Scorțișoara (Cinnamomum zeylanica, familia Lauraceae) este un condiment apreciat atât pentru aromă, cât și pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului, din punct de vedere medical.

scortisoara

Scorțișorul este un copac exotic, înalt de 10 -15 m, cu frunze mereu verzi și oval – ascuțite care persistă mai mulți ani pe ramuri. Scorțișoara care se comercializează se obține în urma procedurilor de tăiere, de decojire și de uscare a ramurilor tinere ale scorțișorului.

După ce coaja ramurilor se usucă până devine de culoare cărămizie – roșiatică, urmează procedura de măcinare obținându-se scorțișoara măcinată care este ambalată în recipiente cu gramaje diferite.

Scorțișoara măcinată este bogată în nutrienți: minerale (calciu, mangan, fier etc.), fibre, acetat cinamic care reduce vâscozitatea trombocitelor.

Cu un scor ORAC (oxygen radical absorption capacity) de 267537, scoțișoara se plasează pe locul doi, imediat în spatele cuișoarelor, în clasamentul alimentelor celor mai bogate în antioxidanți. Testul ORAC măsoară puterea plantelor de a neutraliza și elimina radicalii liberi. Acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi stă la baza proceselor de îmbătrânire, fiind una dintre principalele cauze pentru dezvoltarea multor boli care afectează sănătatea omului. Controversa cu privire la relevanța testului ORAC nu s-a încheiat încă. De aceea, vă rog să luați această informație cu rezerva care se cuvine în astfel de cazuri.

 

Beneficii și utilizări

1. Stimulantă a circulației sanguine

Datorită conținutului de acetat cinamic, scorțișoara are proprietăți de stimulare a circulației sanguine, reducând vâscozitatea trombocitelor.

2. Inhibator al bacteriilor

Scorțișoara are proprietăți anti-microbiene, luptând împotriva fungilor, a streptococilor, și chiar oprind înmulțirea candidozelor.

3. Aromoterapie – stimularea și relaxarea sistemului nervos

Amestecați 200 ml de ulei de măsline cu un vârf de linguriță cu scorțișoară măcinată și lăsați ca mirosul să fie ambientul camerei în care lucrați și veți observa că vă veți simți mult mai în formă, îndeplinindu-vă activitățile cu mai multă ușurință, mai ales sarcinile legate de atenție, în mod special pentru cei care suferă de anxietate.

4. Îmbunătățește digestia și ajută la slăbit

Scorțișoara poate fi de ajutor în reducerea glicemiei și a colesterolulului, diminuând totodată și senzația de „gol în stomac”. Excelent de hrănitoare sunt budincile din orez, mere și scorțișoară măcinată sau tradiționalul orez cu scorțișoară pe care ni-l servea bunica când eram copii.

5. Întărește sistemul imunitar

Scorțișoara oferă multiple beneficii pentru sănătatea organismului uman, având o putere antioxidantă mai mare în comparație cu alte mirodenii: lemn dulce, nucușoară, ghimbir, vanilie și altele.

 

Scurt istoric

Scorțișoara are o istorie lungă, care se duce înapoi, în negura vremurilor, cu mii și mii de ani. Astfel găsim o mențiune foarte interesantă în Biblie, în cartea Exodului (a 2-a carte din Sfintele Scripturi):
22 Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: 23 „Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, 24 cinci sute de sicli de casia, după siclul Sfântului Locaş, şi un hin de untdelemn de măsline.” Exod 30:22-24
Dacă ați citit pasaul de mai sus cu atenție, atunci ați observat cu siguranță că scorțișoară a fost menționată printre cele mai bune mirodenii.
 
În total am găsit scorțișoara menționată de 4 ori în Biblie, ultima mențiune găsindu-se în Apocalipsa:
11 Negustorii pământului o plâng şi o jelesc, pentru că nimeni nu le mai cumpără marfa: 12 marfă de aur, de argint, de pietre scumpe, de mărgăritare, de in subţire, de purpură, de mătase şi de stacojiu; nici feluritele lor soiuri de lemn de tiin, tot felul de vase de fildeş, tot felul de vase de lemn foarte scump, de aramă, de fier şi de marmură; 13 nici scorţişoara, nici mirodeniile, nici miroznele, nici mirul, nici tămâia, nici vinul, nici untdelemnul, nici făina bună de tot, nici grâul, nici boii, nici oile, nici caii, nici căruţele, nici robii, nici sufletele oamenilor. ” Apocalipsa 18:11-13
Iar aceasta înseamnă că scorțișoara va rămâne în alimentația omului până la încheierea timpului!
 
