• Ceai

  • 6 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Ceai din fructe exotice
Datorită substanțelor active pe care citricele le conțin, fructele exotice au fost apreciate și utilizate alimentar și în scopuri terapeutice la fabricarea ceaiurilor din fructe. Citricile conțin antioxidanți (vitamina C, A, flavonoizi, acid citric, malic, folic, minerale, etc.) și sunt consumate de regulă proaspete sau prelucrate sub formă de băuturi răcoritoarele, suc, compot, sirop, pastă, gem, jeleu. dulceață, ceaiuri, peltea, etc.
Ceai de mure
Murul (denumirea latină Rubus fructicosus, Familia Rosaceae) este un arbust cu tulpina spinoasă, târâtoare care poate atinge înălțimi de până la 2 m, fiind întâlnit în zona de deal, pe marginile pădurilor.
 
Există peste 30 de specii și soiuri de muri, dintre care cel mai răspândit în zona de câmpie de la noi din țară este Rubus Caesius (murul de miriște, cu ghimpii mai mici și foarte deși, mure mai mici, iar frunzele cu 3 foliole în loc de 5 câte sunt la Rubus fructicosus).
 
Murele au culoare neagră – la coacere, cu gust dulce–acrișor, fiind foarte bogate în acizi organici și vitamine ( A, B, C, D și P). Pot fi consumate în stare proaspătă sau conservate în dulcețuri, jeleuri, siropuri; iar murele uscate sunt întrebuințate la alcătuirea ceaiului de fructe de pădure și a ceaului de mure sau la ornarea deserturilor și a meniurilor pentru micul dejun cu cereale, fructe uscate, semințe și nuci.
Ceai de mere
Mărul este cel mai consumat fruct din lume, cu o producție anuală de peste 40 de milioane de tone. Mărul (denumirea latină „Pirus malus”) a ajuns să fie considerat „regele fructelor” datorită proprietăților sale culinare și medicinale. Potrivit dr. George D. Pamplona-Roger, autorul cărții „Sănătate prin nutriție”, conținutul de carbohidrați (fructoză sau levuloză, denumirea zahărului din fructe) din măr este de doar 12,6%, iar grăsimile și proteinele sunt prezente în cantități foarte mici. Printre vitaminele conținute de măr se numără vitamina C și E. Conține și minerale: potasiu, fier și bor (previne osteoporoza). Coaja mărului este bogată în pectină (fibră vegetală) și acizi organici (malic, salicilic, citric, succinic) care favorizează curățarea intestinelor de toxine.
Ceai de căpșuni
Ceaiurile din fructe, spre deosebire de cele din plante, sunt servite în primul rând pentru plăcerea de a savura - în manieră selectivă, ce diferă de la individ la individ - aroma specifică fiecărui fruct, dar și pentru proprietățile nutritive benefice sănătății umane.
Un alt factor decisiv pentru consumul ceaiurilor din fructe îl reprezintă frigul, căci cele mai multe ceaiuri (fie din plante, fie din fructe) sunt utilizate iarna, cu scopul de a mări rezistența organismului la intemperiile vremii.
Noi vă recomandăm!
Ceai de măceșe - beneficii și proprietăți
Ceaiul de măceșe (Fructus Cynosbati) este foarte apreciat datorită conținutului bogat în vitamina C al acestor fructe, care mai conțin cantității mici din vitaminele: A, B1, B2, P, K; zaharuri, acid citric, malic, pectine, tanin, etc.
 
Fiind puternic vitaminizante, ceaiul de măceșe și preparatele din măceșe (siropuri, marmeladă, pasta de măceșe etc.) sunt recomandate în tratarea multor boli, precum: gripă, poliartrită reumatoidală, parazitoze, tabacism, afecțiuni oculare, alcoolism, arteriopatii, anghină pectorală, cardiopatie ischemică, cistite, infecții dentare; chiar și pentru combaterea cancerului.
 
Măceșele au însușirea de a mări secreția biliară, fiind indicate în afecțiunile ficatului. Fructele de măceșe excelează în conținutul de vitamina C, așadar sunt benefice în stările de inflamație intestinală, în combaterea pietrelor la rinichi, dar și în prevenirea cancerului.
Ceai de fructe de pădure – beneficii și proprietăți
Un rol important printre produsele pădurilor nu îl are doar lemnul, pe care acestea îl furnizează unităților de exploatare, ci și varietatea de fructe de pădure care sunt folosite în alimentația oamenilor și a animalelor. Așa se explică interesul tot mai mare pentru adaptarea în culturi a majorității arbuștilor fructiferi care se găsesc în sălbăticia pădurilor, căci fructele de pădure, precum: agrișele, alunele, nucile, castanele, coacăzele, merele pădurețe, zmeura, murele, perele pădurețe, moșmoanele, gherghinele, scorușele, porumbele, cătina, cireșele și vișinele de pădure, mălinele, coarnele, afinele, măceșele și altele, întăresc imunitatea organismului și combat anumite boli.
 
Valoroase datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive, fructele, în general, și cele de pădure, în special, sunt apreciate și utilizate în: industria alimentară (la prepararea gemurilor, a siropurilor, a dulcețurilor, a băuturilor răcoritoare, etc.), în industria farmaceutică (pentru producția de medicamente și de ceai din fructe de pădure benefice în tratarea diverselor afecțiuni de sănătate) sau la fabricarea cosmeticelor de foarte bună calitate (naturale – care au în componență uleiuri și arome extrase din alune, nuci și alte fructe de pădure).
Created in 0.099 sec