10 activităţi educative – jucării din castane şi alte materiale din natură

0 Comentează
Share:

Creativitatea poate fi o manieră de joacă cu cei mici. Este grozav să-i poţi vedea pe copilaşii de grădiniţă, cum reuşesc să facă jucării din fructe uscate.

Pentru un astfel de exerciţiu de creativitate sunt necesare: castane, ghinde, alune de pădure, frunze uscate de la diferiţi copaci şi pomi, fulgi de găină, sâmburi de avocado, flori uscate (creasta cocoşului, trandafiri uscaţi, flori de gălbenele şi de muşeţel, crenguţe de lavandă etc.), betişoare, lipici, păstăi uscate de fasole sau de salcâm, conuri, măceşe, ramuri de afin, flori de tei, tecuţe de castan, seminţe de frasin, coceni de porumb, matase de porumb, scobitori, muşchi, scoarţă de mesteacăn, crenguţe de merişoare, coajă uscată de la ananas, coajă uscată de banane, beţe de vanilie şi de scorţişoară, coji de nuci etc.

În atelierele de creaţie, fiecare copil face echipă cu părintele care îl însoţeşte pe toată durata desfăşurării activităţii de creaţie sau copiii mai mari vor fi împărţiţi pe echipe monitorizate de cadre didactice specializate.

În maximum 20 – 30 de minute fiecare echipă va trebui să reuşească realizarea unei jucării din fructe uscate şi din materialele din natură puse la dispoziţie.

În continuare sunt prezentate 10 idei creative ce pot fi de folos în activităţile educative pentru cei mici.

1. Animale din castane

Iată măgăruş obţinut din castane, jucăria reuşită de fetiţa mea.

Magaruş din castane

2. Lecţie de matematică cu castane

Fiecare echipă va avea de rezolvat un calcut matematic realizat din castane. Sunt fotografiate toate realizările copiilor pentru a fi apreciat cu calificativ. Iată calculul fetiţei mele – 5 anişori.

Matematica cu castane

3. Construieşte o căsuţă

Echipele deja formate trec la urnătoarea activitate prin care se doreşte observarea abilităţilor inginereşti ale calor mici.

Căsuţă din castane

4. Lecţie de botanică - Realizează o floare sau o ciupercă din castane şi alte materiale din natură

Prin acest joc de creaţie se urmăresc abilităţile estetice ale celor care participă în concursul de creaţie, dar şi evaluarea cunoştinţelor din lumea plantelor şi a ciupercilor.

Flori din castane

5. Decoraţiuni de iarnă cu castane

Împletirea utilului cu esteticul este o manieră excelentă de joacă cu cei mici. Iată ce decoraţiune am reuşit cu fetiţa mea.

Decoraţiune de iarnă

6. Alfabetul din castane

Fiecare echipă trebuie să realizeze o literă din alfabet. Iată şi A-ul din castane făcut de micuţa mea.

Alfabet cu castane

7. Formulă chimică din castane - Lecţie de chimie pentru cei mici

Fiecare echipă prezentă la concursul de creaţie trebuie să aranjeze o formulă chimică din castane. Iată formula noastră din castane este metanul.

Formulă chimică din castane

8. Piramidă din castane – Lecţie de istorie pentru copilaşii de la grădiniţă

Fiecare echipă va construi o piramidă din castane sau din alte nateriale din natură. După realizarea respectivei piramide le putem vorbi copiilor despre piramida lui Keops sau despre oriare altă piramidă pe care o avem în lecţia de istorie. În imaginea de mai jos este piramida din castane făcută de noi.


Piramidă din castane

9. Lumea acvatică făcută din castane

Prin acest joc de creaţie se doreşte realizarea unei ambarcaţiuni, a unei vieţiitoare din mări şi oceane sau ceva care să ne poarte în lumea mărilor şi a oceanelor. Împreună cu micuţa mea am reuşit o ancoră drăguţă din castane. Mult succes la creativitate!

Ancoră din castane

10. Lumea păsărilor – creaţie din castane şi alte materiale din natură

Şi la acest joc creativitatea este la îndemâna oricui doreşte să aibă amintire o pasăre făcută din materiale existene în natură. Fetiţa mea a ales să facem un puişor de făină din castane, un fulg pentu codiţă şi pentru cioc am folosit un vârf de tecuţă de castan.

Puişor şi măgăruş din castaneCu materiale din natură se pot face o sumedenie de jucării: iepuraşi, broscuţe ţestoase, ursuleţi, veveriţe, cocoşi, bufniţe, codobaturi, măgăruşi, pinguini, păuni şi altele. Joaca este mai distractivă cu castane şi în felul acesta se pot învăţa lecţii de matematică, istorie, chimie, etc.  Mult succes la creativitate!