În Egiptul antic, scorțișoara era folosită atât pentru aromatizarea băuturilor, cât și ca medicament. De asemenea, era folostită și ca agent de îmbălsămare. Aceasta era atât de prețuită de către egipteni, încât era considerată mai prețioasă chiar și decât aurul.
Scorțișoara a fost cunoscută și în China antică, fiind menționată în una dintre cele mai vechi cărți botanice chineze, care datează din jurul anului 2700 înainte de Hristos.
Popularitatea scorțișoarei s-a menținut de-a lungul întregii istorii. Astfel în Evul Mediu școrțișoara era unul dintre cele mai des comercializate produse între Orientul Apropiat și Europa.

Condimente, scorțișoară, măcinată - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Cinnamomum aromaticum
Nume original USDA: Spices, cinnamon, ground
Cod USDA: 2010

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 247 kcal 12%
Calori din carbohidrați 229.7 kcal
Calorii din lipide 10.4 kcal
Calorii din proteine 7.3 kcal
Energie 1035 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 80.59 g 27%
Fibre alimentare, total 53.1 g 212%
Glucide, total 2.17 g
Sucroză 0.02 g
Glucoză (dextroză) 1.04 g
Fructoză 1.11 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 1002 mg 100%
Fier, Fe 8.32 mg 46%
Magnesiu, Mg 60 mg 15%
Fosfor, P 64 mg 6%
Potasiu, K 431 mg 12%
Sodiu, Na 10 mg 0%
Zinc, Zn 1.83 mg 12%
Cupru, Cu 0.339 mg 17%
Mangan, Mn 17.466 mg 873%
Seleniu, Se 3.1 μg 4%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 3.8 mg 6%
Vitamina B-1, tiamină 0.022 mg 1%
Vitamina B-2, riboflavină 0.041 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 1.332 mg 7%
Acid pantotenic 0.358 mg 4%
Vitamina B-6 0.158 mg 8%
Folat, total 6 μg 2%
Acid folic 0 μg
Folat 6 μg
Folat, DFE 6 μg
Colină, total 11 mg
Betaine 3.9 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 295 IU 6%
Vitamina A, RAE 15 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 112 μg
Caroten, alfa 1 μg
Cryptoxanthin, beta 129 μg
Licopen 15 μg
Luteină + zeaxantină 222 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 2.32 mg 12%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 10.44 mg
Tocoferol, delta 0.26 mg
Tocotrienol, alfa 0 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 31.2 μg 39%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 1.24 g 2%
Acizi grași saturați, total 0.345 g 2%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0.003 g
12:0 0.006 g
13:0 0 g
14:0 0.009 g
15:0 0 g
16:0 0.104 g
17:0 0.136 g
18:0 0.082 g
20:0 0 g
22:0 0 g
24:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.246 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0.001 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 0.246 g
18:1 c 0.246 g
18:1 t 0 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
24:1 c 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.068 g
18:2 undifferentiated 0.044 g
18:3 undifferentiated 0.011 g
18:3 n-3 c,c,c (ALA) 0.011 g
18:3 n-6 c,c,c 0 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Acizi grași trans trans-monoenoic, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 26 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 3.99 g 8%
Triptofan 0.049 g
Treonină 0.136 g
Izoleucină 0.146 g
Leucină 0.253 g
Lizină 0.243 g
Metionină 0.078 g
Cisteină 0.058 g
Fenilalanină 0.146 g
Tirozină 0.136 g
Valină 0.224 g
Arginină 0.166 g
Histidină 0.117 g
Alanină 0.166 g
Acid aspartic 0.438 g
Acid glutamic 0.37 g
Glicină 0.195 g
Prolină 0.419 g
Serină 0.195 g
Hidroxiprolină 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 10.58 g
Cenușă 3.6 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie: