
-
sucul de la o jumătate de lămâie,
-
o linguriță ulei de semințe de susan sau de semințe de floarea-soarelui.
Mod de preparare
Se spală toate zarzavaturile și se taie mărunt. După preferință, morcovii pot fi tăiați rondele sau pot fi răzuiți. Se amestecă toate ingredientele cu sucul de la o jumătate de lămâie, cu o linguriță de ulei de semințe de susan sau de floarea-soarelui, apoi se adaugă sare după gust.
8. Salată cu usturoi verde
Salata cu usturoi verde este ideală pentru detoxifierea organismului de paraziți intestinali. Vrei să te bucuri de sănătate, atunci consumă zilnic usturoi!
Ingrediente
-
frunzele de la o salată verde,
-
1-2 legături de lobodă roșie,
-
1-2 legături de pătrunjel verde,
-
1-2 legături de mărar,
-
3–4 roșii (sau 3 linguri de bulion),
-
1 legătură de usturoi verde și una de ceapă verde,
-
o lingură ulei,
-
sare după gust.
Mod de preparare
Se spală verdețurile și roșiile și se taie mărunt, apoi se adaugă uleiul și sarea după gust. Această salată este ideală pentru garnisirea preparatelor din soia, linte sau năut.
9. Salată cu gulie
Vrei o rețetă de salată care se pregătește în doar 15 minute? Atunci aceasta este ceea ce îți poate fi de ajutor! Salata cu gulie este energizantă și foarte hrănitoare. Încearcă și nu vei regreta!
Ingrediente
-
2 gulii,
-
1 sfeclă roșie medie,
-
1 – 2 morcovi potriviți,
-
sucul de la o jumătate de lămâie,
-
o legătură de pătrunjel verde,
-
o lingură ulei de migdale sau de măsline,
-
sare după gust.
Mod de preparare
Se spală guliile, se curăță de coajă și se răzuiesc. La fel se procedează cu sfecla roșie și cu morcovii. Se spală pătrunjelul, se taie mărunt și se adaugă după ce se amestecă toate ingredientele cu sare și ulei.
10. Salată de andive
Benefică în curele de pierdere în greutate, dar și în pentru dieta diabeticilor, căci andivele (Cichorium endivia, denumirea latină) nu conțin decât 0, 1% grăsimi, însă au un conținut de 94, 5 % apă, vitamina B1 (tianina), B2, B6, zinc, cupru, mangan, potasiu și substanțe amărui care sunt excelente pentru stimularea funcțiile stomacului și ale ficatului. Voi ofer în continuare rețeta mea de salată cu andive.
Ingrediente
-
4 andive,
-
o legătură de ceapă verde,
-
o legătură de pătrunjel,
-
4-5 ridichii de lună feliate,
-
sucul de la o jumătate de lămâie mare,
-
15-20 de măsline fără sâmbure,
-
150 g de boabe de porumb fiert,
-
puțină sare,
-
o lingură de ulei de migdale sau de semințe de floarea soarelui.
Mod de preparare
Se spală andivele și se taie felii. Pătrunjelul, ceapa verde, ridichiile se taie frumos după ce au fost spălate anterior. Se amestecă toate ingredientele, apoi se aranjează salata cu andive în boluri de sticlă sau de porțelan, pentru a putea fi servită ca atare sau alături de: pilaf, drop, pateuri de soia sau năut, fasole bătută, mâncare de cartofi, etc.
În loc de concluzie...
Nu uitați să presărați peste salată nuci și semințe (semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, etc). De ce? La ce ajută?
-
Nucile și semințele aduc o bogăție de gusturi diferite.
-
Nucile și semințele îmbunătățesc absorbția nutrienților.
Iată ce spune dr. Joel Fuhrman, autorul cărții Superimunitatea:
”Grăsimile insuficiente din dietă pot de asemenea să compromită absorbția vitaminelor liposolubile și a compușilor fitochimici sănătoși.
Semințele și nucile sunt alimentele cele mai bogate în grăsimi.
Când mănânci semințe și nuci în cursul meselor, acizii grași asigurați măresc semnificativ absorbția micronutrienților care sprijină sistemul imunitar și a compușilor fitochimici.
De exemplu, când mănânci salată cu un sos pe bază de semințe absorbi mult mai mult din carotenoidele din legumele crude.
Anumiți factori nutritivi se absorb de peste 10 ori mai mult.”
Poftă bună!
Comentarii
Salata cu untișor