• Curiozități

  • 11 articole
Trăim într-o lume plină de curiozități, care nu dau pace - nici zi, nici noapte - minților însetate după lucruri noi și interesante. Știai însă că există și o lume plină de culori - compusă din fructe, nuci și semințe - care ascunde nu numai o mulțime de curiozități gustoase, ci și nenumărate beneficii pentru sănătate care abia așteaptă să fie descoperite?! De cine? De tine!!!
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
27 de curiozități din lumea nucilor!
Nucile au trecut în istoria recentă printr-o perioadă când reputația lor nu fusese tocmai cea mai bună, asta până când oamenii au realizat diferența între grăsimile ”bune” și grăsimile ”rele”. Astăzi însă nu numai nutriționiștii, ci și tot mai mulți oameni simpli, fără școli și doctorate în nutriție, ajung la concluzia că nucile au locul lor de onoare la masa cu bucate alese! Beneficiile aduse de consumul lor sunt pur și simplu prea mari pentru a fi ignorate. Însă cu privire la beneficiile nucilor am scris deja o mulțime de articole pe blog. Ce ar fi să mai luăm și o pauză... de curiozități din lumea nucilor?!
27 de curiozități din lumea nucilor - partea a 2-a!
Curiozități despre nucile obișnuite (românești)
 
18. Nucile obișnuite, cele care cresc din abundență în România, sunt niște fructe cu proprietăți cu totul deosebite, distingându-se dintre toate nucile prin conținutul cel mai ridicat de acizi grași esențiali omega-3. Omega-3 este una dintre marile descoperiri în materie de nutriție a ultimelor zeci de ani – practic toți nutriționiștii recomandând includerea unor surse bogate de omega-3 în dieta zilnică. Dacă nucile macadamia sunt Rolls Royce-ul familiei de nuci, atunci nucile obișnuite se califică cu siguranță pentru premiul special de Cadillac!
 
19. Dacă aveți probleme cu somnul, atunci consumați puțin miez de nucă înainte de culcare. Miezul de nucă este bogat în melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn bun și odihnitor. România se află în topul țărilor producătoare de miez de nucă.
22 curiozități despre caise
Caisele au o serie de caracteristici care le face distincte de celelalte fructe: culori foarte vii care îți fac cu ochiul, un gust delicios care acționează ca un magnet, mai ales asupra copiilor, și o tonă de beneficii pentru sănătatea celor care le consumă. Bogate în numeroși nutrienți - vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare – caisele vin astăzi în întâmpinarea vânătorilor de curiozități pentru a-și face cunoscute secretele.
Curmale - beneficii și curiozități
Arabii deșertului au o deosebită apreciere pentru aceste fructe, considerând curmalele drept „sursă vieții”. Nu numai că curmalul îi oferă călătorului fructele sale hrănitoare, ci îi oferă și o băutură dulce (dacă montează un robinet în trunchiul copacului). În plus, curmalul oferă și fibre textile pentru confecționarea hainelor și funiilor, precum și umbră răcoroasă care să-l protejeze de razele arzătoare ale soarelui. 

Curmalele sunt printre fructele cele mai bogate în energie: 100 grame, cam 10 curmale, oferind 275 de calorii, ceea ce reprezintă 11% din nevoia zilnică de energie pentru un bărbat adult angajat într-o activitate fizică de intensitate medie.
 
Curmalele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Acestea conțin nu mai puțin de 15 minerale, inclusiv seleniu (un element care este vital pentru buna funcționare a sistemului imunitar). Beneficiile numeroase oferite de curmale au făcut din acestea unul dintre cele mai bune ingrediente pentru dezvoltarea musculaturii.
 
Așadar curmalele sunt extrem de hrănitoare și o bună sursă de energie. Conținutul lor de proteine, care abia ajunge la 2%, este destul de scăzut, însă în comparație cu al majorității fructelor proaspete este mai mare.  Conținutul de grăsimi din curmale este scăzut, ceea ce nu este ceva neobișnuit pentru fructe, situându-se undeva în jur de doar 0,5 %. 
Noi vă recomandăm!
7 curiozități despre căpșuni
Tolba plină de curiozități s-a oprit astăzi în regatul fructelor de pădure! Consumul de căpșuni aduce multiple beneficii pentru sănătate, aceste fructe remarcându-se printr-un conținut foarte bogat de nutrienți valoroși - vitamine, minerale, fibre alimentare și antioxidanți.
Pătrunjelul - beneficii și utilizări
Pătrunjelul este o plantă benefică în prevenirea și vindecarea a peste 30 de afecțiuni de sănătate. Pătrunjelul este o sursă bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre alimentare, contribuind astfel la menținerea sănătății persoanelor care au bunul obicei de a-l consuma cu regularitate.
 
Curiozități - știați că...
  1. Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât portocalele?
  2. Conține mai mult fier decât spanacul?
Curiozități despre zmeură
Zmeura îmi aduce mie personal unele dintre cele mai plăcute amintiri din copilărie, situându-se clar în fruntea listei de fructe preferate, alături de cireșe și mere.
 
Zmeura, la fel ca și celelalte fructe de pădure, poate să stârnească, pe bună dreptate, mintea curioasă a vânătorului de curiozități. Ce se ascunde în spatele acelor culori atât de vii și apetisante?!
15 curiozități despre ananas
Țepos la exterior, dulce în interior - ananasul este un fruct ciudat care are o istorie interesantă. S-ar putea scrie foarte multe despre acest fruct, însă mă voi limita la prezentarea, pe scurt, a următoarei liste de curiozități:
  1. Ananasul a fost răspândit în jurul lumii deoarece acesta a fost folosit de către marinarii de pe nave pentru combaterea scorbutului, o boală cauzată de deficiența vitaminei C.
  2. Deși este originar din America de Sud, astăzi producția cea mai mare de ananas vine din Asia de sud-est, Filipine și Tailanda fiind cei mai mari producători de ananas din regiune. Alte țări, mare producătoare de ananas, sunt Brazilia și Costa Rica.
  3. Știați că planta de ananas produce un singur fruct de ananas pe an?
Promo non-stop!
Migdale crude nedecojite - 1 kg
Migdale crude nedecojite - 1 kg
Super Foods
57,00 lei 49,99 lei
Valabil până la 31.12.2017
Merișoare confiate - 500 grame
Merișoare confiate - 500 grame
Super Foods
15,00 lei 11,99 lei
Valabil până la 31.12.2017
Curiozități despre fructele de pădure
Fiind născut la țară, pot să spun din experiență proprie că fructele de pădure pot să aibe o atracție irezistibilă asupra copiilor, acționând precum un magnet asupra papilelor lor gustative.
 
Zmeură, frăguțe, mure, aronia, gherghine, măceșe, căpșuni, agrișe – ce curiozități se ascund în spatele acestei lumi pline de culori vii? Mintea curioasă a unui copil nu va avea odihnă până când nu va afla răspunsul! Și cum altfel să afli răspunsul decât ducând bobițele acelea viu colorate la gură?! Așa găsește un copil răspunsul la întrebările sale! Tu însă cum ai răspunde la acestă întrebare? Te-ai gândit vreodată la ea? În ceea ce mă privește pe mine, dacă ar fi să răspund pe scurt la această întrebare, atunci acesta ar fi răspunsul:
 
Bogăția de culori vii și atractive ale fructelor de pădure ascunde în spatele său darul special a lui Dumnezeu pentru creierul tău!
 
Nu am spus cumva prea multe cu acest răspuns? Deloc! Clipă de clipă creierul tău are nevoie de protecție împotriva acțiunii radicalilor liberi care pot să-l afecteze în mod negativ, diminuîndu-i performanța și capacitățile. Cum se comportă o haită de lupi flămânzi? Ai dori să dai ochii cu ei în pădure?! Cam la fel acționează și radicalii liberi în interiorul creierului și al organismului tău! Dacă nu vrei să ai neplăceri - mari neplăceri - din partea lor, atunci trebuie să te asiguri că dieta ta include, zi după zi și săptămână după săptămână, o sursă bogată de antioxidanți.
 
Ai nevoie de proteine de calitate? Răspunsul stă în cereale! Cerealele, în special cele integrale, sunt reginele care stau pe tron în împărăția proteinelor, fiind secondate îndeaproape de leguminoase, nuci și semințe.
 
Ai nevoie de grăsimi sănătoase? Răspunsul stă în nuci! Nucile sunt campioane absolute în liga grăsimilor sănătoase. Surse bune de grăsimi sănătoase mai sunt și semințele, precum semințele de dovleac, semințele de in sau semințele de floarea soarelui.
 
Ai nevoie de antioxidanți? Răspunsul îl găsești la fructele de pădure! În imperiul alimentelor sănătoase – fructe, nuci, semințe și legume - fructele de pădure sunt cezarii!
Orzul - beneficii, utilizări și curiozități
Orzul (Hordeum vulgare), spre deosebire de celelalte cereale, se distinge printr-o mai largă răspândire geografică, fiind singura cereală care atinge 70º altitudine nordică. Orzul așadar se cultivă și în Novegia, în munții Alpi până la 1700 m altitudine, în Caucaz până la 2700 m, în Tibet la 4700 m, iar în Pundjab până la 5000 m. În același timp, orzul este apreciat și în regiunile excesiv de călduroase, precum: Nordul Africii până la oazele Saharei.
 
Orzul, ca și grâul, are o îndelungată istorie, fiind cultivat de către oameni din cele mai vechi timpuri. Astfel găsim această cereală menționată și pe paginile Sfintei Scripturi, nu mai puțin de 35 de ori. Prima menționare se găsește în Exodul:
”Inul şi orzul se prăpădiseră, pentru că orzul tocmai dăduse în spic, iar inul era în floare...” Exod 9:31
Iar ultima menționare se află în Apocalipsa:
”Şi, în mijlocul celor patru făpturi vii, am auzit un glas care zicea: „O măsură de grâu pentru un dinar. Trei măsuri de orz pentru un dinar! Dar să nu vatămi untdelemnul şi vinul!” Apocalipsa 6:6
Orzul oferă organismului uman o gamă largă de nutrienți: vitamine (vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B6), minerale (seleniu, mangan, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru), fibre alimentare.
Ananasul - beneficii și curiozități
Ananasul (Ananas comosus – denumiea științifică) este un fruct tropical extrem de suculent cu gust dulce-acrișor, gust care se datorează prezenței acidului citric și acidului malic. Despre ananas se spune că în 1493 Cristofor Columb l-a primit de la locuitorii insulei Guadalupe din Antile, după care l-a luat cu el în Spania. Din Spania acesta s-a răspândit în zonele tropicale din Africa și Asia.
 
Consumul unei varietăți cât mai mari de fructe, nuci, semințe și legume a fost demult asociat cu reducerea riscului de apariție a diverselor boli cauzate de stilul de viață modern. O mulțime de studii au sugerat că un consum regulat de fructe - precum ananasul - aduce numeroase beneficii pentru sănătatea omului, ajutând la prevenirea unor boli precum: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare.
 
Ananasul este nutritiv, savuros, vitaminizant, remineralizant, are efecte revigorante, antiinflamatore, detoxifiante, purgative, antidepresive.
 
Ananasul se remarcă printr-un conținut bogat de vitamina C. De asemenea, ananasul mai conține și vitaminele B1 și B6, carbohidrați (11% din conținut când fructul copt, ajuns la maturitate), precum și minerale: mangan (1,65 mg/100 g), magneziu, cupru, potasiu și fier.
 
Dr. Geoge D. Pamplona-Roger, autorul cărții „Sănătatea prin alimentație” recomandă ananasul - alături de papaya, zucchini, cartofi și bamele - pentru îmbunătățirea digestiei.
 
Ananasul este un fruct pe care multe persoane obișnuesc să-l servească la sfârşitul mesei ca pe un desert delicios, care ajută la digestia altor alimente. Alţii, în schimb, preferă să-l consume înainte de masă, mai ales atunci când stomacul este slăbit din diferite motive. Dintre fructele tropicale, ananasul este unul dintre cele mai populare fructe, fiind depășit doar de banane.
Created in 0.027 sec