Rozmarin frunze - 50 grame

Rozmarin frunze - 50 grame
Producător:
Categoria: Condimente
Preț: 2,00 lei / 50 g
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis, familia Labiatae, plantă mediteraneană, căreia îi place lumina și căldura) face parte din grupa plantelor aromatice, ce nu depășește înălțimi cuprinse între 100 – 150 cm; cu frunzulițe înghesuite pe tulpină, care înflorește în aprilie – mai, iar florile sunt de culori diferite în funcție de specie: fie albe, roșu închis sau albastre. De la această plantă se folosește ca și condiment savuros pentru mâncăruri sau diverse ciorbe frunze uscate de rozmarin, însă planta întreagă poate oferi multiple beneficii asupra sănătății și poate fi avea multiple întrebuințări pe care le voi menționa în continuare.

 

Utilizări și beneficii ale rozmarinului

  1. Vârfurile florale (Herba Rosmarini) recoltate în faza de înflorire, începând cu anul al treilea de cultură (15 – 20 ani rezistă cultura de rozmarin), sunt folosite în stare proaspătă pentru obținerea uleiului eteric utilizat în industria parfumurilor, a cosmeticelor și în cea alimentara.¹

  2. Frunzele de rosmarin conțin ulei eteric, tanin, saponozide (substanțe bioactive naturale de origine vegetale), acid ursolic (polifenol care ajută la arderea grăsimilor și care mai este întâlnit în: struguri, coaja merelor, merișoare, cimbru, oregano etc.), acid oleanolic (puternic antioxidant), acid gliceric, vitamina C și săruri minerale. Frunzele ramurilor tinere de rozmarin se adună, se usucă și apoi sunt ambalate și comercializate în cantități de 100 g ca și condiment.

  3. Extractele din frunze de rozmarin utilizate în industria farmacologică la fabricarea cremelor cu efecte benefice în: eczeme, răni, vânătăi, calmarea durerilor reumatice etc.

  4. Intern: ceaiul de rozmarin este benefic pentru stimularea digestiei, pentru avea o memorie și o circulație periferică bună, în tratarea gutei, a reumatismului etc.²

  5. Îndepărtează moliile: rămurelele de rozmarin așezate în dulapurile cu îmbrăcaminte, dar și uleiul din rozmarin folosit pentru aromoterapia camerelor sunt parazitifuge, îndepărtând insectele, în mod special moliile.

  6. Luptă împotriva cancerului localizat la ficat! Rozmarinul stimulează detoxifierea ficatului, fiind un puternic antioxidant și chiar antiinflamator care împiedică carcinogenele să se atașeze de ADN.³

  7. Diferite părţi din plantă, în special vârfurile de flori, conţin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru propietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptice.

 

Bibliografie:

¹ A.S. Potlog și A.GH. Vințan, Plante aromatice, Editura Științifică și Enciclopedică, 1985

² Ceai de rozmarin

³ Earl Mindell și Hester Mundis, Noua biblie a vitaminelor, Lifestyle Publishing 2011

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.026 sec