Secara (Secale cereale) este o plantă care se aseamănă cu grâul din foarte multe puncte de vedere, existând însă și anumite diferențe. În primul rând, în planul gustului. Cine a mâncat vreodată o pâine preparată integral din secară știe ca secaraaceasta are un gust care se deosebește destul de mult de cel al pâinii coapte din făina de grâu. În al doilea rând, secara este mai bogată decât grâul în ceea ce privește conținutul de proteine și fibre, fiind totodată mai săracă în conținutul de grăsimi și calciu.

 

Necesarul de grăsimi însă poate fi suplinit foarte ușor prin consumul de nuci și semințe (semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui). Toate felurile de nuci conțin într-o proporție mai mică sau mai mare și calciu, migdalele distingându-se dintre toate nucile prin conținutul cel mai mare de calciu. Necearul de calciu însă nu poate fi acoperit prin consumul celor 40-50 de grame de nuci – cât recomandă nutriționiștii să serviți în fiecare zi. De aceea, trebuie să vă asigurați o altă sursă, mult mai bogată în calciu. Dintre semințe, semințele de susan sunt campione în ceea ce privește conținutul de calciu. Dacă obișnuiți să preparați humus pe bază de năut și susan, atunci vă veți acoperi necesarul de calciu fără probleme. Altfel apelați la ajutorul legumelor, în special a celor cu frunza verde (spanac, varză, mărar – ca să dau doar câteva exemple).

 

Secara a crescut inițial ca o buruiană printre lanurile de grâu sau uneori printre semănăturile de orz, despre care botanistul rus Nikolai Ivanovici Vavilov a specificat că își are originea în două zone de proveniență: una situată în Afganistan și Iranul oriental, iar cealaltă în Asia Mică și fostele republici sovietice: Armeană și Gruzină.

 

Beneficii ale consumului de secară

  1. Reduce riscul de boli cardiovasculare – secara este o sursă excelentă de fibre alimentare. Un consum regulat de alimente bogate în fibre, cum sunt fulgii de secară, este foarte important pentru menținerea nivelului colesterolului în limite normale. Dieta modernă – care se bazează masiv pe produsele puternic rafinate și pe produsele de origine animală – este foarte săracă în fibre. Iar ca rezultat foarte mulți oameni nu reușesc să consume nici măcar jumătate din cantitatea zilnică recomandată de fibre, cu consecințele de rigoare. Beneficiile consumului de fibre nu se opresc aici, însă subiectul legat de fibre este unul destul de vast, prin urmare – pentru a-l aprofunda - te invit să citești următorul articol: Fibrele - de ce sunt atât de importante pentru sănătate și vitalitate?

  2. Întărește sistemul imunitar – chiar dacă secara nu este la fel de bogată în seleniu ca și nucile braziliene, totuși aceasta este o sursă excelentă de acest mineral esențial pentru sănătatea omului. Doar 100 grame de secară oferă 50% din necesarul de seleniu. Seleniul este un antioxidant puternic a cărui rol este să ”vâneze” și să neutralizeze radicalii liberi care prezintă pericole pentru sănătatea noastră. În plus, seleniul este implicat în sinteza antioxidantului principal al organismului uman – numit glutation peroxidază – care își desfășoară activitatea în fiecare din miliardele de celule ale corpului uman. Dacă dorești să afli mai mult despre seleniu, atunci te invit să citești următorul articol: Seleniul - un antioxidant puternic!

  3. De ajutor în dieta de slăbire și de control a greutății – dacă lupta cu kilogramele face parte din viața ta, atunci cu siguranță trebuie să iei în calcul includerea unor alimente preparate pe bază de secară integrală în meniul tău săptămânal. Secara este pe de-o parte săracă în calorii, iar pe de altă parte este foarte bogată în fibre. Ceea ce îți conferă un simțământ confortabil de sațietate. Iar un om care se simte sătul nu va alerga din 15 în 15 minute după o nouă gustare care să-i potolească nevoia de a mâncă.

  4. Bun pentru diabetici – prezența bogată a fibrelor din secară previne fluctuația nesănătoasă a glicemiei din sângele diabeticilor, ajutându-i astfel pe diabetici să evite hiperglicemia.

 

Datorită conținutului mare de fibră, de vitamina E și de seleniu, secara aduce beneficii multiple pentru sănătatea organismului, prin combaterea următoarelor boli: arteroscleroza și bolile inimii, constipația, previne cancerul de colon, hipertensiunea (datorită conținutului scăzut de sodiu, secara este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune sau celor cu regim fără sare).

 

Utilizări ale secarei

  1. Hrană oamenilor care vor sănătatea inimii și nu numai! Boabele de secară sunt mai hrănitoare decât cele ale grâului; căci oferă un grad mai mare de sațietate, oferind elasticitate arterelor inimii și fluiditate sângelui. În industria alimentară, din făina de secara sunt prelucrate diverse produse de panificație (exemplu: biscuiții din făină de secară sau Pumpernickel - o pâine integrala din secară, originară din Germania), atât de necesare pentru hrana de zi cu zi a populației. În comerț pe lângă gama variată de fulgi de cereale - fulgi de gâu, fulgi de ovăz, fulgi de orz, fulgi de porumb – se găsesc și fulgii de secară, care sunt recomandați mai ales diabeticilor (pentru că acești fulgi nu măresc nivelul de glucoză în sânge). De asemenea, fulgii de secară intră și în compoziția multor produse musli care se consumă fie cu fructe proaspete, fie cu fructe uscate și lapte de vacă, în rețetele vegetariene laptele de vacă fiind înlocuit cu laptele de soia, de migdale sau de orez.

  2. Hrana animalelor și a păsărilor! În gospodăriile țărănești, boabele de secară erau folosite pentru hrana păsărilor, iar pentru hrana animalelor era folosită întreaga plantă (mai ales în gospodăriile sașilor).

  3. Bio-etanol! Plantațiile de treistie de zahăr și de secară sunt utilizate ca materie primă pentru producția de bio-etanol (combustibil ecologic), folosit în mod special de brazilieni.

  4. Industria producătoare de celuloză! Printre materiile prime folosite în industria producătoare de celuloză se numără următoarele: bumbacul (oferă cea mai pură celuloză care se folosește în industria textilă), lemnul, inul, stuful, secara și alte plante, în care celuloza se formează prin procesul de biosinteză fotochimică.

 

Planta de secară

Secara cunoaște mai multe varietăți, care se diferențiază între ele în funcție de: fragilitate, rezistență la condițiile climatice, culoarea bobului, suprafața de acoperire a bobului cu palei și altele. La noi în țară semănatul secarei se face cu 15 zile înainte de semănatul grâului de toamnă și cele mai cultivate soiuri sunt: Secale cereale vulgare (nu prezintă fragilitate a rahisului - axul principal pe care este dispusă inflorescența, semiacoperit de palei, spic alb și bob golaș), Gloria (soi foarte productiv, între 43 - 54 de boabe pe spic, și care a fost omologat la noi din 1983, fiind creat la stațiunea de Cercetări Agricole Suceava); Aurie de Dankow (Dankow Zlote – originar din Polonia, din 1973), Epos (din 1987, soi de origine nemțească) și Jonos (din 1978, soi de origine nemțească) care s-au aclimatizat foarte bine la condițiile climatice de la noi.

 

Contraindicații! Persoanelor cu boala celiacă sau celor care au intoleranță la gluten le este contraindicat consumul de secară, grâu, orz sau alte cereale.

Secară, grăunțe - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Secale cereale L.
Nume original USDA: Rye grain
Cod USDA: 20062

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 338 kcal 17%
Calori din carbohidrați 292.8 kcal
Calorii din lipide 13.6 kcal
Calorii din proteine 31.5 kcal
Energie 1414 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 75.86 g 25%
Fibre alimentare, total 15.1 g 60%
Glucide, total 0.98 g
Sucroză 0.71 g
Glucoză (dextroză) 0.16 g
Fructoză 0.11 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 24 mg 2%
Fier, Fe 2.63 mg 15%
Magnesiu, Mg 110 mg 28%
Fosfor, P 332 mg 33%
Potasiu, K 510 mg 15%
Sodiu, Na 2 mg 0%
Zinc, Zn 2.65 mg 18%
Cupru, Cu 0.367 mg 18%
Mangan, Mn 2.577 mg 129%
Seleniu, Se 13.9 μg 20%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 0 mg 0%
Vitamina B-1, tiamină 0.316 mg 21%
Vitamina B-2, riboflavină 0.251 mg 15%
Vitamina B-3, niacină 4.27 mg 21%
Acid pantotenic 1.456 mg 15%
Vitamina B-6 0.294 mg 15%
Folat, total 38 μg 10%
Acid folic 0 μg
Folat 38 μg
Folat, DFE 38 μg
Colină, total 30.4 mg
Betaine 146.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 11 IU 0%
Vitamina A, RAE 1 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 7 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 210 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.85 mg 4%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 5.9 μg 7%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 1.63 g 3%
Acizi grași saturați, total 0.197 g 1%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.002 g
16:0 0.186 g
18:0 0.006 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.208 g
16:1 undifferentiated 0.007 g
18:1 undifferentiated 0.193 g
20:1 0.009 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.767 g
18:2 undifferentiated 0.659 g
18:3 undifferentiated 0.108 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 10.34 g 21%
Triptofan 0.108 g
Treonină 0.289 g
Izoleucină 0.208 g
Leucină 0.563 g
Lizină 0.286 g
Metionină 0.153 g
Fenilalanină 0.435 g
Tirozină 0.2 g
Valină 0.317 g
Arginină 0.454 g
Histidină 0.189 g
Alanină 0.405 g
Acid aspartic 0.56 g
Acid glutamic 2.294 g
Glicină 0.416 g
Prolină 0.804 g
Serină 0.458 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 10.6 g
Cenușă 1.57 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie: