Hrișcă - 1 kg

Hrișcă - 1 kg
Producător:
Categoria: Semințe
Preț: 11,00 lei / kg
Disponibilitate: în stoc

DESCRIERE

Hrișca – un aliment care face parte din categoria pseudocerealelor (în care se mai încadrează și quinoa și amarantul); este foarte populară în țări precum: Rusia, China, Ucraina, R. Moldova, în România fiind foarte apreciată în zona Bucovinei. În ultimul timp însă, pe măsură ce specialiștii în nutriție au descoperit proprietățile și beneficiile sale remarcabile, hrișca s-a înscris pe un trend clar de creștere în popularitate atât în SUA, cât și în Europa. La fel ca și alte pseudocereale hrișca nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele care au probleme legate de toleranța glutenului (cum ar fi cei care suferă de boala celiacă).

 

Hrișca – ce beneficii aduce pentru sănătate consumul ei?

  1. Îmbunătățește controlul glicemiei din sânge – fiind o sursă bună de fibre dietetice, hrișca are un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce înseamnă că includerea acesteia în hrană este legată de o creștere lentă și graduală a glicemiei din sânge (1). De fapt, studiile efectuate pe oameni, care au folosit hrișcă în alimentația lor, au arătat o glicemie mai scăzută în cazul bolnaviilor care suferă de diabet (2). Suport pentru rezultatele acestor studii a fost găsit și în studiile efectuate pe șobolanii diabetici, care au scos în evidența faptul că o componentă aflată în hrișcă (d-chiro-inositol) poate fi utilă în tratarea diabetului (3). Un alt studiu a indicat că extractele din tărâța de hrișcă pot să aibă un efect inhibitor asupra digestiei sucrozei (4). Sucroza reprezintă o altă denumire a zahărului obișnuit. Toate aceste proprietăți fac din acest aliment o alegere foarte bună și sănătoasă atât pentru bolnavii de diabet, cât și pentru orice persoană care vrea să se asigure de un control îmbunătățit al echilibrului glicemiei din sânge.

  2. Este de ajutor în menținerea sănătății sistemului cardiovascular – rezultatele unor studii clinice au sugerat că hrișca poate să reducă inflamațiile și nivelul nesănătos al colesterolui ”rău”, crescând în același timp nivelul colesterolui ”bun” (5, 6). Rutinul, un antioxidant prezent în hrișcă, este de mare ajutor în menținerea elasticității și rezistenței vaselor de sânge.

  3. Ajută la slăbit – hrișca este este un aliment sărac în calorii, însă bogat în componenți care ajută la reglarea greutății corporale. În plus, este și foarte sățios, ceea ce îți va reduce foarte mult pofta de a ”ciuguli” între mese. Pentru cei care sunt înclinații spre vegetarianism acest aliment este practic obligatoriu.

  4. Îmbunătățește digestia - ”Proprietățile hriștii sunt: profil caloric neutru; aromă dulce; curăță și întărește intestinele și ameliorează apetitul. Are efect în tratarea dizenteriei și a diareei cronice. Rutinul, un bioflavonoid prezent în hrișcă, întărește capilarele și vasele sangvine, inhibă hemoragiile, reduce presiunea sangvină și crește circulația către mâini și picoare. Rutinul este de asemenea un antidot împotriva razelor Roentgen și a altor forme de radiație.” Paul Pitchford în ”Healing with Whole Foods” 2002.

  5. Oferă proteine de calitate – hrișca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitatea înaltă, ușor digerabile. Ceea ce o face o alternativă excelentă la carne. O porție de 100 grame din acest aliment oferă aproximativ 26% din necesarul zilnic de proteine (7). Hrișca conține în proporții excelente aproape toți aminoacizii esențiali și, în mod special, lisina (un aminoacid în care de altfel sunt sărace cerealele precum grâul, porumbul, orezul, etc).

  6. Asigură organismului necesarul de minerale – hrișca este o sursă excelentă de cupru, magneziu, mangan și o sursă bună de zinc, seleniu, fier și potasiu (8). Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină. Magneziul este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos și al mușchilor, fiind totodată important pentru transfromarea zahărului din sânge în energie. Manganul este necesar pentru structura normală a sistemului osos. Zincul este estențial pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului. Seleniul este vital pentru producerea de glutation peroxidază, antioxidantul primar al organismului, care se găsește în fiecare celulă. Fierul este esențial pentru menținerea vieții, fiind necesar pentru producerea hemoglobinei, mioglobinei și a multor enzime. Potasiul este necesar pentru normalizarea ritmului cardiac și reglarea tensiunii arteriale, având totodată (împreună cu sodiul) un rol important în reglarea echilibrului hidric în organism.

  7. Luptă cu radicalii liberi – secundă de secundă respiri. Și tot secundă de secundă organismul tău generează, ca efect colateral, radicali liberi - niște oxidanți care dacă scapă de sub control pot să-ți afecteze negativ fiecare celulă, generând tot felul de probleme și îmbolnăviri. Pentru a te lupta cu oxidanții ai nevoie acută de antioxidanți. Hrișca conține o bogăție de antioxidanți (runin, tanini, catechini). Rutinul, în mod special, a fost găsit că are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, fiind totodadă de ajutor în prevenirea formarării cheagurilor de trombocite in interiorul vaselor de sânge. Anumite studii timpurii de laborator au sugerat că rutinul poate fi de folos în tratarea hemoroizilor și a altor tulburări de coagulare (9).

  8. Reduce riscul dezvoltării de pietre la vezica biliară - cercetatorii japonezi au descoperit că făină de hrișcă, care are un conținut ridicat de proteine, exercită efecte protectoare puternice împotriva formării calculilor biliari. Aceste efecte benefice ale hrișcă pot fi atribuite concentrației sale ridicate în lecitină. Lecitina contribuie la descompunerea grăsimilor și a colesterolului, iar nivelurile scăzute de lecitină au fost legate de formarea calculilor biliari de colesterol (10).

  9. Liber de produse chimice – hrișca crește atât de repede încât pentru a crește bine nu există, de obicei, nevoia de a trata solul cu o mulțime de pesticide sau alte substanțe chimice.

  10. Ajută la detoxifierea organismului – beneficiile aduse de hrișcă organismului sunt remarcabile și prin faptul că ajută la eleminarea toxinelor fapt datorat bogăției de fibre pe care aceasta o conține; fiind astfel un aliment nutritiv și energetic pentru cei care îl consumă.

 

Hrișca – modalități de utilizare

  1. Hrișca poate fi măcinată, obținându-se astfel făina de hrișcă – excelentă pentru a fi folosită alături de făina de grâu în aluatul pentru plăcinte sau clătite.

  2. De asemenea poate fi servită la micul dejun: hrișca fiartă garnisită cu diverse fructe uscate (cireșe uscate, agrișe uscate, banane chips, aronia uscate, fructe de goji uscate și altele după preferință), nuci (caju crud, alune de pădure, nuci macadamia, migdale crude) și semințe de tot felul (semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, semințe de susan, semințe de in).

  3. Amidonul obținut din hrișcă poate fi folosit în alimentele procesate ca înlocuitor al grăsimilor.

  4. Coaja obținută de la semințele de hrișcă poate fi pusă în umplutura piernelor pentru a-i ajuta pe cei care sunt alergici la pene, praf și polen.

 

În Republica Moldova hrișca se fierbe și se consumă la micul dejun cu lapte de vacă (acesta fiind înlocuit de vegetarieni cu laptele de soia) sau se utilizează pentru pregătirea diverselor feluri de mâncare garnisite cu pește prăjit sau pui și legume.

 

Cum se păstrează?

Hrișca se păstrează în vase închise ermetic în locuri răcoroase și ferite de lumină, unde se păstrează proaspătă câteva luni. Asigura-te înainte de a o pune la păstrare că nu prezintă urme de umezeală. Făina obținută din hrișcă trebuie păstrată în vase închise ermetic în frigider.

 

Scurt istoric

Hrișca crește în mod nativ în Asia, precum și în nordul Europei. Între secolele 10 și 13 aceasta a fost cultivată pe larg în China. De acolo s-a răspândit în Europa și Rusia în secolele 14 și 15. Hrișca este produsă în cantități mari în Rusia (care produce mai mult de jumătare din cantitatea anuală), Ucraina și Polonia, unde joacă un rol important în bucătăria tradițională a acelor țări (11). Cei mai mari exportatori de hrișcă însă sunt China, SUA și Polonia.

 

Rețete cu hrișcă

 

Notă: articolul de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!

 

Bibliografie:

Vezi și alte produse: Hrișcă

REVIEW-URI

Rating general
5
2 review-uri
5 stele
2
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs
scrie un review
5

Sațietate

Cât de sățioasă poate fi! Mă lupt chiar acum cu un castron plin cu hrișcă.
5

Hrișca și copilăria

Hrișca mie îmi aduce aminte de copilărie - la sărbători aceasta era o prezență obligatorie pe masă...
Created in 0.034 sec