Dovleacul (Cucurbita maxima, denumirea latină) ca și plăcintarul sunt plante agățătoare cultivate atât pentru fructul lor (ce poartă denumirea de bostan sau dovleac), cu utilizări multiple în prepararea anumitor specialități culinare: plăcinte, prăjituri, ștrudel, dovleac copt, supe creme cu dovleac, gemuri, tocane, etc., dar și pentru miezul delicios al semințelor lor care au proprietăți remarcabile pentru sănătatea oamenilor.
semințe de dovleac
 
Semințele de dovleac sunt bogate în vitamine A, E, K, complexul vitaminic B, minerale (zinc, magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor, cupru), proteine, carbohidrați, acizi grași esențiali - nutrienți necesari pentru refacerea și menținerea echilibrului întregului organism.
 
În cartea Sănătate prin alimentație, scrisă de doctorul George D. Pamplona-Roger, dovleacul este menționat printre alimentele benefice pentru artere, precum: avocado, căpșuna, grepfrutul, guava, ignama, năutul, para, secara și semințele de floarea-soarelui.

Beneficii ale consumului de dovleac

  1. Previne hipertensiunea! Dovleacul are un conținut bogat de potasiu și foarte puțin sodiu. De aceea în cazul în care suferim de hipertensiune este recomandat un consum zilnic de piure de dolveac sau dovleac copt și regim alimentar fără sare.
  2. Combate bolile cardiovasculare! O cura cu dovleac, consumat de cel puțin 2 – 3 ori pe săptămână, este indicată pentru prevenirea infarctului miocardic și al anghinei pectorale.
  3. Luptă împotriva infecțiilor renale! Dovleacul are și proprietăți diuretice, ajutând la stimularea creșterii de urină și eliminarea prin urină a nisipului și al pietrelor localizate la rinichi .
  4. Oferă protecție mucoasei gastrice a stomacului și previne iritarea intestinală. Datorită conținutului mare de minerale, dovleacul este benefic în neutralizarea acidității din stomac. Medicul Pamplona-Roger recomandă consumul de dovleac în caz de indigestie, arsuri la stomac, ulcer gastroduodenal și constipație.
  5. Menține sănătatea luptând împotriva cancerului! Foarte bogat în substanțe anticancerigene (vitamina C, vitamina A și fibră vegetală), dovleacul este un aliment benefic în combaterea cancerului.
 
Alte alimente anticancerigene sunt: brocolii, varza albă sau roșie, conopida și gulia, pătrunjelul, coacăzele, lămâile, fructele de pădure, morcovii, soia, lintea, mazărea, usturoiul, ceapa, cătina, urzicile, loboda , kiwi, migdalele, nucile, sâmburii de caise, zarzavaturile, ovăzul, pepenele roșu și germenii cerealelor.
 

Beneficii ale consumului de semințe de dovleac

  1. Prevenirea accidentului vascular cerebral! Accidentul cerebral vascular este una din cele mai de temut dintre bolile care afectează lumea civilizată. Doctorul A. I. Fleishman precizează în Americal Journal of Clinical Nutrition, că alimentația bazată pe consumul de alimente procesate (exemplu: margarină, cartofii prăjiți de tip fast – food și alimentele preparate în ulei încins) duce la deteriorarea vaselor de sânge și implicit și a circulației sângelui în creier. Consumul regulat de fructe și legume ne poate feri de boli de inimă și de accidente vasculare cerebrale. Recomandat este și consumul de: semințe de dovleac, semințe de in, migdale, miez de nucă, semințe de floarea-soarelui, pulberea de semințe de schinduf (1 linguriță de patru ori zi), salate de crudități cu pătrunjel verde, usturoi, ginko biloba (mărește circulația sângelui și a oxigenului la creier), extractul din semințe de struguri și ceaiurile din amestec de talpa gâștii, păducel și valeriană, care au efect hipotensiv și sedativ pentru sistemul nervos.
  2. Protecție împotriva afecțiunilor prostatei și a afecțiunilor renale! După vârsta de 45 - 50 de ani, majoritatea bărbaților suferă din cauza măririi prostatei. Consumul mare de grăsimi saturate (lapte, unt, margarină, carne, ouă) nu este recomandat. În cazul în care suferiți de afecțiuni ale prostatei este bine de ştiut că o cură cu ulei de dovleac - o linguriță administrată seara și una dimineața înainte de micul dejun sau 50 de g de semințe de dovleac, ajută la deparazitarea organismului, vă poate ușura suferința. Pentru fortificarea organismului și încetinirea procesului îmbătrânirii este bine de consumat salate cu urzici și păpădie, pulbere de orz sau ovăz verde, lăptișor de matcă, pere, ceapă, castravete, linte, grâu germinat, nuci, migdale, caju, cură cu argilă, ridichii de lună și varză. Important: Apelați la serviciile medicale speializate dacă suferiți de afecțiuni ale prostatei și nu numai! În cazul în care se produce blocaj renal trebuie consumat un ceai de coada șoricelului în timp ce se face o baie de șezut în ceai din coada-calului.
  3. Creștere armonioasă a organismului copilului! Copii au nevoie de alimentație bogată în fructe (ajută la purificarea țesutului nervos), legume (benefice pentru sănătatea țesutului muscular), dar și nuci și semințe de in, de floarea-soarelui și de dovleac, căci acestea sunt bogate în nutrienți benefici țesutului osos și pentru tonifierea și detoxifierea întregului organism.
  4. Luptă împotriva leucemiei! Dovleacul (conține betacaroten și vitamina C) și semințele de dovleac conțin substanțe anticancerigene. Semințele de dovleac nu sunt doar bune la gust, ci consumate zilnic ( 2-3 linguri) sunt benefice în caz de leucemie, în cancer de prostată, în combaterea cancerului intestinal și pulmonar și în tratarea bolilor autoimune.

Semințe, miez din semințe de dovleac și dovlecel, uscate - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Seeds, pumpkin and squash seed kernels, dried
Cod USDA: 12014

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 559 kcal 28%
Calori din carbohidrați 43.6 kcal
Calorii din lipide 410.5 kcal
Calorii din proteine 104.9 kcal
Energie 2339 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 10.71 g 4%
Fibre alimentare, total 6 g 24%
Glucide, total 1.4 g
Sucroză 1.13 g
Glucoză (dextroză) 0.13 g
Fructoză 0.15 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
Amidon 1.47 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 46 mg 5%
Fier, Fe 8.82 mg 49%
Magnesiu, Mg 592 mg 148%
Fosfor, P 1233 mg 123%
Potasiu, K 809 mg 23%
Sodiu, Na 7 mg 0%
Zinc, Zn 7.81 mg 52%
Cupru, Cu 1.343 mg 67%
Mangan, Mn 4.543 mg 227%
Seleniu, Se 9.4 μg 13%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 1.9 mg 3%
Vitamina B-1, tiamină 0.273 mg 18%
Vitamina B-2, riboflavină 0.153 mg 9%
Vitamina B-3, niacină 4.987 mg 25%
Acid pantotenic 0.75 mg 8%
Vitamina B-6 0.143 mg 7%
Folat, total 58 μg 15%
Acid folic 0 μg
Folat 58 μg
Folat, DFE 58 μg
Colină, total 63 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 16 IU 0%
Vitamina A, RAE 1 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 9 μg
Caroten, alfa 1 μg
Cryptoxanthin, beta 1 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 74 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 2.18 mg 11%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0.03 mg
Tocoferol, gama 35.1 mg
Tocoferol, delta 0.44 mg
Tocotrienol, alfa 0 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0.06 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 7.3 μg 9%
Dihydrophylloquinone 0 μg
Menaquinone-4 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 49.05 g 75%
Acizi grași saturați, total 8.659 g 43%
4:0 0 g
6:0 0.001 g
8:0 0 g
10:0 0.003 g
12:0 0.006 g
14:0 0.059 g
15:0 0.008 g
16:0 5.364 g
17:0 0.037 g
18:0 2.869 g
20:0 0.212 g
22:0 0.057 g
24:0 0.044 g
Acizi grași mononesaturați, total 16.242 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0.048 g
16:1 c 0.048 g
16:1 t 0 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 16.133 g
18:1 c 16.108 g
18:1 t 0.025 g
20:1 0.056 g
22:1 undifferentiated 0.001 g
22:1 c 0 g
22:1 t 0.001 g
24:1 c 0.005 g
Acizi grași polinesaturați, total 20.976 g
18:2 undifferentiated 20.71 g
18:2 n-6 c,c 20.667 g
18:2 CLAs 0.004 g
18:2 t not further defined 0.039 g
18:3 undifferentiated 0.12 g
18:3 n-3 c,c,c (ALA) 0.12 g
18:3 n-6 c,c,c 0 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0.004 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:3 n-3 0 g
20:3 n-6 0 g
20:4 undifferentiated 0.131 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:4 0.006 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0.064 g
Acizi grași trans trans-monoenoic, total 0.026 g
Acizi grași trans-polyenoic, total 0.039 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 30.23 g 60%
Triptofan 0.576 g
Treonină 0.998 g
Izoleucină 1.281 g
Leucină 2.419 g
Lizină 1.236 g
Metionină 0.603 g
Cisteină 0.332 g
Fenilalanină 1.733 g
Tirozină 1.093 g
Valină 1.579 g
Arginină 5.353 g
Histidină 0.78 g
Alanină 1.485 g
Acid aspartic 2.96 g
Acid glutamic 6.188 g
Glicină 1.843 g
Prolină 1.316 g
Serină 1.673 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 5.23 g
Cenușă 4.78 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie: