10 beneficii uimitoare ale cartofului

2 comentarii
Share:

Vă place să mâncați cartofi copți în coajă, pregătiți natur și condimentați cu mix de legume sau poate preferați piure-ul de cartofi? Cu siguranță suntem familiarizați cu gustul cartofului, căci este unul dintre alimentele de bază din bucătăria românească și nu numai.

Cartofi la tavă

Ce conțin cartofii?

Cartofii au un conținul bogat de apă (până la 75%), sodiu, fosfor, calciu, vitamina A, niacin, vitamina C, acid pantotenic, hidrați de carbon, magneziu, mangan, cupru, sulf, dar și cantități mici de acid malic și acid citric. Bine de știut este că 1 kg de cartofi asigură organismului 800 de kcal.

 

Beneficiile consumului de cartofi

Cartoful nu este doar hrănitor, ci aduce și multe beneficii pentru sănătate în întrebuințări interne sau externe, evident dacă este cultivat și crescut într-un pământ sănătos, fără pesticide.

1. Cartoful te scapă foame! Amuzant, dar adevărat, căci preparatele culinare din cartoful oferă sațietate și senzația de foame este astfel potolită timp de multe ore. Amintesc aici de marea foamete din Irlanda (1845 -1849) cauzată de mana cartofului, singura sursă de hrana a populației sărace de pe vremea aceea și care a dus la decesul unui milion de oameni.

2. Pentru sănătatea rinichilor și a inimii! Cartoful esre recomandat celor care au probleme cu rinichii și cu inima datorită conținutului bogat în potasiu (543 mg/100 g) și magneziu, care stimulează contracția miocardică și previne litiaza renală.

3. Înlocuitor cu succes al pâinii în regimul alimentar al diabeticilor! Se știe că pâinea poate fi înlocuită cu succes de un kg de cartofi fierți, care au proprietăți benefice pentru cei care sunt afectați de diabet, căci mineralele și acizii din cartofi duc la scăderea simptomelor specifice glicozuriei și a polidipsiei.

4. Sănătatea stomacului! Sucul proaspăt de cartofi este benefic în afecțiuniale aparatului digestiv, precum: gastrite hiperacide, dispepsii și ulcere gastrice sau duodenale.

5. Te scapă de hepatită! Un corp sănătos putem avea dacă știm că și curele cu suc din cartof crud sunt eficiente în afecțiuni ale ficatului, mai ales pentru cei care suferă de litiază biliară.

6. Cartoful gătit dietetic nu îngașă! Fripturile și sosurile care sunt aranjate lângă piure sunt cele care duc la îngrășare, dar și cartofi care sunt gătiți în ulei mult îngrașă, iar cei prăjiți sunt chiar nesănătoși, datorită procesului de prăjire. Așadar cartoful fiert este sățios și hrănitor și este bine de consumat alături de o salată de rădăcinoase, astfel că nu vom mai simți nevoia de a ciuguli între mesele regulate din timpul zilei.

7. Cartoful te scapă de panarițiu! Poate părea surprinzător, dar este adevărat că pudra de făină de cartof sau cataplasmă dintr-un un cartof fiert atenuaează iritațiile dacă este punem peste rana care s-a inflamat, ca in cazul unui panarițiu.

8. Cartoful redă frumusețe tenului! Un ten ars de soare pe timp de vară poate fi ușor refăcut dacă timp de 30 – 40 de minute se aplică felii subțiri de cartof crud sau straturi fine de cartofi cruzi rași; senzația de usturime provocată de radiațiile solre va dispărea și se va restabili astfel cofortul pentru tenul afectat.

9. Sucul de cartof de scapă de hemoroizi! Suferința provocată de hemoroizi este una neplăcută, dar o cură de argiloterapie și de suc proaspăt de cartofi face posibilă vindecarea de hemoroizi. De asemenea aplicare de crèmă de tătăneasă pe zona afectată va fi ca un balsam binefăcător pentru cel în suferință.

10. Cartoful dă tărie oaselor! Cartoful are un conținutul bogat de calciu, de magneziu, de fier și alte minerale care sunt benefice pentru menținerea sănătății aparatului osos din organismul uman.

 

Scurtă istorie a cartofului

Existența cartofului și utilizarea lui în alimentație, dar și în medicină datorită proprietăților medicinale, cunoaște o istorie îndelungată; căci prima descriere despre cartof (Solanum Tuberosum L., fam. Solanaceae) este făcută în 1550 de Pedro de Creza, un tovarăș de călătorie al lui Pizzaro în Perru, unde cartoful purta nunele de “papas” constituind baza alimentației incașilor.

În lucrarea “Rariorum plantarum histria” (Istoria plantelor rare) scrisă de Clusius în 1601 găsim informații privitoare la răspândirea destul de anevoioasă a cartofului în Europa, căci atunci tuberculii cartofului erau mici cât o cireașă... Portivit informațiilor scrise despre istoria cartofului, cel care reușește să obțină cartofi cu tuberculi mari este farmacistul francez Parmentier (sec. XVIII), deși au mai fost și alții care au încercat răspândirea cartofului prin cultivarea în grădinile personale, precum corsarul Francis Drake, amiralul Raleigh, Bacon și alții.

Astăzi cartoful a ajuns să fie cultivat pe suprafețe mari și în multe soiuri, datorită dezvoltării tehnologiilor de producție calitativă și cantitativă intensă.

De asemenea numărul de preparate culinare în care aveam ca ingredient principal cartoful cunoaște o creștere permanentă și pentru a verifica aceasta este suficient să căutați carți de rețete pe bază de cartofi și vă asigur că vă va fi greu să vă decideți asupra careia dintre ele să vă opriți.

 

Cărți de rețete cu cartofi

Iată vă voi scrie câteva titluri de carte și autorii acestora pentru a vă ușura munca de căutare, în cazul în care doriți să aflați noutăți culinare pe bază de cartofi:

  • Diete de slăbit cu cartofi, autor: Cristina Stoica, Editura Carte de buzunar, 2005
  • Cartofi în fel și chip, autor: Knophius, Heike / traducere: Dăscălița Cristina Ondin, Reader’s Digest 2008
  • Rețete din cartofi, Alexandru Adrian, Editura Alex-Alex, 2001
  • Preparate din cartofi, Vodă Claudiu, Editura Iulian, 2005
  • Preparate din cartofi, Pușcașu Victor, Editura Hiperion, Cluj-Napoca, 2000
  • Preparete din cartofi, Olexiuc Nicolae, 2007.

 

Cartoful - Curiozități terapeutice

1. Știați că Alexandre Dumas s-a vindecat de o afecțiune gastrică urmând un regim alimentar bazat pe consumul de cartof?

2. Știați că deși poartă denumirea de cartof, catoful dulce nu face parte din aceeași familie botanică, ci din familia “Ipomoea batatas” și că deși furnizează numai 105 calorii / 100 g, cartoful dulce potolește foamea timp de multe ore?

3. Știați că 1 kg de cartof fiert consumat pe zi a înlocuit cu succes digitalicele în timpul primului război mondial, în Viena?

4. Știați că în prepararea anumitor produse de cofetărie, ca spre exemplu bomboanele cu maca și pudră de roșcove de foarte bună calitate sunt folosiți cartofii dulci, fără a mai fi necesar adaus de miere sau zahăr și, interesant nu îngrașă?!

 

Rețetă – cartofi la tavă cu cimbru și turmeric

Rapid de pregătit cartoful la tavă condimentat cu cimbru și turmeric este foarte gustos și sățios. Pentru prepararea acestei rețete avem nevoie de un cuțit, un bol în care să punem cartofii curățați și spălați, un tocător de lemn pe care să tăiem cartofii felii (se pot tăia și în alte forme, după preferință), o furculiță și o linguriță pentru adăugat sarea și condimentele dorite.

Cartofi la tavă cu cimbru și turmeric

Pentru ingrediente sunt necesare:

  • 2 kilograme de cartofi curățați de coajă,
  • apă cât să acopere cartofii aranjați în tava de copt,
  • sare după gust,
  • cimbru uscat,
  • 2 lingurițe de turmeric,
  • puțin ulei și pătrunjel verde, dacă se dorește pentru un design culinar mai deosebit.

Timpul de coacere în cuptor este de 25 – 30 minute la foc potrivit. Cartofii la tavă cu cimbru și turmeric pot fi consumați cu salate proaspete din: roșii, castraveți, ceapă verde, mărar și felii de ardei verde sau ardei roșu gras ori cu salate de rădăcinoase (țelină, pătrunjel rădăcină și mocov) stropite cu zeamă de lămâie.