Curmalele uscate fără sâmburi pot fi un înlocuitor ideal pentru dulciuri, sunt bogate în vitaminele C, polivitamină A, vitamina D, K, vitamine din grupul vitaminic B, minerale fier şi magneziu în cantitate mare, potasiu, calciu, fosfor, sulf, magneziu, fibre, proteine, carbohidraţi, antioxidanţi - luteină, beta-caroten, carotenoide, polifenoli.
Curmalele pot fi consumate atât în sezonul rece (pentru întărirea sistemului imunitar), cât şi în sezonul cald. Consumul de curmale proaspete nu este posibil tuturor, pentru că aceste fructe provindin zonele cu soare mult, fiind un aliment de bază în Magreb (cele trei ţări nordafricane Tunisia, Algeria şi Maroc, Egiptul, parţial şi Libia şi Mauritania. În arabă prin Maghreb de regulă se înţelege Marocul, pentru că este cea mai vestica ţară arabă). De asemenea mai sunt fie din Iran, din Irak, din Soata – Columbia sau din California, unde sunt suprafeţe importante cultivate cu palmierul Phoenix dactylifera (denumirea botanică a curmalului).
Curmalul poate atinge înălţimea de 20 m, iar fructul său cu gust dulce este recunoscut pentru proprietăţile sale nutritive. Potrivit celor scrise de dr. George D. Pamplona-Roger în cartea „Sănătate prin alimentaţie”, curmalul are un conţinut mare de zaharuri (66%), de minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor şi calciu, cupru, mangan şi zinc), dar şi de vitamine din grupa B, anume: vitamina B1 (tianină), B2, B6. De asemenea curmalele conţin şi proteine în proporţie de doar 2% şi grăsimi în proporție de 0, 5%.
Datorită conţinutului mic de proteine, aşa cum am notat în rândurile precedente, curmalele sunt recomandate în insuficienţă renală. Însă sunt benefice şi în tratarea bolilor aparatului respirator, curmalele fiind apreciate pentru proprietăţile antitusive care calmează mucoasa bronhiilor. Pentru a ne bucura de efectul benefic al curmalelor asupra aparatului respirator trebuie pentru câteva minute să firbem 100 g din aceste fructe uscate într-o jumătate de litru de lapte ori de soia.
Vă recomand să consumaţi curmale datorită aportului lor de energie furnizat de conţinutul mare de zaharuri, fiind recomandate în perioade de oboseală resimţită pe o perioadă îndelungată. De asemenea pentru tineri şi în special pentru atleţi sau pentru cei care fac efort fizic sau intelectual. Curmalele sunt indicate şi pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Atenţie: nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, căci curmalele sunt fructe bogate în zaharuri!
De preferat este să fie cosumate la micul dejun. De exemplu: paste cu lapte de migdale şi curmale, alături de cereale (muesli); în prepararea diverselor deserturi (cozonaci, brișe, balabuște, challa, înghețată, budincă, biscuiți, tort, chec, plăcinți, tartă, batoane) etc. Dar pot fi folosite şi în prepararea salatelor cu carne de pui sau în prepararea salatelor vegane, exemplu: salata de andive cu nuci şi curmale, salată de andive cu portocală şi curmale sau salată de fenicul.
Sau în aperitive: curmale umplute cu brânză (de vacă, de capră, de oaie şi se poate chiar cu tofu).
Sosuri: sos de curmale (cu sau fără fragi şi portocală).
Supe ca de exemplu: supă de pui cu goji şi curmale, însă nu putem lăsa neamintite şi delicioasele gemuri şi siropuri din curmale sau limonada de curmale.
RECENZII