Prea puţini ştiu că putem pierde din greutate dacă consumăm cireşe o zi sau două pe săptămână. Cantităţile mici de sodiu, grăsimi şi proteine în proporţie de 1% din conţinutul acestora, precum şi efectul depurativ şi diuretic afută la pierderea în greutate.

cirese

Cireşele, fructele cireşului („Prunus avium” - poate ajunge până la 20 m înălţime şi este cultivat şi în România), sunt recomandate pentru multitudinea de nutrienţi pe care acestea le conţin în proporţii mici, cu excepţia vitaminei B12. Informaţii despre beneficiile cireşelor sunt menţionate de dr. George D. Pamplona-Roger, în cartea sa „Sănătate prin alimentaţie”, unde aflăm că aceste fructe potolesc foamea şi purifică sângele, fiind benefice în afecţiunile cronice: gută, arterioscleroză, artrită, reumatism cronic, stop cardiac, hepatopatie cronică, convalescenţă după boli infecţioase şi cancer.

Foarte important: Sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet pentru că au un conţinut mic de zaharuri (doar 14% - fructoză), dar cu supravegherea medicului specialist!

Dr. Valnet, distins fitoterapeut francez, recomandă consumul de cireşe pentru că acestea sunt depurative (datorită pectinei - fibră vegetală solubilă conţinută de cireşe; 100 g din acestea furnizează 10% fibră vegetală din DZR - Doza Zilnică Recomandată) ajutând la eliminarea reziduurilor şi toxinelor.

Pentru persoanele care au stomacul sensibil este recomandat ca înainte de a consuma cireşele acestea să fie fierte, iar pentru un efect diuretic mai puternic pot fi adăugate şi 50 g din cozile acestor fructe în fiertura de cireşe proaspete.

În gastronomie, cireşele sunt recunoscute pentru prepararea gemurilor, compoturilor, dulceţurilor, siropurilo, dar şi a diverselor deserturi, ca de exemplu: plăcinţile cu gem de cireşe.

Cireşele uscate sunt o variantă de conservare a celor proaspete, în special pentru sezonul rece. De asemenea, cireşele pot fi păstrate în congelatoare în punguţe de dimensiuni mici, cât pentru o singură folosire, lăsate în prealabil la decongelat la temperatura camerei.

Cireșe crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Prunus avium
Nume original USDA: Cherries, sweet, raw
Cod USDA: 9070

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 63 kcal 3%
Calori din carbohidrați 57.6 kcal
Calorii din lipide 1.7 kcal
Calorii din proteine 3.6 kcal
Energie 263 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 16.01 g 5%
Fibre alimentare, total 2.1 g 8%
Glucide, total 12.82 g
Sucroză 0.15 g
Glucoză (dextroză) 6.59 g
Fructoză 5.37 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0.12 g
Galactoză 0.59 g
Amidon 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 13 mg 1%
Fier, Fe 0.36 mg 2%
Magnesiu, Mg 11 mg 3%
Fosfor, P 21 mg 2%
Potasiu, K 222 mg 6%
Sodiu, Na 0 mg 0%
Zinc, Zn 0.07 mg 0%
Cupru, Cu 0.06 mg 3%
Mangan, Mn 0.07 mg 4%
Seleniu, Se 0 μg 0%
Fluor, F 2 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 7 mg 12%
Vitamina B-1, tiamină 0.027 mg 2%
Vitamina B-2, riboflavină 0.033 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.154 mg 1%
Acid pantotenic 0.199 mg 2%
Vitamina B-6 0.049 mg 2%
Folat, total 4 μg 1%
Acid folic 0 μg
Folat 4 μg
Folat, DFE 4 μg
Colină, total 6.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 64 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 38 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 85 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.07 mg 0%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0.01 mg
Tocoferol, gama 0.04 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0.03 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 2.1 μg 3%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.2 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.038 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.001 g
16:0 0.027 g
18:0 0.009 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.047 g
16:1 undifferentiated 0.001 g
18:1 undifferentiated 0.047 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.052 g
18:2 undifferentiated 0.027 g
18:3 undifferentiated 0.026 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 12 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.06 g 2%
Triptofan 0.009 g
Treonină 0.022 g
Izoleucină 0.02 g
Leucină 0.03 g
Lizină 0.032 g
Metionină 0.01 g
Cisteină 0.01 g
Fenilalanină 0.024 g
Tirozină 0.014 g
Valină 0.024 g
Arginină 0.018 g
Histidină 0.015 g
Alanină 0.026 g
Acid aspartic 0.569 g
Acid glutamic 0.083 g
Glicină 0.023 g
Prolină 0.039 g
Serină 0.03 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 82.25 g
Cenușă 0.48 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.