• Mirodenii & Condimente

  • 15 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
6 mirodenii vindecătoare
Rosemary Gladstar, unul dintre cei mai respectabili fitoterapeuți, prezintă în cartea Ghid esențial - Plante medicinale importanța cunoașterii, a cultivării și a utilizării a 24 de plante medicinale (Aloe vera, brusture, gălbenele, mușețel, răcovină, păpădie, echinacea, soc, gențiană, păducel, lavandă, roiniță, lemn-dulce, nalbă – mare, lumânărică, urzică, ovăz, mentă, pătlagină, trifoi roșu, sunătoare, izma bună, valeriană și coada-șoricelului) și a 9 dintre mirodeniile și plante aromatice cele mai des folosite pe glob, anume:
  1. busuiocul (Ocimum basilicum),
  2. ardeiul iute (Capsicum annuum),
  3. scorțișoara (Cinnamomum),
  4. usturoiul (Alium sativum),
  5. ghimbirul (Zingiber officinale),
  6. rozmarinul (Rosmarinus officinalis),
  7. salvia (Salvia officinalis),
  8. cimbru (Thymus vulgaris) și
  9. curcuma (Curcuma longa – tumeric, originară din India și Asia de Sud).
Nu-mi pot reține uimirea și admirația pentru diversitatea de plante, mirodenii și fructe pe care Dumnezeu le-a creat ca să ne fie hrană vindecătoare pentru trup, minte și suflet.
Îmi voi îndrepta atenția către mirodeniile cultivate sau folosite cel mai des la noi în țara!
Condimente des folosite în alimentație
Astăzi voi scrie despre condimente. Însă nu nu despre orice fel de condimente - căci pe fața pământului acestea se numără cu zecile, dacă nu chiar cu sutele - și mi-ar luat foarte mult timp să le tratez pe toate. Mă voi opri doar asupra celor mai de folosite condimente în alimentația românilor.
 
Potrivit recomandărilor dr. Sorin Necula, consumul de plante aromatice este recomandat în caz de colon iritat, infecții ale tractului urinar (mărarul, de exemplu, este un puternic stimulent al activității rinichilor), boli ale inimii (sucul de pătrunjel verde este un puternic diluant al sîngelui, împiedicând formarea de cheaguri sanguine), în amigdalită (ceapa și usturoiul au efecte antiinflamatorii, stimulând activitatea sistemului imunitar), în tratarea cancerului (sucul de pătrunjel este benefic datorită conținutului de cumarine, substanțe anticancerigene).
Scorțișoara - beneficii
Scorțișoara (Cinnamomum zeylanica, familia Lauraceae) este un condiment apreciat atât pentru aromă, cât și pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului, din punct de vedere medical.
 
Scorțișorul este un copac exotic, înalt de 10 -15 m, cu frunze mereu verzi și oval – ascuțite care persistă mai mulți ani pe ramuri. Scorțișoara care se comercializează se obține în urma procedurilor de tăiere, de decojire și de uscare a ramurilor tinere ale scorțișorului.
 
După ce coaja ramurilor se usucă până devine de culoare cărămizie – roșiatică, urmează procedura de măcinare obținându-se scorțișoara măcinată care este ambalată în recipiente cu gramaje diferite.
 
Scorțișoara măcinată este bogată în nutrienți: minerale (calciu, mangan, fier etc.), fibre, acetat cinamic care reduce vâscozitatea trombocitelor.
Pătrunjelul - beneficii și utilizări
Pătrunjelul este o plantă benefică în prevenirea și vindecarea a peste 30 de afecțiuni de sănătate. Pătrunjelul este o sursă bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, contribuind astfel la menținerea sănătății persoanelor care au bunul obicei de a-l consuma cu regularitate.
 
Curiozități - știați că...
  1. Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât portocalele?
  2. Conține mai mult fier decât spanacul?
Noi vă recomandăm!
Schinduful luptă pentru frumusețea părului tău
Schinduful (Trigonella foenum-graecum, Familia Leguminoase, înrudită cu sulfina) este o plantă aromatică, anuală, ce atinge înălțimi cuprinse între 30 – 60 cm și cu ramificații doar spre partea superioară a tulpinei unde se pot vedea frunze ascuțite, trifoliate (asemănătoare cu forma frunzelor de trifoi) și florile de culoare alb – gălbui, iar la bază sunt albastre – liliachii, grupate câte două între tija tupinii și codița frunzelor. Din flori se dezvoltă, după perioada de înflorire, niște păstăi subțiri, puțin arcuite (ca forma unui coic), în care se găsesc semințe de culoare brun – gălbuie utilizate încă din antichitate în scopuri terapeutice.
Schinduful este o plată medicinală, aromatică (asemănător la miros cu leușteanul) originară din Asia, însă a fost cultivată în India, Egipt, nordul Africii și în sudul Europei. La noi în țară se întâlnește sporadic, prin grădinile și vâlcelele cu soluri calcaroase numai din sudul țării, de-a lungul Dunării; se crede că a fost adusă pe meleagurile țării noastre din Bulgaria, unde – împreună cu cimbrul - sunt utilizate foarte mult ca și condimente.
De la schinduf cel mai mult se folosesc semințele măcinate (au gust dulce-amărui ca și zahărul brut ars), iar din plantă, în special în India și în Egipt, se utilizează doar lăstarii tineri care sunt folosiți, cu sau fără alte legume proaspete, pentru prepararea salatelor și a mâncărurilor.
Mărarul - beneficii și proprietăți care îți fac viața mai frumoasă!
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă ierboasă, anuală, originară din zona mediteraneană și din Rusia. Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbelă.
 
Mărarul este rezistent la frig și se seamănă toamna sau primăvara timpuriu, la adâncimi de 2-3 cm în sol, necesitând mai multă apă doar în perioada de germinare.
 
Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Se utilizează în ciorbe, se utilizează în plăcinți... În arta gătitului mărarul este o plantă care se folosește în întregime: frunzele, tulpina și semințele. În plus, această plantă mai aduce și o mulțime de beneficii pentru cei care o consumă. Ce beneficii?! Aflați un pic ma jos!
Oregano - beneficii care dau gust vieții tale!
Oregano (Origanum vulgare, cunoscut și sub denumirea populară de șovârv) este o plantă cu aromă picantă (miros asemănător cu cimbrișorul) și cu înălțimi până la 50 – 60 de cm, ramificată spre vârf, unde cresc, sub aspect asemănător cu spicele, buchete de flori roșiatice, roz-albe sau liliachii, iar frunzele îi sunt ascuțite și puțin dantelate.
 
Semințele de oregano sunt foarte mici (într-un gram intră 12 000 de astfel de semințe), cu formă ovală, de culoare maroniu închis, cu putere de germinare valabilă doar 5 ani. Oregano este o plantă indigenă, perenă, ușor adaptabilă la orice fel de sol și nu necesită o întreținere deosebită, căci crește spontan pe marginea pădurilor, prin fânețe și livezi.
 
Oregano face parte din aceeași familie ca și cimbrul, busuiocul, salvia, menta, isopul, roinița, lavanda – Familia Labiatae (plante medicinale și aromatice de la care se folosesc terapeutic frunzele și florile).
 
Perioada de recoltare pentru oregano este în iunie – august, când florile sunt bine înflorite și după spălare, rămurelele de oregano se scutură bine și se lasă la aerisit și uscat undeva la umbră, pentru a nu permite ca razele solare să distrugă uleiul volatil conținut de întreaga plantă.
Busuiocul - beneficii, utilizări și proprietăți
Busuiocul (Ocimum basilicum – familia Labiatea – în care sunt cuprinse plante medicinale și aromatice de la care se folosesc frunzele sau iarba, precum: menta, maghiranul, isopul, cimbrul, roinița, salvia, lavanda și altele).
 
Renumit pentru aroma sa deosebită, busuiocul și-a câștigat o poziție fermă atât în mintea bucătarilor-șefi de la restaurante, cât și în bucătăria majorității gospodinelor.
 
În plus, pe lângă aroma sa plăcută, această plantă mai aduce și o multitudine de beneficii pentru sănătate datorită conținutului mare de minerale și vitamine, fiind renumită pentru proprietățile sale terapeutice.
Promo non-stop!
Alune de pădure crude nedecojite - 500 grame
Alune de pădure crude nedecojite - 500 grame
Super Foods
36,00 lei 29,99 lei
Valabil până la 31.12.2017
Ghimbir confiat felii - 500 grame
Ghimbir confiat felii - 500 grame
Super Foods
15,00 lei 13,99 lei
Valabil până la 31.12.2017
Muștarul - beneficii și utilizări
Muştarul (Brassica alba/nigra/juncea, familia Cruciferae, originar din Egiptul Antic) este o plantă erbacee, anuală, care se caracterizează prin tulpină dreaptă, cilindrică, mult ramificată mai mult spre vârf şi înaltă de 100 – 120 cm. Rădăcina este pivotantă şi destul de adâncă. Muştarul au frunzele păroase pe faţa superioară, iar cele inferioare peţiolate cu peţiol lung (codiţa frunzei). Muştarul are florile mici, galbene, dispuse în raceme (inflorescenţă în formă de ciochine) terminale. Fructele sunt în formă de păstaie, în interiorul căreia se găsesc seminţele mici, de culoare brun – roşcate, negre la maturitate, cu suprafaţă reticulară (în formă de reţea).
 
Muştarul este o plantă cu perioada de înflorire în iunie – iulie. Este sensibilă la climă şi la sol; căci necesită destul de multă căldură, mai ales la maturizarea fructelor şi seminţelor. Există trei soiuri de muştar: muştarul alb (Brassica alba – creşte repede şi necesită o singură prăşilă printre rândurile cultivate), muştarul negru (Brassica nigra – are un ritm de creştere mai lent decât muştarul alb şi necesită 2 – 3 prăşile mecanice) şi muştarul brun (Brassica juncea). Produsul vegetal brut este reprezentat de seminţe (boabe), care strivite între dinţi au gust amărui la început, apoi înţepător – arzător.
Cimbrul - beneficii, proprietăți și utilizări
Cimbrul (Satureja hotensis, familia Labiatae) – este o plantă mediteraneană, anuală şi foarte aromată, care îmi aduce aminte de cimbrul din grădina străbunilor mei şi de mâncărurile gătite de bunica, dar în mod special de cioba de roşii cu cimbru pe care dânsa o gătea.
Ca şi caracteristici morfologice, cimbrul are o tulpină mult ramificată şi llignifică, înaltă de 30 - 40 cm, rădăcina subţire şi cu ramificaţii. Frunzele cimbrului sunt mici şi florile alb – roze sunt şi ele micuţe. Cultura cimbrului are productivitate bună pe soluri bine fertilizate cu expunere sudică.
Produsul brut al acestei plante este reprezentat de părţile vegetative, de la care se înlătură tulpinile îngroşate şi lignificate, precum şi orice fel de impuritate. Pentru a păstra aroma cimbrului, această plantă trebuie uscată la umbră sau în uscătorii cu aer cald, încălzit la 30 - 35° C, pentru evitarea evaporării uleirilor eterice (care sunt răspunzătoare de mirosul aromat al cimbrului).
Coriandrul - beneficii, proprietăți și utilizări
Coriandrul (Coriandrul sativul – familia Umbelliferae) – este o plantă anuală ce se înscrie pe lista condimentelor. Este cultinată pe multe suprafețe ale globului, inclusiv în țările europene, din Italia până în Norvegia și este o plantă aromată cunoscută încă din vechime la fel ca și anasonul. Ca și condiment este comecializat în multiple forme: coriandru măcinat, coriandru boabe etc.
 
Planta de coriandru
În prima fază de vegetație, coriandrul emană un miros neplăcut, o aroma specifică, aroma plăcută dobândind-o spre maturitate. Din punct de vedere morfobiologic, coriandrul are o rădăcină pivotantă, puțin ramificată, iar tulpina este dreaptă, cu ramificație spre vârf și înaltă de 50 – 100 cm.
Frunzele coriandrului sunt de trei feluri: cele cotiledonate întregi și ovale, cele tulpinate, de la bază, întregi, cordiforme, iar cele de la vârful tulpinii, divizate și pețiolate. Această plantă are florile mici, albe sau roz, dispuse în umbele compuse. Înflorește în iunie-iulie. Fructul, de formă sferică are cca 3 - 5 mm și carpele concrescute cu 2 semințe semisferice și culoare galbenă – arămie.
Spre deosebire de anason (este pe piață sub formă de semințe sau anason stelat) este mai puțin pretențios față de condițiile de dezvoltare; reacționează favorabil la solurile aprovizionate cu humus și calciu, calde și friabile. Cele mai mari recolte se obțin pe solurile de cernoziom și are o durată de vegetație de 90 – 120 zile. Coriandrul este o plantă care consumă multe elemente nutritive din sol, așadar reacționează prompt la îngrășămintele cu azot și calciu, iar după coriandru este bine să urmeze o plantă prășitoare, pentru că, prin scuturare, devine o buruiană greu de plivit sau de înlăturat din terenul unde urmează se se mai facă alte culturi.
Chimenul și chimionul - beneficii, utilizări și proprietăți
Deși chimenul și chimionul sunt cunoscute încă din vremurile străvechi și sunt folosite pentru numeroasele lor beneficii, mai ales în cazul bolilor de stomac, acestea nu trebuie să fie cofundate, deoarece sunt plante distincte, așa că mi-am propus aici să menționez diferențele dintre ele pentru a le putea deosebi pe viitor.
Pagina: 12
Created in 0.023 sec