Năutul (denumire latină cicer arietinum din familia botanică leguminosae) este originar din bazinul mediteranean, unde a fost cultivat multă vreme. La noi este cultivat pe suprafețe reduse, fiind o plantă preferată de berbeci (în Dobrogea, în timpul Imperiului Otoman, unde era cultivată de turci).
Conținutul năutului
Ca principali constituenți, năutul conține proteine, lipide, hidrați de carbon, amidon, zaharuri, săruri minerale în special potasiu, magneziu, calciu, sodiu, siliciu, fier, arsen, asparagină (alcaloid – substanță bazică azotată care se folosește ca diuretic - medicament pentru activarea secreției de urină), vitamine din complexul B și mici cantități de vitamina C.
Recomandări terapeutice ale năutului
Pentru consumul intern, năutul este un bun diuretic (decocția diuretică cu 100 g de năut la un litru, cantitatea se bea în cursul unei zile), util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază și ca antiseptic urinar. Ajută la eliminarea de acid uric și cloruri datorită asparaginei conținute; năutul fiind astfel eficient și în caz de edeme renale sau în stări congestive ale ficatului.
În utilizare externă, aplicațiile cu făină de năut se pot utiliza în pleurezii (inflamarea pleurei pulmonare), doar pentru atenuarea durerilor, fără a avea efecte particulare. Cataplasmele cu făină de năut și apă caldă sunt recomandate și în răceli sau în nevralgii.
Preparate din năut: pateuri, supe, salate cu boabe de năut, mâncăruri; iar făina de năut se folosește la pregătirea aluaturilor pentru prăjituri.
Boabele de năut prin valoarea alimentară deosebită, înlocuiesc într-o foarte mare măsură proteinele din carne.
Note
- Prețul afișat este pentru greutatea de 500 grame.
- Ofertele promoționale (cele cu preț redus) de pe acest site sunt valabile în limita stocului disponibil.
RECENZII